Széles választék

A Renishaw kínálatában számos igénynek és feladatnak megfelelő tapintószárak megtalálhatók, amelyek a Zeiss és FARO mérőfejekkel is kompatibilisek.

Tapintószárak alkalmazási példái

A Renishaw gondos mérnöki munkával kifejlesztett, precíziós tapintószárak és tapintószár-kiegészítők széles választékát kínálja koordináta-mérőgépeken és szerszámgépeken használható mérőrendszereihez, szkennelő mérőfejeihez és Equator™ ellenőrző rendszereihez.

Tapintószárak kiválasztása szkenneléshez

A megfelelő tapintószár kiválasztása kulcsfontosságú a munkadarabok koordináta-mérőgépeken és szerszámgépeken történő szkenneléséhez és digitalizálásához.

Válassza ki a saját alkalmazási területének megfelelő tapintószárat

A szkennelő tapintószárat az alkalmazás és a tapintófejtípus függvényében kell kiválasztani. Használjon olyan tapintószárat, amelynek az átmérője megegyezik a munkadarab gyártásához használt vágószerszám átmérőjével.

Válassza a lehető legrövidebb tapintószárat, hogy elkerülje a túlzott elhajlást, mégis legyen elég hosszú ahhoz, hogy elkerülje az alaptartó szkennelését.

Alkalmazással kapcsolatos javaslatok

Pontmérések esetén a gömb csak nagyon rövid időre érintkezik a munkadarab felületével. A szkennelés során azonban a gömb elcsúszik a munkadarab felszínén. Mivel a kontaktus folyamatos, a tapintószár gömbje és a munkadarab felülete között hosszan tartó csúszó érintkezés alakul ki.

A Renishaw kiterjedt kutatást folytatott a gömbök anyagai és a munkadarab-felületek közötti kölcsönhatások vizsgálatára. A gömbanyagok vizsgálatai kimutatták, hogy az anyagok rárakódnak a gömbfelületekre. Az ellenőrzések között javasolt a gömböket száraz, szöszmentes ruhával megtisztítani, hogy ne maradjon rajtuk lerakódás.

Abráziós kopás (koptató anyagok szkennelése)

Ha például az öntöttvasból készült alkatrészeket mérünk, mind a tapintószár gömbje, mind pedig a munkadarab felülete kopni fog. Az apró törmelékrészecskék finom karcolásokat okozhatnak a gömbön és a munkadarab felületén is. Ezen hatás minimalizálása érdekében javasoljuk a cirkónium gömbök használatát.

Adhéziós kopás (alumínium alkatrészek szkennelése)

Ha rubin gömböt használunk az alumínium felületek szkenneléséhez, a két anyag között kémiai kölcsönhatás fog kialakulni. Az anyag általában a puhább felületről a keményebb felé fog vándorolni. Ez azt jelenti, hogy az alumínium rá fog rakódni a gömb felületére, és ez az alumíniumréteg már 100 m folyamatos, a tapintószár gömbjének egyetlen érintkezési pontját használó mérést követően látható lesz. Ezen alkalmazásokhoz szilícium-nitrid gömb használata javasolt. Ez az anyag lepergeti az alumíniumot, így a lerakódás viszonylag ritkán jön létre.