Energetika

Gyártási megoldások az energiaipar számára - ma és holnap

A fenntartható, megbízható és megfizethető energiaellátás létfontosságú a világszintű energiaigények kielégítésének és fenntartásának biztosításához. A Renishaw termékei a gyártási folyamatok középpontjában állnak, és mind a hagyományos, mind a megújuló energiatermelés kulcsfontosságú alkatrészeinek előállításához használják őket.

A hagyományos energiaforrásokat biztonságosan és hatékonyan kell kitermelni speciális rendszerekkel, szigorú követelmények szerint gyártott gépekkel. Az alkatrészeknek robusztusnak, megbízhatónak és hosszú ideig működőképesnek kell lenniük gyakran zord körülmények között is.

Az éghajlatváltozás kezelésére irányuló globális kezdeményezések megnövelték a megújuló energiatermelésbe történő beruházásokat, ami az alternatív energiaágazat nagymértékű növekedéséhez vezetett. A Renishaw segítséget nyújt a megújuló energiák kiaknázásának fejlesztéséhez is a gyártás átfutási idejének csökkentésével, illetve az új komponensek és technológiák piacra kerülésének felgyorsításával.

A szélturbinákat számos méretben gyártják különböző alkalmazásokhoz, és alkatrészeiket szűk megmunkálási tűréshatárokon belül kell legyártani, hogy folyamatosan működjenek és hatékonyan termeljék az energiát. Az olyan alkatrészek, mint a csapágyak, alapvető fontosságúak a turbina mozgásához, magukat a lapátokat pedig nagy méretük és bonyolult geometriájuk miatt nehéz lehet helyesen legyártani szigorú folyamatirányítási rendszer nélkül. A gyártási pontosság fenntartása szigorúan ellenőrzött gyártással, a Renishaw innovatív megoldásainak köszönhetően, hozzájárul ahhoz, hogy ezek a turbinák teljes potenciáljukat kihasználva működjenek.

A fotoelektromos cellákból készült napelemek egyre népszerűbbek a lakástulajdonosok és a hálózati energiatermelés számára egyaránt. Ezek az összetett rendszerek többlépcsős folyamat során készülnek, a gép mozgásának nyomon követésére szolgáló útmérő rendszerek segítségével, vagy egy automatizált rendszeren, például robotkaron keresztül, hogy biztosítsák az alkatrészek pontos pozicionálását a fotoelektromos cellákon belül. A Renishaw Raman-spektroszkópiai rendszereivel ezután elemezni lehet a paneleket a felületi hibák szempontjából.

Szakterületünk

Precíziós gyártás

A biztonság, a megbízhatóság és a hatékonyság kulcsfontosságú tényező az energiatermelésben, ezért az olyan rendszerelemek, mint a biztonsági szelepek és a turbinalapátok precíziós megmunkálást igényelnek a legszűkebb tűréshatárok betartásával.

Kémiai elemzés

Az energiahordozók minőségének megértése létfontosságú, a Renishaw inVia™ Raman-spektroszkópiai rendszerei alkalmasak a geológiai minták kémiai és szerkezeti összetételének értékelésére.

Továbbfejlesztett prototípusgyártás

A kutatás rohamosan fejleszti a megújuló energiatermelésben és -tárolásban használt technológiákat. Az additív gyártás (más néven 3D nyomtatás) támogatja a hagyományos megmunkálással nem megvalósítható belső szerkezetű és kialakítású új alkatrészek prototípusgyártását.

Hogyan segíthetünk önnek?

Craig Simpson, az FMC Technologies karbantartó technikusa az XL-80 lézerkalibrációs rendszerrel ellenőrzi a gép pontosságát.

Kalibrálás

Készülék és szoftver komplex, többfunkciós szerszámgépek és koordináta-mérőgépek pontos beállításához.

Elolvasom az esettanulmányt

NC4+ Blue

Szerszámbemérés és szerszámtörés-érzékelés

Érintéses és érintésmentes szerszámbemérő rendszerek a forgácsolószerszámok állapotának és kopásának észleléséhez és kompenzálásához.

További információk

RMP600 a gépen

Gépen történő mérés a gyártásközi ellenőrzéshez

A szerszámgép-mérőfejek a munkadarabok pozicionálásához, a szerszámok beméréséhez, a ciklus közbeni méréshez, valamint a kész alkatrészek első vizsgálatához használhatók a pontos megmunkálási folyamatok lehetővé tételére.

Elolvasom az esettanulmányt

Lapátvizsgálat REVO-2 mérőfejjel

Ellenőrzés

A gyártók világszerte a Renishaw CMM mérőrendszereire támaszkodnak a lapátok és az alkatrészek széles skálájának nyomon követhető ellenőrzése során.

Elolvasom az esettanulmányt
Weboldal banner – ATOM DX™ miniatűr alkatrészekkel

Útmérők

Útmérők biztosítják a nagy pontosságú mozgásvezérlést, beleértve az interferometriás lézeres útmérőket is a turbinalapátok gyártásához szükséges nagy távolságoknál, vagy a szűk helyeken a fotoelektromos cellák gyártásánál.

Elolvasom az esettanulmányt

Renishaw inVia konfokális Raman-mikroszkóp

Raman-spektroszkópia

Speciális alkatrészek anyagösszetételének ellenőrzéséhez, illetve az alkatrészen található felületi bevonatok minőségének ellenőrzéséhez, mint például a fotoelektromos cellák.

További információk

A Cobra Aero tervezett egy rácsszerkezetet a légáramlás növelése érdekében

Additív gyártás

A 3D-s fémnyomtatással különféle fémporokból készíthetők erős és könnyű alkatrészek, amelyet alakjuk miatt hagyományos módszerekkel nem lehetne legyártani.

További információk

Equator eset rövid képüzenettel

Gyártóüzemi idomszeres mérés

A Renishaw Equator™ ellenőrző rendszer nagy ismétlési pontosságú, a hőmérséklet-változásokkal szemben érzéketlen, sokoldalú és újraprogramozható idomszeres mérést tesz lehetővé gyártóüzemi körülmények mellett, megteremtve a folyamatszabályozás alapjait.

További információk

Többet szeretne tudni arról, hogyan járulhatunk hozzá az Ön sikeréhez?

Energetikai esettanulmányok