MCG rendszerek

Gépellenőrző eszköz (MCG) a koordináta-mérőgép volumetrikus mérési teljesítményének figyelemmel kíséréséhez.

MCG gépellenőrző eszköz

A legtöbb koordináta-mérőgépen jellemzően évente egyszer végez karbantartási és újrakalibrálást a gyártó (OEM) vagy egy független kalibráló cég. A tesztelés gyakran elismert szabványokban (pl. ISO, ASME vagy VDI / VDE) rögzített eljárásrend szerint történik. Ezekhez a tesztekhez fix hosszúságú gömbvégű rudak vagy lépcsős idomszerek és lézeres mérőrendszerek (pl. Renishaw XL-80 lézer) használata szükséges. A mérési adatok ezután a koordináta-mérőgép vezérlőjében eltárolt elektronikus hibaadatbázis módosítására használhatók, így a gép az előírt pontosságra állítható vissza. Ez a jól ismert és elismert eljárás elengedhetetlen, ám időigényes és drága lehet.

Sok végfelhasználónak van szüksége egyszerűbb módszerre a pontosság előírt ellenőrzések közötti rendszeres, illetve egy esetleges ütközés utáni eseti ellenőrzéséhez. A Renishaw MCG segítségével ők egy (jellemzően) 10–20 perces közbenső ellenőrzés révén győződhetnek meg a volumetrikus pontosságról az ISO 10360-2 előírásai szerint. Az eredmények megfelelően igazolják a CMM-en végzett mérések pontosságát, vagy meggyőző bizonyítékul szolgálnak arra, hogy szervizelésre vagy újrakalibrálásra van szükség. A folyamat gyors és költséghatékony, és a számos különféle oszlopmagasságnak és karhossznak köszönhetően a kis- és nagyméretű CMM-ek volumetrikus pontossága egyaránt ellenőrizhető.

MCG ellenőrzőeszköz-készlet

A mérőfej tapintószára a műszer – amely tulajdonképpen egy referenciaként szolgáló körteszt – végébe illeszthető be. A mérőfej a rúddal együtt egy gömbfelület alakú pályán mozog, és a rendszer különböző pontokban rögzíti a radiális értékeket. A rögzített értékek tartománya jelzi a koordináta-mérőgép volumetrikus mérési teljesítményét. Az adott értéksorozat rögzítésének megismétlésével a rendszer ismétlőképessége is vizsgálható.

A volumetrikus mérési teljesítmény egy tetszőleges sík két, egymástól a teljes mért térfogaton belül tetszőleges távolságra elhelyezkedő, bármely pontja között mérhető maximális hiba.

A TP1, TP2, TP20 és TP6A egységekkel speciális kalibrált tapintószár használható, megfelelő adapterek alkalmazása mellett.

MCG készletek

Mérőeszköz

MegnevezésGép alkalmasságaMérőeszköz teljes hibájaKarok méreteMax. méret
MCG1

Kis ellenőrzőeszköz-készlet

1 m³ térfogatig

±0,5 µm380 mm-igX 537
Z 537
MCG2Haladó szintű ellenőrzőeszköz-készlet

1 m³

±0,5 µm685 mm-igX 986
Z 986

MCG eszközöket tartalmazó elemző táblázat

MCG eszközök beállításának főoldala

Az MCG eszközöket tartalmazó táblázatban az összes szükséges eszközt megtalálja a kompatibilis DMIS méréstechnikai szoftveren futtatható munkadarabprogramok létrehozásához.

Az MCG eszközkészlete ezután importálja a program futtatása közben létrehozott eredményfájt, és jegyzőkönyvet készít a koordináta-mérőgép különféle méréstechnikai jellemzőiről. Ezek az eredmények egyenes összefüggésben állnak a két pont közötti maximális hiba nagyságával, és meghatározzák a koordináta-mérőgép volumetrikus pontosságát.

A koordináta-mérőgép volumetrikus pontossága idővel megváltozik, az MCG eszközöket tartalmazó táblázat pedig történeti áttekintést ad, ahol a trendek elemzésével felismerheti a változásokat.

Az MCG és MCG eszköztáblázat hatékony jegyzőkönyvkészítő eszköz, de nem kalibrálásra szolgál. Ezen termékek legnagyobb előnye, hogy jegyzőkönyvezik a koordináta-mérőgép aktuális állapotát, így még a problémák megjelenése előtt elvégezhető a megelőző karbantartás.

Kattintson ide az online súgóhoz.

Termékinformációk

  • MCG tools analysing spreadsheet [gen]
  • User guide:  MCG tools User guide: MCG tools [en]