Fizikai mérőeszközök

Az Equator™ ellenőrző rendszer fizikai mérőeszközei közé a rendszerek, a vezérlők és a mérőfejkészletek tartoznak.

Equator rendszer

Equator 500 EH animáció EQ300 egységgel

Az Equator ellenőrző készülék:

  • alapja egy párhuzamos kinematikai kényszermechanizmus, amely nagy merevséget garantál a nagy sebességű működés közben is kiváló ismétlési pontosság érdekében;
  • könnyű, ugyanakkor masszív konstrukció;
  • a gyors és nagy ismétlési pontosságú szkennelést végző SP25 mérőfejjel együtt alakmérésre is használható a munkadarab jellemzőinek teljes elemzése céljából;
  • csatlakoztatás után azonnal használható – gyorsan üzembe helyezhető, csak egyfázisú áramellátást igényel, és sűrített levegő nem szükséges hozzá.

Vezérlő

Equator vezérlő

Az Equator vezérlő egy olyan sokoldalú szerszámgépvezérlő egység, amely nagy sebességgel és kiváló ismétlési pontossággal irányítja az Equator rendszert.

Az eszköz lehetővé teszi a valós idejű rendszervezérlésnek a méréstechnikai szoftverinterfésszel egyidejű futtatását.

A rendszer könnyű telepítése és használata érdekében a vezérlőn a jól bevált UCC Server szoftver fut, a már jól bevált I++ parancsprotokollal együtt.

SP25 mérőfejkészlet

SP25 mérőfejkészlet

Ez az ipari szabványoknak megfelelő 3 tengelyes analóg szkennelő mérőfej másodpercenként ezer adatpont felvételére képes. A gyors és nagy ismétlési pontosságú szkennelésnek hála az Equator rendszerek komplex jellemzők alakjának mérésére és elemzésére is kiválóan alkalmasak.

Az Equator ellenőrző készülék – egy nem descartes-i, párhuzamos kinematikai rendszer

Az Equator rendszer párhuzamos kinematikai szerkezete jobb ismétlési pontosságot, kisebb tehetetlenséget és alacsonyabb áramfogyasztást garantál a szerszámgépek és koordináta-mérőgépek esetén alkalmazott hagyományos descartes-i struktúrákhoz képest.

Equator 300 idomszeres mérőrendszer

Az Equator ellenőrző készülék alapelve, felépítése és működése teljesen különbözik a hagyományos, egymásra merőleges x, y és z tengely mentén működő descartes-i struktúráktól. Ezek a struktúrák jellemzően nagyméretű gránit tengelyeken vagy nehéz öntvényeken alapulnak, így biztosítva az ismétlési pontosság szempontjából elengedhetetlen merevséget.

Ezek a nagy tömegű szerkezetek azonban, elsősorban a hiszterézis miatt, egyben csökkenthetik is az ismétlési pontosságot. A hiszterézis az erő fellépése és megszűnése közötti késedelem, amely a szerkezet deformálódását eredményezheti.

A nagy tömegű tengelyek emellett a gyors működést is megnehezítik; az ilyen szerkezetekben gyorsulás során nagyobb tehetetlenségi erők lépnek fel, mint a kisebb tömegű struktúrákban. Ugyanakkora gyorsuláshoz nagyobb teljesítménye van szükség, és az összefüggés nem lineáris – ez gyakorlati határt szab annak, hogy a Descartes-i struktúrák milyen gyorsan mozoghatnak a megfelelő pontosság megtartása mellett. A tehetetlenségi deformációk nem látható elmozdulást okoznak, amely végül mérési hibák formájában jelentkezik.

Az Equator ellenőrző rendszeren a három lineáris hajtókar három kardáncsuklóhoz csatlakozik a szerkezet tetején. Az egyes karok másik vége közvetlenül a mérőfej rögzítőtalpához csatlakozik, így a mérőfej nincs távol az őt mozgató tengelyektől. A motorok a megfelelő pozícióba állítják a karokat, amelyek csuklós rögzítésüknek köszönhetően mindig tiszta húzó- vagy nyomóerőnek vannak kitéve, hajlítóerő soha nem hat rájuk.

A hajtókaron elhelyezett lineáris útmérők pontosan a hajtási pontból adnak visszacsatolást. Az említett elemek olyan rendszert alkotnak, amelynek szerkezete gyakorlatilag semmilyen nem látható mozgást nem végez, így megbízható és nagy pontossággal megismételhető összehasonlítást tesz lehetővé. A három lineáris kar tájolását (P, Q és R tengely) a háttérben futó matematikai algoritmusok hagyományos X, Y és Z tengely mentén értelmezett tájolási adatokra váltják át. Ez lehetővé teszi, hogy a programozószoftver X, Y és Z irányú mozgásparancsokat adjon.

További információk