XK10 beirányozó lézerrendszer

Egyetlen digitális megoldás számos különféle szerszámgéphez.

Geometriai és forgástengelyek mérése és beigazítása szerszámgépeken

Az XK10 beirányozó lézerrendszert a szerszámgépeken előforduló geometriai és forgáshibák mérésére fejlesztettük ki. Az XK10 szerszámgépes befogókészlettel együttesen használva a hagyományos módszereknél – pl. mérőóráknál, autokollimátoroknál és méréstechnikai etalon daraboknál – gyorsabb és könnyebb mérést tesz lehetővé. A rendszer lineáris sínek egyenességének, derékszögűségének, síkhelyességének, párhuzamosságának és szintezésének ellenőrzésére, valamint a forgó gépek orsóirányának és egytengelyűségének felmérésére használható.

A geometriai és forgáshibák szerszámgépgyártás, -karbantartás és -szervizelés közbeni mérése révén a gép tengelyei pontosan irányozhatók és állíthatók be az optimális teljesítmény érdekében. Ez csökkenti a gép szerelésének és helyszíni szervizelésének időigényét, beleértve a rendszeres karbantartást és az ütközések utáni javítást is.

Az XK10 jóvoltából a geometriai hibatípusok egész sora egyetlen rendszer használatával mérhető és dokumentálható. A valós idejű hibaadat-megjelenítés révén a gép paraméterei a beirányozás alatt korrigálhatók.

A rendszer áttekintése

  • A legtöbb méréstípusnál a kibocsátás jelenti a lézerátvitel elsődleges módját. 30 m-ig terjedő geometriai méréseknél ezt az M egységgel használják.
  • Az adó- és vevőmodulokat egyaránt tartalmazó S és M egységek a vizsgálandó hibatípustól függően különféle módon konfigurálhatók.
  • A kijelzőegység mérések végrehajtására és dokumentálására, valamint a beállítást megkönnyítő valós idejű adatok megjelenítésére szolgál. Az áramot tölthető akkumulátorról kapja, így akár 30 órán át is használható hordozható üzemmódban.
  • Az XK10 rendszernek egy szerszámgépes befogókészlet is része, amelyet kifejezetten a mérések ismétlőképességének és pontosságának javítására fejlesztettek ki.

XK10 beirányozó lézerrendszer
XK10 beirányozó lézerrendszer a gép öntvény házán

Főbb jellemzők és előnyök

Arra tervezték, hogy rugalmas mérési megoldásokat biztosítson a szerszámgépekhez. A készlet számos különféle szerszámgépmérettel és -konfigurációval használható.

  • Forgó fej - segítségével a kibocsátó egységtől jövő lézersugár egyszerűen beirányozható, a síkhelyesség pedig rácspontok egész sora alapján mérhető.
  • Magától értetődően kezelhető szoftver - gyorsan és egyszerűen vezeti végig a felhasználót a beállítási és mérési műveletsoron.
  • Egyedi jelentések készítése – a CARTO Explore egyenesség- és párhuzamosság-elemzési funkciója megbízható eredményeket biztosít a gép pozicionálásának ellenőrzéséhez és korrigálásához.
  • Vezeték nélküli csatlakoztatás - nincs szükség kábelekre, így a beállítás és a mérés rugalmasan végezhető.
  • Egyszerűen végezhető befogás - megismételhető és pontos eredményeket és rövidebb idő alatt végezhető beállítást kínál.
  • Rugalmasság - különféle gépkonfigurációk többféle jellemzőjének mérése egyetlen készlet komponenseinek használatával.
  • Automatikus elemzés - a mérés adatai azonnal leolvashatók, a korrekciót pedig valós idejű adatmegjelenítés könnyíti meg.

XK párhuzamossági készlet

Az XK párhuzamossági készlet kiegészítő tartozék a párhuzamosság méréséhez. Lehetővé teszi két névlegesen párhuzamos egyenességmérés elvégzését a kibocsátás elmozdítása nélkül.

  • Pontos – a lézersugár 90°-os kitérítése. A sokoldalú beállítások megkönnyítik a beirányzást.

Az opcionálisan kapható állvány-szerelőkészlet akkor használható, ha nincs hely a kibocsátó egység közvetlen felszereléséhez.

Egyenesség mérése

A függőleges és vízszintes egyenesség mérése egy tengely mentén az XK10 beirányozó lézerrendszerrel.

A gép felépítésekor használatos a pontosság biztosítására a szakaszok és szánvezetékek szerelésekor.

Orsó irányának mérése

Az XK10 az orsó vagy a tokmány irányszögét méri.

Ez az orsó vagy a tokmány bármilyen beállításához használható annak érdekében, hogy ugyanabba az irányba mutasson a teljes 360°-os fordulat közben.

Ügyfélvélemények

Nézze meg, hogyan használják vásárlóink az XK10 beirányozó lézert mérési folyamatuk javítására.

A Renishaw XK10 beirányozó lézerrendszer felbecsülhetetlen értékű vizsgálati és szerelési eszköznek bizonyult gyártási folyamatunkban. Kompakt kialakítása és rugalmas rögzítőkészlete lehetővé teszi a Mazak szerszámgépek teljes választékában való használatát, ugyanakkor lényegesen ritkábban kell a készülékeket méréskor eltávolítani.

Miután a Renishaw-val együtt dolgoztunk az XK10 fejlesztésén, sikeresen megismételtük és fejlesztettük a mérési módszereket a számos funkció alkalmazásával, ami lehetővé tette számunkra, hogy csökkentsük méréstechnikai eszközigényünket.

Fontos, hogy az XK10 referencia-szerelvénnyel pontos gépprofilokat rögzíthettünk és dokumentálhattunk anélkül, hogy szükség lett volna lineáris vezetősínre. Ez nemcsak az értékelési idő rövidítette le, hanem több kulcsfontosságú adatba is jobb betekintést nyújtott, ami tovább javítja méréseink ismétlőképességét és pontosságát.

Mazak Europe, Egyesült Királyság

A Renishaw XK10 beirányozó lézerrendszert számos Xiamen Takam CNC gépgyártási folyamatban alkalmaztuk, az alkatrészek pontosságának ellenőrzésétől a folyamatban lévő összeszerelésig és a gép készre szereléséig. A hagyományos módszerekkel, például mérőórával, autokollimátorral, gránittömbökkel végzett mérésekhez képest a teljes mérési folyamatot jelentősen, legalább 50%-kal felgyorsította. A hatékonyság javulása azt jelenti, hogy rugalmasabbak lehetünk a létszámgazdálkodásban.

Régebben a mérés során problémát jelentett a nagy méretű, terjedelmes gránittömbök mozgatása, különösen a hosszú tengelyű szerszámgépeknél. Az XK10 beirányozó lézer mérési tartománya 30 m, ami egyszerű és hatékony megoldást nyújt a merőlegesség, egyenesség, síklapúság és párhuzamosság tekintetében. A Renishaw jó hírnévvel rendelkezik a méréstechnika területén, ami az ügyfelek nagyfokú bizalmát jelenti az új géphez mellékelt XK10 tesztjelentésekben.

Xiamen Takam Machinery Co., Ltd, Kína

Mindig pontos és hatékony mérési rendszereket keresünk a piacon, hogy javítsuk gyártási folyamatainkat. A hagyományos eszközök, mint például a mérőórák, autokollimátorok vagy gránittömbök a gyakorlatban csak korlátozott mértékben és nagy tűrés mellett használhatók, különösen a több tengelyen végzett párhuzamossági mérés során.

A Renishaw XK10 beirányozó lézerrendszere tökéletes megoldást kínál. Nemcsak jelentősen növeli hatékonyságunkat, hanem garantálja a pontosságot is. A Renishaw mérnökének bemutatója lenyűgözött minket, láttuk, hogy az XK10 eredményei összehasonlíthatók a koordináta-mérőgépen végzett alkatrészmérésekkel. Az XK10 vezeték nélküli kapcsolattal van kialakítva, amely nagy rugalmasságot biztosít az egy készlettel történő telepítésben és a mérésben. Emellett intuitív jelentéseket is tartalmaz, amelyek segítségével ügyfeleink megismerhetik új Hurco gépük teljesítményét.

Hurco Manufacturing Ltd., Tajvan

Számos mérőrendszert megvizsgáltunk, hogy megoldást találjunk a precíziós beirányzást igénylő alkalmazásokhoz. A beirányzáshoz használt gránittömbök és mérőórák pozicionálása sok időt vesz igénybe és a mérés pontossága nagyban múlik a gépkezelő tapasztaltságán. Nagy távolságok beirányzásához ugyanakkor nagyméretű gránittömbökre van szükség.

A számos mérőrendszer közül a Renishaw XK10 beirányozó lézerrendszer könnyen használható volt, azok számára is, akik először találkoztak vele, köszönhetően intuitív szoftverének és egyértelmű üzemeltethetőségének. A hagyományos mérőszerszámok irányzása sok időbe telik, de az XK 10 használata több mint 50%-kal rövidítette le az eszközirányzás idejét. Az irányzás pontossága szintén megnőtt.

Mostanáig nagy tengelytávoknál, mint amilyenek például az akkumulátorgyártás eszközeinél jellemzők, nehéz volt a párhuzamosság mérése, de az XK10 beirányozó lézerrendszer megoldotta ezt a problémát.

DCT, Korea

Képgaléria

Termékinformációk