HS20 nagy hatótávolságú lézeres útmérő

A Renishaw HS20 lézeres útmérőrendszer a lézeres interferométerek maximális pontosságát a szerszámgépes alkalmazásokhoz szükséges strapabíró kialakítással kombinálja.

A Renishaw HS20 lézerfej a külső lineáris optikai készlettel kiegészítve hosszú tengelyű, nagy pontosságú lineáris pozíció-visszacsatoló alkalmazásokhoz használható érintésmentes interferometriás lézeres útmérőrendszert alkot.

A HS20 lézerrendszer sikerrel használható a kemény igénybevételt jelentő gépműhelyi környezetekben, és ±1,0 ppm (µm/m) felbontást tesz lehetővé akár 60 méteres tengelyhossz esetén is.

Jellemzők és előnyök

  • Szubmikronos felbontás – a gép visszacsatoló rendszerébe integrálva szubmikronos visszacsatolást ad akár 2 m/s sebességgel (a konfigurációtól függően).
  • Érintésmentes mérés – kiküszöböli a fogasléces és golyósorsós visszacsatoló rendszerek járulékos hibáit, pl. a hiszterézist, a holtjátékot, valamint a mechanikus és ciklikus hibákat.
  • Egyszerű konfigurálás és üzembe helyezés - egyetlen DIP-kapcsolóblokk a lézerfej egyszerű konfigurálása érdekében.

Annak érdekében, hogy a pontosság a különböző környezeti feltételektől függetlenül megfelelő maradjon, a HS20 egység használatát az RCU10 kompenzációs rendszerrel javasoljuk, amely a törésmutatónak a környezeti jellemzők ingadozása miatti változását hivatott ellensúlyozni. Az RCU10 segítségével a lézer hullámhosszával összefüggő felbontás szabványosabb felbontássá alakítására is használható. Az RCU10 segítségével például a 633 nm-es felbontás 1 µm-es kimeneti felbontássá alakítható.

HS20 – áttekintés

Lézerforrás2-es osztályú HeNe
Kompenzált rendszerpontosság±1,0 ppm (µm/m)
Hatótávolság0–60 m
Analóg kimeneti jel periódusa316 nm
Digitális négyszögjelkimenet felbontása79, 158, 316 és 633 nm
Kimenet frissítési frekvenciái

1, 2, 4, 8 és 16 MHz

Maximális sebességMax. 2 m/s


A HS10 és a HS20 kompatibilitása

A HS20 egységet úgy terveztük, hogy teljesen kompatibilis legyen a korábbi HS10 és HS10X berendezésekkel: a HS20-ra való frissítéshez mindössze csatlakoztassa az új típust, és már használhatja is azt. Az üzembe helyezés egyszerűbb, a rendszer pedig továbbfejlesztett tápcsatlakozásokat és külső konfigurációs lehetőségeket garantál.

A HS20 teljesítménye megegyezik a kifutó HS10X termékével. Azért, hogy ösztönözze a HS20-ra (és a korábbi típusú kompenzációs rendszerekre) való átállást, a Renishaw jelentős kedvezményeket ad a listaárból. Ez különösen vonzó lehet akkor, ha számításba vesszük, mennyivel nagyobb a régebbi rendszer javítási és szervizelési költsége az új, garanciális rendszeréhez képest.

Termékinformációk