QC20 körtesztrendszer

Az iparágban általánosan etalonként elfogadott megoldás a szerszámgépek teljesítményének gyors, egyszerű és hatékony ellenőrzésére.

A QC20 körtesztvizsgálat jelentős teljesítménybeli és működési előnyöket kínál.

A körteszteléssel egyszerűen, gyorsan elvégezhető egy CNC-gép pozicionálási képességének elismert nemzetközi szabványokkal (pl. ISO, ANSI/ASME stb.) összhangban történő ellenőrzése. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy értékeljék és nyomon kövessék gépeik állapotát, és gyorsan diagnosztizálják az esetleg karbantartást igénylő problémákat. Ezen kívül a problémákat okozó hibaforrások azonosítására is lehetőséget nyújt.

A szerszámgépek rendszeres QC20 körtesztvizsgálata:

 • biztosítja, hogy a CNC gépről lekerülő munkadarabok mindenféle utómunkálat nélkül pontosan legyenek legyártva
 • csökkenti a gépek állásidejét, a selejtarányt és az ellenőrzési költségeket
 • igazolja, hogy az adott gép megfelel a különféle gépteljesítményi és minőségbiztosítási szabványoknak
 • tényalapú megelőző karbantartás bevezetését teszi lehetővé

Miért érdemes a Renishaw QC20 körtesztet használnia?

„A gép képességeinek ismerete – még a munkadarabok forgácsolása előtt – lehetővé teszi a selejtarány és a gépkiesési idők minimalizálását. Ez magas gyártási minőséget és termelékenységet, valamint a gyártási költségek alacsonyan tartását biztosítja számunkra. Nagyobb ügyfélérték – ez a Lean Manufacturing, azaz a karcsú gyártási technológia lényege.”

Nemcomed (USA)

Mi az a QC20 körteszt?

QC20-W körteszt

A QC20 körtesztrendszer a következőkből áll:

 • a QC20 körteszt (egy rendkívül nagy pontosságú, teleszkópos lineáris érzékelő, mindkét végén egy-egy precíziós gömbbel)
 • két precíziós mágneses felfogatás – az egyik mágneses felfogatás a gép munkaasztalához, a másik pedig a főorsóhoz vagy az orsóházhoz van rögzítve.

Használat során az érzékelő gömbjei a mágneses ülékekben helyezkednek el. Ennek az elrendezésnek köszönhetően a körteszt mérni tudja a sugár pillanatnyi változásait, miközben a gép egy előre programozott körpályát ír le a munkaasztalon található felfogatás körül.

A Ballbar 20 szoftver a nemzetközi szabványoknak vagy a Renishaw saját kiértékelési jegyzőkönyv-formátumának megfelelően számítja ki az összegyűjtött adatokból a pozicionálási pontosságot meghatározó tényezőket (körkörösség, illetve az attól való eltérés). Ez a jegyzőkönyvezési módszer a lineárisan leolvasott eredményekből egy egyedülálló matematikai analízis segítségével további számos egyedi géphibát képes megállapítani. Az adatokat az egyszerűbb diagnosztika érdekében grafikonon és számok formájában is ábrázolja.

A körtesztelés előnyei

 • A vezeték nélküli Bluetooth technológia megszünteti a vezetékek használatából adódó nehézségeket, lehetővé teszi a zárt munkatérajtónál végzett mérést, és csökkenti a rendszer sérülésének valószínűségét.
 • A hardver és a szoftver „részleges körív” (220°) vizsgálat végrehajtását is lehetővé teszi. Ezáltal jóval rugalmasabb vizsgálati lehetőségek állnak rendelkezésre, például:
  • Tökéletesített módszer a Z tengely vizsgálatára (nem szükséges egyedi rögzítés)
  • Korlátozott elmozdulással jellemezhető tengelyek vizsgálata (jellemzően megmunkáló központok Z tengelye vagy esztergagépek X tengelye)
  • Vizsgálat végrehajtása egyszerre 3 síkban egyszeri nullpontfelvétellel, amelynek keretében 2 vizsgálat során „részleges körív” mérés, majd volumetrikus kiértékelés történik
 • Gyorsabb adatbeolvasás, amely részletesebb kiértékelést tesz lehetővé kis sugarú kör vizsgálata, illetve nagy előtolási sebesség esetén.
 • A továbbfejlesztett Ballbar 20 szoftver kiterjesztett tesztelési funkciókat és részletes elemzési jelentéseket tartalmaz a géphibák diagnosztizálásához.

Tudjon meg többet a körtesztvizsgálatról

Tesztelési képesség

A QC20 körtesztkészletben a 100 mm hosszú körtesztegység mellett 50, 150, valamint 300 mm hosszú hosszabbítók találhatók. A körtesztet a hosszabbítók különböző kombinációival felszerelve a méréseket 100, 150, 250, 300, 400, 450, 550 és 600 mm-es sugarakon lehet elvégezni. A külön megvásárolható hosszabbítókkal akár 1350 mm-es sugarú vizsgálatok is elvégezhetőek.

A gömbülékek kialakítása révén a QC20 körtesztelő egységgel kiegészítő, 220°-os íven végzett „részlegeskörív-vizsgálatok” is végezhetők a központi ülék tengelyén áthaladó síkokban. Ez lehetővé teszi, hogy a körtesztvizsgálatot gyorsan, három, egymásra merőleges síkban is elvégezzük a központi ülék áthelyezése nélkül. Ha a „részleges körív” vizsgálatot 150 mm-nél nagyobb sugárban hajtjuk végre, egyedi rögzítés szükséges.

A körteszt-kalibrátor javítja a tesztelemzés színvonalát. Ez lehetővé teszi a skálahibák abszolút értékként történő leolvasását, és gyors visszaigazolást nyújt a körteszt által szolgáltatott adatok névleges helyességéről.

A körteszteredményeket az új „volumetrikus kiértékelés” jegyzőkönyvezési funkcióban is felhasználhatja a Ballbar 20 szoftverben, aminek alapfeltétele, hogy az összes adat felvétele ugyanazon pont körül történjen.

A QC20 körteszt használható az új, időalapú Ballbar Trace szoftvercsomaggal, amely a meglévő felhasználók számára ingyenesen elérhető. A csomag nagyobb rugalmasságot biztosít számos új alkalmazás számára, ideértve az 5-tengelyes körtesztes ellenőrzést (ISO 10791-6 szerint) és a statikus felügyeletet.