Ballbar 20 szoftver

Nagy teljesítményű és könnyen használható szoftver, mely a 220°-os „részleges körív” vizsgálatot (csak QC20 esetén, opcionális hardverelemekkel) és a „volumetrikus kiértékelést” is támogatja.

Kibővített szoftver a rugalmasabb tesztelés és jelentéskészítés biztosításához.

A Ballbar 20 szoftvert a QC20 körteszttel történő használatra tervezték, de a QC10 körteszttel szintén használható; még a korábbi Ballbar 5 tesztszoftver mérési fájljai és sablonjai is megnyithatók vele. Ez azt jelenti, hogy még a QC10 és a QC20 körteszt egyidejű alkalmazása esetén is elegendő egyetlen programot használni.

Főbb előnyök

  • Ballbar 20 A volumetrikus kiértékelés segítségével 3 egymásra merőleges síkból származó (az illesztési kritériumoknak megfelelő) mérési fájl választható ki és jeleníthető meg egy oldalon. Egy új kiértékelési funkció a teljes mérés összes adata közül megkeresi a körkörösség maximális és minimális értékeit, és kiszámítja belőlük a gömbformától való eltérés mértékét, továbbá az egyedi körkörösségmérési eredményeket is megjeleníti. (Megjegyzés: a volumetrikus kiértékelés csak a Ballbar 20 szoftverrel gyűjtött mérési adatokat tartalmazó fájlokkal működik).
  • Legújabb szabványok – Lehetőség nyílik az ISO 230-4:2005 és az ANSI/ASME B5.54-2008 szabványnak történő megfelelés vizsgálatára is, emellett a munkadarab az említett szabványok korábbi változatai szerint is vizsgálható.
  • Mappák és fájlok exportálása és importálása a gép és a számítógép között – A funkció segítségével a szervizmérnökök egyszerűen frissíthetik és oszthatják meg a központi/megosztott könyvtárban szereplő adatokat.
  • „Gépek másolása” funkció – Egyszerűbbé teszi több gép azonos módon történő beállítását; válasszon ki egy meglévő gépet, majd „másolja” és szerkessze annak beállításait.
  • Mérések ismétlése/méréssorozat végrehajtása (kizárólag haladó üzemmódban) – Lehetővé teszi a felhasználó által meghatározott számú mérésből álló méréssorozat végrehajtását, az adatfájlok automatikus mentésével (és növekvő sorszámú fájlnevek generálásával).

Főbb jellemzők

Átfogó mérés és jegyzőkönyvezés

A Ballbar 20 segítségével körtesztvizsgálatok hozhatók létre és végezhetők el, legyen szó akár egyszeri, akár az ügyfél által meghatározott sablon szerinti vizsgálatról. A rögzített adatokat különféle nemzetközi szabványoknak (pl. ISO 230-4, ANSI B5.54 stb.) megfelelő vizsgálati jegyzőkönyvek formájában vagy a Renishaw által kifejlesztett, átfogó vizsgálati formátumban jelenítheti meg.

A folyamatos nyomon követésre szolgáló grafikus megjelenítés mellett a Ballbar 20 szoftver minden egyes diagnosztizált hibát a gép általános pontosságára gyakorolt hatása szerinti sorrendbe állít, amelyet a rendszer a pozícióval kapcsolatos tűrésértékekkel együtt, egyértelmű formában jelenít meg.

A gépteljesítmény jellemzőinek idősoros megjelenítése

Egy, az ügyfél által ugyanazon vizsgálat többszöri elvégzése céljából meghatározott sablon segítségével egyértelmű képet kaphat arról, hogy a körteszt által mért gépképességi jellemzők (pl. ISO 230-4 szerinti körkörösségi és sugárirányú eltérések, pozícióval kapcsolatos tűrésértékek, merőlegesség, holtjáték stb.) közül melyikben állt be változás egy adott időtáv alatt. Röviden: a körtesztszoftver egy orvosi lelethez hasonló diagnózist állít fel a gépről!

A mért értékek grafikonjai áttekinthetően szemléltetik a tendenciákat, így a szükséges karbantartási műveletek előre beütemezhetők; a görbe szakadásai pedig a gép váratlan leállása utáni hibakeresést könnyítik meg.

Emellett a QC20 körteszttel mért gépjellemzők bármelyikéhez beállíthatók a figyelmeztetési és hibajelzési tűrésértékek. Beállítást követően ezek a tűrésértékek megjelennek az idősoros adatokat ábrázoló grafikonokon, és minden egyes körteszt elvégzése során azonnal ellenőrizhetők velük a teszteredmények.

„Munkadarabprogram-generátor”

Ennek segítségével gyorsan és automatikusan generálhat körteszt elvégzésére szolgáló CNC programokat. Csak adja meg a vizsgálat beállításait, majd válassza ki a gépvezérlő típusát (a szoftver számos alapértelmezett beállítást tartalmaz, de ezek köre bővíthető és az egyéni igényeknek megfelelően módosítható is). Ezt követően egyetlen kattintással létrehozhat egy programot, amelyet szükség esetén később módosíthat, és le is tölthet a CNC-vezérlőre történő átvitel céljából. A generált programokat későbbi használat céljából eltárolhatja a szoftverben.

Diagramos körtesztszimulátor

Előre jelzi egy adott karbantartási, illetve beállítási műveletnek a különféle gépteljesítmény-jellemzőkre gyakorolt hatását.

A funkció segítségével a felhasználó a képernyőn láthatja a vizsgálat eredményeit, majd – a gép különféle geometriai értékeinek, dinamikai paramétereinek és holtjáték-értékeinek módosításával – „mi lenne, ha?” forgatókönyveket szimulálhat a körteszt diagramján a körkörösséget és a pozícióval kapcsolatos tűrésértékeket illetően. Mivel a fenti művelet elkülönített szimulátoron zajlik, az eredeti tesztadatok károsodása kizárt.

Nyelvi támogatás

A Ballbar 20 szoftver az alábbi nyelveket tartalmazza: angol, cseh, francia, német, olasz, portugál, orosz, spanyol, japán, koreai, kínai, lengyel, török, svéd és magyar.

Fontos tudni, hogy a Ballbar 20 szoftver a kezelői felület nyelvétől eltérő nyelvű jegyzőkönyv készítését is lehetővé teszi, ami nagyon hasznos, ha külföldi ügyfeleinek kell vizsgálati jegyzőkönyveket küldenie.

Választható felhasználói üzemmódok

A Ballbar 20 ugyan egyszerűen használható, de igény szerint 3 különböző üzemmód beállításával korlátozhatja a rendelkezésre álló lehetőségeket a gépkezelők tudásának és jogosultsági szintjének megfelelően.

  • Gyors ellenőrzés – A gépek különböző beállításokkal történő soron kívüli ellenőrzéséhez.
  • Gépkezelői – Az adott gép állapotának rendszeres, ismétlődő, az eredményeket a korábbiakkal összehasonlító vizsgálatához. Az előre meghatározott vizsgálati sablonok lerövidítik a gép ellenőrzéséhez szükséges időt, és biztosítják a beállítások egységességét.
  • Haladó - Teljes hozzáférés a gépadatok beállításához, szerkesztéséhez és rendszerezéséhez

Képgaléria

Számítógépes rendszerkövetelmények

Operációs rendszerWindows 10 64 bites (legalább 1803-es verzió) és Windows 11 64 bites
Merevlemez-területMin. 2 GB
Elérhető RAMMin. 2 GB
KépernyőfelbontásLegalább 1024 x 768
PDF-olvasó
.NET Framework 4.8
Visual C++ keretrendszer 2019-es verziója