QC20-W körtesztrendszer

A Renishaw közel 30 éve piacvezető, és a QC20-W vezeték nélküli körtesztrendszernek köszönhetően vezető szerepe továbbra sem forog veszélyben.

Mi az a QC20-W körteszt?

QC20-W körteszt

A QC20-W körtesztrendszer a következőkből áll:

 • a QC20-W körteszt (egy rendkívül nagy pontosságú, teleszkópos lineáris érzékelő, mindkét végén egy-egy precíziós gömbbel)
 • két precíziós mágneses felfogatás – az egyik mágneses felfogatás a gép munkaasztalához, a másik pedig a főorsóhoz vagy az orsóházhoz van rögzítve.

Használat során az érzékelő gömbjei a mágneses ülékekben helyezkednek el. Ennek az elrendezésnek köszönhetően a körteszt mérni tudja a sugár pillanatnyi változásait, miközben a gép egy előre programozott körpályát ír le a munkaasztalon található felfogatás körül.

Az összegyűjtött adatok egy számítógépre továbbítódnak, ahol a Ballbar 20 szoftver a nemzetközi szabványoknak vagy a Renishaw saját kiértékelési jegyzőkönyv-formátumának megfelelően számítja ki a pozicionálási pontosságot meghatározó tényezőket (körkörösség, illetve az attól való eltérés). Ez a jegyzőkönyvezési módszer a lineárisan leolvasott eredményekből egy egyedülálló matematikai analízis segítségével további számos egyedi géphibát képes megállapítani. Az adatokat az egyszerűbb diagnosztika érdekében grafikonon és számok formájában is ábrázolja.

A körtesztelés bemutatása

A körtesztelés előnyei

QC20-W körtesztrendszer

A körtesztelés a nemzetközileg elismert szabványoknak (pl. ISO, ANSI/ASME stb.) megfelelően biztosítja a CNC szerszámgépek pozicionálási képességének gyors és egyszerű ellenőrzését. Ennek köszönhetően lehetővé válik a gép megmunkálási képességének ellenőrzése és nyomon követése, valamint a karbantartást igénylő problémák és az azokat okozó hibaforrások gyors diagnosztizálása.

A szerszámgépek rendszeres körtesztes ellenőrzése:

 • biztosítja hogy a CNC gépről lekerülő munkadarabok mindenféle utómunkálat nélkül pontosak legyenek
 • csökkenti a gépek állásidejét, a selejtarányt és az ellenőrzési költségeket
 • igazolja, hogy az adott gép megfelel a különféle gépteljesítményi és minőségbiztosítási szabványoknak
 • tényalapú megelőző karbantartás bevezetését teszi lehetővé

Miért érdemes a Renishaw QC20-W körtesztet használnia?

A rendszer áttekintése

A QC20-W rendszer a Renishaw körtesztvizsgálatok területén szerzett több éves tapasztalatán alapul, és jelentős teljesítménybeli és üzemeltetési előnyöket kínál:

 • A vezeték nélküli Bluetooth technológia megszünteti a vezetékek használatából adódó nehézségeket, lehetővé teszi a zárt munkatérajtónál végzett mérést és csökkenti a rendszer sérülésének valószínűségét.
 • A hardver és a szoftver „részleges körív” (220°) vizsgálat végrehajtását is lehetővé teszi. Ezáltal jóval rugalmasabb vizsgálati lehetőségek állnak rendelkezésre, például:
  • Tökéletesített módszer a Z tengely vizsgálatára (nem szükséges egyedi rögzítés)
 • Korlátozott elmozdulással jellemezhető tengelyek vizsgálata (jellemzően megmunkáló központok Z tengelye vagy esztergagépek X tengelye)
 • Vizsgálat végrehajtása egyszerre 3 síkban egyszeri nullpontfelvétellel, amelynek keretében 2 vizsgálat során „részleges körív” mérés és volumetrikus kiértékelés történik
 • Gyorsabb adatbeolvasás, amely részletesebb kiértékelést tesz lehetővé kis sugarú kör vizsgálata, illetve nagy előtolási sebesség esetén.
 • Továbbfejlesztett Ballbar 20 szoftver sok új funkcióval a vizsgálati lehetőségek kibővítése és az egyszerűbb használat érdekében.

Lehetőségek

QC20-W nem teljes körön való mérés

A normál QC20-W körtesztkészletben a 100 mm hosszú körtesztegység mellett 50, 150, valamint 300 mm hosszú hosszabbítók találhatók. A körtesztet a hosszabbítók különböző kombinációival felszerelve a méréseket 100, 150, 250, 300, 400, 450, 550 és 600 mm-es sugarakon lehet elvégezni.

Az újratervezett ülékek (beleértve az új központi üléket és befogószár-hosszabbítót) segítségével a QC20-W egységgel 220°-os íven végrehajtott „részleges körív” vizsgálatok is végezhetők a központi ülék tengelyén áthaladó síkokban. Ez azt jelenti, hogy a méréseket három, egymásra merőleges síkban is elvégezhetjük a központi ülék áthelyezése nélkül, így a vizsgálat gyorsabb lesz. (Ha a „részleges körív” vizsgálatot 150 mm-nél nagyobb sugárban hajtjuk végre, egyedi rögzítés szükséges.)

Az eredményeket az új „volumetrikus kiértékelés” jegyzőkönyvezési funkcióban is felhasználhatja (lásd Ballbar 20 szoftver) feltéve, hogy az összes adat felvétele ugyanazon pont körül történt.

A QC20-W körteszt együtt használható az új, időalapú Ballbar Trace szoftvercsomaggal. A Ballbar Trace rugalmas használata számos alkalmazási lehetőséget nyit meg a QC20-W előtt, ideértve az 5 tengelyes körtesztes ellenőrzést (ISO 10791-6 szerint) és a statikus felügyeletet. A QC20-W használók számára az új szoftver ingyenes.

A készlet tartalma

QC20-W vezeték nélküli körteszt készlet

Alapkivitelben a QC20-W készletet speciális, strapabíró hordtáskában szállítjuk, amelyben a QC20-W vezeték nélküli körteszt mellett egy elem, orsóra és asztalra rögzítő felfogatóelemek (csuklók), 50 mm-es, 150 mm-es és 300 mm-es (különféle tesztátmérőket lehetővé tevő) körteszthosszabbítók és szerszámok találhatók.

A Ballbar 20 szoftvert és a kézikönyvet egy CD-n mellékeljük, az „Első lépések” videós útmutató pedig egy külön DVD-n található.

A pontosabb vizsgálati eredmények érdekében a csomag egy kalibrátort is tartalmaz. (Ez lehetővé teszi az útmérő rendszer hibáinak abszolút értékként történő leolvasását, és hasznos eszköze lehet a körteszt által szolgáltatott adatok helyességének ellenőrzéséhez.)

DVD a QC20-W körteszt használatáról

A készletben megtalálhatók a körteszt és a kalibrálóeszköz teljesen visszavezethető kalibrációs tanúsítványai, illetve a vizsgálati eredményeket a gépeken feltüntető hitelesítési címkék is.

Minden QC20-W körtesztkészlet tartalmazza a „QC20-W körteszt használatának első lépései” című DVD-t, amely bemutatja a rendszert, majd lépésről lépésre elmagyarázza a telepítést és a rendszer használatát, továbbá a vizsgálat végrehajtásának és az eredmények áttekintésének módját is. A DVD a Renishaw helyi képviseleténél ingyenesen beszerezhető, illetve online is megtekinthető az Oktatóvideók oldalon.

Rendelhető kiegészítők

A QC20-W körteszt által kínált lehetőségek kiegészítők egész sorával bővíthetők.

 • A külön megvásárolható hosszabbítókkal akár 1350 mm-es sugarú vizsgálatok is elvégezhetőek.
 • A kis körök vizsgálatára szolgáló tartozékkészlettel 50 mm-es sugarú méréseket lehet végezni.
 • A vizsgálat a VTL adapter segítségével kéttengelyű gépeken, az esztergákhoz használható 360° tartozékkészlettel pedig több esztergatípuson is elvégezhető.

A felsorolt opcióknak és a rugalmasan megválasztható előtolásnak köszönhetően a QC20-W igazán sokoldalúan használható.