RESOLUTE™ abszolút útmérő rendszer RTLA30 lineáris skálával

Jellemzők

 • Soros interfészek: BiSS® C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ®, Yaskawa
 • Olvasófej mérete: 36 x 16,5 x 17,2 mm
 • 1 nm-ig terjedő felbontás 100 m/s mellett
 • ±5 µm/m pontosság 20 °C-on
 • A skála hőtágulási együtthatója 20 °C-on: 10,1 ±0,2 µm/m/°C
 • Vákuumban is használható és oldalsó kábelkivezetéses változatban is kapható

Előnyök

 • A szalagskálák által nyújtott kényelem, páratlan strapabírással ötvözve
 • Kiváló mozgásvezérlési teljesítmény
 • A szennyeződéseknek kivételesen jól ellenálló kivitel
 • Széles beállítási tűrések
 • 10 nm-nél is kisebb RMS remegés a jobb helyzetstabilitás érdekében
 • ±40 nm osztás alatti hiba a finom sebességszabályozásért
 • Opcióként kapható professzionális diagnosztikai eszköz

Átlátszó mező az oldalon lévő hirdetőszalagok számára

Mi a RESOLUTE?

A RESOLUTE egy nagy felbontású, finom osztású, valós abszolút optikai jeladórendszer, amely fokozottan ellenáll a szennyeződéseknek, és lenyűgöző képességeinek köszönhetően forradalmasítja a pozíció-visszacsatolást. Ez a világ első abszolút útmérője, amely 100 m/s-ig terjedő sebesség mellett 1 nm-es felbontásra is képes. A rendkívül alacsony mértékű SDE és remegés révén ez a lineáris útmérő rendszer valamennyi kategóriatársánál jobb teljesítményt nyújt.

A Queen’s Award for Enterprise: Innovation 2015 díj

A Queen’s Award for Enterprise díj nyertese 2015-ben az Innováció kategóriában

Mi az RTLA30 skála?

Az RTLA30 egy lapos kivitelű, rozsdamentes acél szalagskála, amelyet 30 µm-es osztású abszolút skálakóddal láttunk el. Pontossága ±5 µm/m, és 21 méterig terjedő hosszúsággal kapható. Kétféle rögzítési lehetőség áll rendelkezésre, amelyek közül mindkettő az alapfelületétől független hőtágulást és a szalagskálák kínálta kényelmet nyújtja.

Az RTLA30 használható a forradalmi FASTRACK™ skálatartó rendszerrel is. A rendszer használatakor az útmérőpálya gyorsan és könnyen, rögzítőfuratok nélkül fektethető le. A szalagskála egy ideiglenes célú távtartó eltávolítása után fűzhető be az útmérőpályába.

Az RTLA30-S a hátoldalán lévő öntapadós szalaggal rögzíthető a hordozó felületre. Az öntapadó anyag olyan kialakítású, hogy lehetővé teszi a skála hordozó felülettől független tágulását.

A beszerelés befejezéséhez mindkét skálatípust egy ponton kell leszorítással rögzíteni, ezáltal létrehozva egy referenciapozíciót.

Miért ez az útmérő rendszer az ideális megoldás?

Könnyű hibakeresés és szervizelés

Az ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz átfogó, valós idejű adatokat fogad a RESOLUTE™ útmérők olvasófejeiből. Az adatok az ADT View szoftver felhasználóbarát kezelőfelületén jelennek meg. Míg a legtöbb esetben az útmérőbe épített beállító LED elegendő a rendszer beállításához, az ADT a bonyolultabb telepítési munkák megkönnyítésére használható. Ezenkívül az ADT az útmérő teljesítményéről is küld információkat és a rendszerszintű hibakeresésben is részt vesz, így elkerülhető a gépeknél a hosszabb állásidő.

Kiváló mozgásvezérlési teljesítmény

A RESOLUTE iparágvezető teljesítménye kifinomult, megbízható és innovatív működési elv eredménye. A rendszer működésének fő eleme egy egypályás, nem ismétlődő, 30 µm névleges osztású „vonalkód” skálaformátum. Kifinomult optikai kialakításával a RESOLUTE olvasófej a skála közel azonnali képét tudja rögzíteni, ami elemzéskor akár 100 m/s sebességnél is lehetővé teszi egy adott pozíció meghatározását. A rendszer nagyon nagy, akár 1 nanométeres (a méter 1 ezermilliomod része) felbontású, valamint alacsony zajszintű (10 nm RMS alatti remegés) és mindössze ±40 nm-en belüli SDE értékű (osztás alatti hiba, a skála fizikai osztásánál kisebb hiba) helyzetmeghatározást tesz lehetővé. Ezáltal a jeladótól igen magas hűségű visszacsatolás érkezik, ami finomabb sebességszabályozást és sziklaszilárd helyzetstabilitást biztosít.

Széles beállítási tűrések

A RESOLUTE gyökeresen eltér a két, egymás mellett elhelyezett útmérőpályát (egy inkrementális és egy abszolút pályát) alkalmazó hagyományos technikától, amelynél – a rendszer jellegéből fakadóan – kis szögelfordulások esetén fáziseltérési problémák jelentkeznek. Ehelyett ez az abszolút útmérő egypályás, optikai abszolút skálát tartalmaz, amely egy kódban egyesíti az abszolút pozíciót és a beágyazott fázisinformációt. Ennek a technológiának köszönhetően a RESOLUTE rendszert jóval szélesebb konfigurációs tűréshatár-tartomány jellemzi (a merőleges tengelyhez képesti szögeltérés tűrése ±0,5°), ami gyors és egyszerű telepítést és kitűnő hosszú távú megbízhatóságot garantál még akkor is, ha a mozgástengelyek idővel beállnak vagy elmozdulnak. A telepítéshez és diagnosztizálás során további segítséget nyújt az olvasófejbe épített beállító LED.

Külső interfész-opciók

Siemens DRIVE-CLiQ külső interfész

 • Siemens DRIVE-CLiQ soros interfész esetén szükségesDRIVE-CLiQ interfész a RESOLUTE valós abszolút optikai útmérővel történő használatra
 • Nagy pontosságú forgó rendszerekhez két fejes bemenettel is kapható
 • Kijelzi a kommunikációs riasztásokat
 • Megismétli az olvasófejen lévő LED jelzését

A választható többi soros interfészhez nincs szükség külső interfészre.

Opcionális ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz

ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz

A RESOLUTE útmérő rendszer kompatibilis az ADTa‑100 professzionális diagnosztikai eszközzel és az ADT View szoftverrel. Átfogó, valós idejű útmérő adat-visszacsatolást biztosítanak, segítve a komolyabb telepítési és diagnosztikai kihívást jelentő feladatokat. Az intuitív szoftveres kezelőfelület az alábbiakra használható:

 • Távoli kalibrálás
 • Jeloptimalizálás a teljes tengelyhosszon
 • Az útmérő pozíciójának digitális kiolvasása (a skálához képest)
 • Adatok exportálása és mentése
 • Nullpont beállítása

Soros interfészek

Soros interfészek

Soros interfészekMegnevezésTermékismertetőKompatibilis termékek
BiSS C

A Renishaw támogatja az abszolút útmérőkhöz kifejlesztett (egyirányú) BiSS C nyílt protokollt. A BiSS C egy nagy sebességű soros interfész, mely tökéletes megoldás nagy gyorsulást, finom sebességszabályozást, kiváló ismétlőképességet és sziklaszilárd helyzetstabilitást igénylő dinamikus tengelyekhez.
A RESOLUTE és a BiSS C együtt lineáris és forgó (szög-) jeladós változatban is kapható, amelyek kompatibilisek az ipari szabványoknak megfelelő vezérlők, hajtások, DRO modulok és PC csatolókártyák széles körével.

RESOLUTE BiSS C

BiSS C kompatibilis termékek oldala

FANUC

A RESOLUTE a FANUC (α és αi) soros interfészével lineáris és forgó alkalmazásokhoz is elérhető.
A RESOLUTE számos előnyt biztosít a FANUC vezérlőket alkalmazó nagy teljesítményű szerszámgépek felhasználói számára. Nagyobb sebesség, robusztus és megbízható, tisztán soros kommunikáció, kiemelkedő kontúrozási teljesítmény, a szervós hajtások pedig szilárdan tartják a rögzítendő pozíciót. Az érintésmentes kivitel továbbá kiküszöböli az irányváltási holtjátékot, a tengely elcsavarodását (torzió) és más hiszterézishibákat, amelyek a hagyományos tokozott jeladók velejárói.

RESOLUTE FANUC

N/A

Mitsubishi

A RESOLUTE a soros Mitsubishi interfésszel lineáris és forgó változatban is elérhető. A RESOLUTE kompatibilis a J4 és J5 sorozatú szervohajtásokkal és a szerszámgépeken használható MDS-D2/DH2/DM2/DJ hajtásokkal.

RESOLUTE Mitsubishi

N/A

Panasonic


A RESOLUTE a soros Panasonic interfésszel lineáris és forgó változatban is elérhető. Az A5 és A6 sorozatú hajtásokkal kompatibilis, és nagy felbontású és ismétlési pontosságú visszacsatolást biztosít a jobb szervo- és sebességvezérléshez.

RESOLUTE Panasonic

N/A

Siemens DRIVE-CLiQ

A RESOLUTE a Siemens DRIVE-CLiQ soros interfésszel (külső interfész segítségével) lineáris alkalmazásokhoz érhető el. A Siemens DRIVE-CLiQ az útmérő és közvetlen mérőrendszereket a SINUMERIK és SINAMICS hajtásokkal összekötő innovatív, nagy teljesítményű kommunikációs interfész.

RESOLUTE Siemens DRIVE-CLiQ

N/A

Yaskawa

Az RESOLUTE a soros Yaskawa interfésszel forgó vagy lineáris változatban érhető el, és kompatibilis a Sigma-5 és Sigma-7 SERVOPACK csomagokkal.

RESOLUTE Yaskawa

N/A

Műszaki adatok

Mérési szabvány

FASTRACK RTLA30: rozsdamentes acél szalagskála tartórendszerrel

RTLA30-S: rozsdamentes acélból készült, abszolút kódolású szalagskála öntapadós hátoldali szalaggal, amellyel közvetlenül rögzíthető a hordozó felülethez a FASTRACK vezetősínek nélkül

Olvasófej mérete (H x Sz x M)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Skálaosztás

30 μm, névleges

Hőtágulási együttható 20 °C-on

10,1 ±0,2 μm/m/°C

Pontossági osztály 20 °C-on

±5 μm/m

Skála hossza

Egyes, BiSS C protokollhoz használható változatok maximális hossza korlátozott (A részleteket lásd az adatlapon)

FASTRACK: 100 mm – 25 m

RTLA30/RTLA30-S: maximum 21 m

Maximális sebesség

(A részleteket lásd az adatlapon)

Max. 100 m/s

Soros interfészek*

BiSS C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ, Yaskawa

Felbontások

BiSS C: 50 nm, 5 nm és 1 nm felbontás

FANUC, Mitsubishi, Siemens DRIVE-CLiQ és Yaskawa: 50 nm és 1 nm felbontás

Panasonic: 100 nm, 50 nm és 1 nm felbontás

Osztás alatti hiba (SDE)

±40 nm

Elektromos csatlakozás

10 m kábelhosszig, D-típusú csatlakozókkal (9 vagy 15 tűs), szereletlen vezetékként, FANUC-kompatibilis csatlakozóval, LEMO csatlakozóval és M12-es dugasszal

Tápellátás

5 V ±10%, max. 250 mA 5 V feszültségen (ellenállással lezárt)

Rezgés (üzem közben)

max. 300 m/s2 55–2000 Hz-en

Ütés (üzemen kívül)

1000 m/s2, 6 ms, ½ szinusz

Üzemi hőmérséklet

0 °C és +80 °C között

Tömítés

IP64

A részleteket lásd az adatlapokon.

*A soros interfészek körét folyamatosan bővítjük.

A Siemens DRIVE-CLiQ műszaki adatait lásd az adatlapon.