TONiC™ FS inkrementális útmérő rendszer RSLM20 lineáris skálával

Jellemzők

 • Olvasófej mérete: 35 x 13,5 x 10 mm
 • 10 m/s maximális sebesség
 • Leszerelhető analóg (Ti) vagy kettős kimenetű (DOP) interfész*
 • Tanúsítványok az alábbi szabványok szerint:
  ISO 13849 3. kategória, PLd
  IEC 61508 SIL2
  IEC 61800-5-2 SIL2

Előnyök

 • Nagy pontosságú merev skála
 • Szuperkompakt útmérő
 • Fejlett jelkondicionálás a jobb mozgásvezérlés érdekében
 • Nagyfokú szennyeződéstűrés
 • Ultra-alacsony osztás alatti hiba (SDE): jellemzően <±30 nm
 • Diagnosztikai készlet
Átlátszó mező az oldalon lévő hirdetőszalagok számára

Mi is pontosan a TONiC FS útmérő?

A TONiC FS sorozat a Renishaw szuperkompakt, érintésmentes útmérő rendszere, amellyel akár 10 m/s sebesség és a DOP interfésszel együtt történő használat esetén 1 nm felbontás is elérhető, lineáris és forgó alkalmazásokban egyaránt. A TONiC FS rendszerek széles beállítási tűrésük és egyetlen gombnyomásra kalibrálható kivitelük révén könnyen és gyorsan telepíthetők. A TONiC FS útmérő dinamikus jelfeldolgozása fokozott jelstabilitást biztosít nagyon alacsony, jellemzően < ±30 nm osztás alatti hiba mellett, ezzel segítve a kimagasló mozgásvezérlési teljesítmény elérését. A SIL2 és a PLd szerint tanúsítva fokozott üzemi biztonságot megkövetelő alkalmazásokban történő használatra.

* Csak az analóg szinusz- és koszinuszjel-kimenetek működési biztonsága garantált.

Mi az RSLM20 skála?

Az RSLM20 20 µm osztású, rozsdamentes acélból készült merev skála, igény szerint különféle IN-TRAC optikai referenciajelekkel; ennek megfelelően az ügyfél által választható, rendszeres osztású kivitel, továbbá a közepén vagy a végéhez közel egyetlen referenciajellel ellátott verzió is elérhető.
A skála a finom osztású üvegskálákkal összevethető, és teljes pontossága (beleértve a ferdeséget és linearitást is) 5 m hosszon jobb, mint ±4 µm. Az egyszerű tárolás és kezelés céljából feltekercselhető, a letekercselést követően azonban merev skálaként használható.
A rögzítési követelmények teljesítése érdekében a rendszertervezők a speciálisan kialakított ragasztószalag vagy mechanikus kapcsok közül választhatnak. Mindkét rögzítési módszer lehetővé teszi, hogy a hőtágulás független legyen a hordozó felületétől.

Miért ez az útmérő rendszer az ideális megoldás?

Működési biztonságról szóló tanúsítvány

A TONiC FS sorozat egy inkrementális nyílt optikai útmérő rendszer, az alábbi működési biztonsági szabványok szerint tanúsítva:

ISO 13849 3. kategória PLd
IEC 61508 SIL2
IEC 61800-5-2 SIL2

A gépek egyes biztonsági funkciói, pl. a biztonsági sebességkorlátozás (SLS), megkövetelik, hogy az útmérő visszacsatolása megfeleljen az üzemi biztonsági követelményeknek. Egy olyan útmérő rendszer használatával, amelyet már eleve ilyen alkalmazásokra minősítettek, a gép tanúsítása jelentősen leegyszerűsíthető. E magas színvonalú gépbiztonsági funkciók alkalmazása lehetővé teszi a gépgyártók számára, hogy biztonságosabb, több funkciót kínáló gépeket építsenek, amelyekkel csökkenthető a beállítás időigénye és az állásidő.

Maximális megbízhatóság és teljesítmény kis méretben

A tökéletes megbízhatóság, az egyenletes teljesítmény és a szennyeződésekkel szembeni kitűnő ellenállás érdekében a TONiC FS olvasófejek harmadik generációs szűrőoptikát tartalmaznak, amelyet a korábbinál még alacsonyabb zajra (remegésre) hangoltak, és tovább tökéletesítettek az automatikus erősítésszabályozást és automatikus eltolásszabályozást is tartalmazó dinamikus jelfeldolgozás által. A fenti funkciók – teljesen az olvasófejbe épített – kombinációja páratlan tisztaságú jeleket és rendkívül alacsony, jellemzően ±30 nm-es osztás alatti hibát biztosít. Az újítások eredményeként a sebességszabályozás jóval hatékonyabban végezhető, ami javítja a szkennelési teljesítményt és a helyzetstabilitást; ezek a jellemzők számos alkalmazástípusban döntő jelentőséggel bírnak, és itt egy kompakt olvasófejben mind elérhetők.

Gyorsabb és egyszerűbb beépítés

Az olvasófejen lévő beállító LED vizuálisan jelzi a jel méretét, az opcionális diagnosztikai készlet pedig lehetővé teszi a rendszerteljesítmény távoli ellenőrzését, amikor az olvasófej a gép munkaterében van. A referenciajel és az inkrementális jelek kalibrálása egy gombnyomással történik mindenféle mechanikai beállítás vagy további diagnosztikai eszközök nélkül. A felhasználó által kiválasztható IN-TRAC optikai referenciajel az inkrementális skálába van beágyazva a kompakt kivitel és egyszerű beállítás érdekében. Ezzel olyan referenciajel nyerhető, amely a felbontás egységének megfelelő ismétlési pontosságot garantál a teljes üzemi hőmérsékleti és sebességtartományban, mindkét irányban.

Interfész-opciók

Ti interfész

 • Analóg kimenet, CAL gombbal.Ti interfész

DOP (kettős kimenetű) interfész

 • Egyidejű digitális négyszögjeleket és 1 Vpp jeleket biztosít.
 • Egy vagy több művelet mozgótengellyel történő szinkronizálását igénylő alkalmazásokhoz készült.TONiC kettős kimenetű (DOP) interfész

Külön rendelhető diagnosztikai készlet

TONiC™ diagnosztikai készlet (szoftver és hardver)

A TONiC diagnosztikai szoftver segítségével optimalizálható a TONiC útmérők telepítése, és a rendszer gyors és átfogó módon kalibrálható. A szoftvert a TONiC diagnosztikai hardverrel együtt kell használni, amely A-9411–0011 cikkszámon szerezhető be a Renishaw-tól. A hardver USB-kábellel (a készlet tartalmazza) csatlakoztatható a számítógéphez, vagy sorosan az ügyfelek elektronikai rendszeréhez.

Tudjon meg mindent a TONiC diagnosztikai készletről.

Műszaki adatok

Mérési szabvány

RSLM20: nagy pontosságú rozsdamentes acél merev skála

A végén referenciajellel ellátott RSLE20, valamint választható referenciajellel ellátható RSLC20 változatban is kapható

Olvasófej mérete (H x Sz x M)

35 mm x 13,5 mm x 10 mm

Skálaosztás

20 μm

Hőtágulási együttható 20 °C-on

10,1 ±0,2 μm/m/°C

Pontossági osztály 20 °C-on

±1,5 μm 1 m-ig, ±2,25 μm 2 m-ig, ±3 μm 3 m-ig, ±4 μm 5 m-ig, a kalibrálás visszavezethető a nemzetközi szabványokra

Referenciajel

IN-TRAC referenciajel

Különféle módokon elhelyezhető referenciajel, részletek az adatlapon

Végálláskapcsolók

Kettős vagy egyszeres végálláskapcsoló (rendeléskor kell kiválasztani)

Skála hossza

80 mm – 5 m

Maximális sebesség

Analóg

Digitális (*a DOP-vel együtt használandó)

(A részleteket lásd az adatlapon)

Akár 10 m/s -3 dB mellett

Max. 10 m/s

Osztás alatti hiba (SDE)

Jellemzően < ±30 nm

Dinamikus jelvezérlés

Valós idejű jelkondicionálás, ideértve az automatikus erősítésszabályozást (AGC) és automatikus eltolásszabályozást (AOC) az optimális üzemi teljesítmény érdekében

Inkrementális jelek

Analóg

Digitális (*a DOP-vel együtt használandó)


1 Vpp (20 μm-es periódus)

Felbontás 5 µm-től 1 nm-ig

Elektromos csatlakozás

0,2 m, 0,5 m, 1 m, 1,5 m, 3 m, 5 m, 6 m és 10 m kábelhossz mini csatlakozóval (közvetlenül a TONiC interfészhez csatlakozik)

Tápellátás

5 V ±10%

Csak az olvasófej < 100 mA

Ti0000 egységgel < 100 mA

DOP egységgel < 275 mA

Vibráció (rendszer)

100 m/s2, 55 Hz–2 000 Hz, 3 tengely

Ütés (rendszer)

500 m/s2, 6 ms, ½ szinusz, 3 tengely

Üzemi hőmérséklet (rendszer)

0 °C és +70 °C között

Tömítés

Olvasófej: IP40

Ti interfész: IP20

DOP interfész: IP30

* Csak az analóg szinusz- és koszinuszjel-kimenetek működési biztonsága garantált.

A részleteket lásd az adatlapokon.