TONiC™ FS inkrementális útmérő rendszer forgójeladókhoz (szögelfordulás-érzékelőkhöz) használható RESM20 gyűrűvel

Jellemzők

 • Olvasófej mérete: 35 x 13,5 x 10 mm
 • Akár 3673 ford./perc fordulatszám
 • Leszerelhető analóg (Ti) vagy kettős kimenetű (DOP) interfész*
 • Tanúsítványok az alábbi szabványok szerint:
  ISO 13849 3. kategória, PLd
  IEC 61508 SIL2
  IEC 61800-5-2 SIL2

Előnyök

 • Lapos kivitelű, nagy belső átmérőjű gyűrű a könnyű beépítés érdekében
 • Szuperkompakt útmérő olvasófej dinamikus jelkondicionálással a jobb mozgásvezérlés eléréséhez
 • Nagyfokú szennyeződéstűrés
 • Ultra-alacsony osztás alatti hiba (SDE): jellemzően <±30 nm
 • Diagnosztikai készlet
Átlátszó mező az oldalon lévő hirdetőszalagok számára

Mi is pontosan a TONiC FS útmérő?

A TONiC FS sorozat a Renishaw szuperkompakt, érintésmentes útmérő rendszere, amellyel akár 10 m/s sebesség és a DOP interfésszel együtt történő használat esetén 1 nm felbontás is elérhető, lineáris és forgó alkalmazásokban egyaránt. A TONiC FS rendszerek széles beállítási tűrésük és egyetlen gombnyomásra kalibrálható kivitelük révén könnyen és gyorsan telepíthetők. A TONiC FS útmérő dinamikus jelfeldolgozása fokozott jelstabilitást biztosít nagyon alacsony, jellemzően < ±30 nm osztás alatti hiba mellett, ezzel segítve a kimagasló mozgásvezérlési teljesítmény elérését. A SIL2 és a PLd szerint tanúsítva fokozott üzemi biztonságot megkövetelő alkalmazásokban történő használatra.

* Csak az analóg szinusz- és koszinuszjel-kimenetek működési biztonsága garantált.

Mi az RESM20 gyűrű?

Az RESM20 egy darabból álló, rozsdamentes acélból készült, közvetlenül a kerületébe mart 20 µm-es osztásközű skálával rendelkező gyűrű, amelyet az IN-TRAC™ optikai referenciajellel is ellátnak. Széles mérettartományban (52–550 mm átmérő) és két változatban kapható. A lenyűgöző beépítés utáni pontosságot kínáló „A” metszetű gyűrűk, amelyek kúpos rögzítési rendszere szinte feleslegessé teszi a nagyon kis tűrésű megmunkált alkatrészek alkalmazását, és teljesen kiküszöböli az excentricitást. Emellett a „B” metszetű, kis tehetetlenségű és tömegű keskeny gyűrűk is kaphatók. Az „A” és „B” metszetű gyűrűk egyaránt nagy átmérőjűek a rugalmas beépíthetőség érdekében. Az érintésmentes kivitel kiküszöböli az irányváltási holtjátékot, a tengely elcsavarodását (torzió) és más mechanikai hiszterézishibákat, amelyek a hagyományos tokozott jeladók velejárói.

Miért ez az útmérő rendszer az ideális megoldás?

Működési biztonságról szóló tanúsítvány

A TONiC FS sorozat egy inkrementális nyílt optikai útmérő rendszer, az alábbi működési biztonsági szabványok szerint tanúsítva:

ISO 13849 3. kategória PLd
IEC 61508 SIL2
IEC 61800-5-2 SIL2

A gépek egyes biztonsági funkciói, pl. a biztonsági sebességkorlátozás (SLS), megkövetelik, hogy az útmérő visszacsatolása megfeleljen az üzemi biztonsági követelményeknek. Egy olyan útmérő rendszer használatával, amelyet már eleve ilyen alkalmazásokra minősítettek, a gép tanúsítása jelentősen leegyszerűsíthető. E magas színvonalú gépbiztonsági funkciók alkalmazása lehetővé teszi a gépgyártók számára, hogy biztonságosabb, több funkciót kínáló gépeket építsenek, amelyekkel csökkenthető a beállítás időigénye és az állásidő.

Kivételes méréstechnika

A TONiC útmérő a Renishaw már bevált szűrőoptikájával és fejlett jelfeldolgozásával rendelkezik. Az automatikus kiegyenlítésszabályozás (AGC) és az automatikus eltolásszabályozás (AOC) technológa csökkenti az analóg jelzajt és a digitális remegést az olvasófejben.

A TONiC útmérők kivételesen alacsony, <±0,5 nm RMS jelkimeneti remegést és alacsony, <±30 nm osztás alatti hibát (SDE) biztosítanak, lehetővé téve a rendszerek számára, hogy jobban tartsák a pozíciót, és kevesebb hőt termeljenek a lineáris motoros alkalmazásokban. Az alacsony remegés a kis sebességgel működő, nagy pontosságú alkalmazásokban is lehetővé teszi az egyenletesebb sebességszabályozást.

Rugalmas konfiguráció

A TONiC sorozat számos külső interfészt kínál, amelyek az alkalmazás sebesség- és felbontási követelményeinek megfelelően konfigurálhatók. A külső interfész későbbi integrálásával és konfigurálásával a sokoldalú TONiC olvasófej több testreszabási lehetőséget kínál a végfelhasználónak.

A TONiC interfészopciók digitális, analóg vagy digitális és analóg jelek kettős kimenetét teszik lehetővé. A TD (kettős felbontású) interfész választható kettős felbontású kimenetet kínál, és a széles formátumú nyomtatási alkalmazásokhoz DPI-interfész is rendelkezésre áll. A TONiC útmérő-konfiguráció rugalmassága lehetővé teszi az OEM-gyártók számára, hogy az alkalmazások széles körében ki lehessen használni a kiváló mozgásvezérlés és a nagy teljesítmény előnyeit.

Interfészopciók

Ti interfész

 • Analóg kimenet, CAL gombbal.Ti interfész

DOP (kettős kimenetű) interfész

 • Egyidejű digitális négyszögjeleket és 1 Vpp jeleket biztosít.
 • Egy vagy több művelet mozgótengellyel történő szinkronizálását igénylő alkalmazásokhoz készült.TONiC kettős kimenetű (DOP) interfész

Külön rendelhető diagnosztikai készlet

TONiC™ diagnosztikai készlet (szoftver és hardver)

A TONiC diagnosztikai szoftver segítségével optimalizálható a TONiC útmérők telepítése, és a rendszer gyors és átfogó módon kalibrálható. A szoftvert a TONiC diagnosztikai hardverrel együtt kell használni, amely A-9411–0011 cikkszámon szerezhető be a Renishaw-tól. A hardver USB-kábellel (a készlet tartalmazza) csatlakoztatható a számítógéphez, vagy sorosan az ügyfelek elektronikai rendszeréhez.

Tudjon meg mindent a TONiC diagnosztikai készletről.

Műszaki adatok

Mérési szabvány

RESM20: egy darabból álló, lapos kivitelű, rozsdamentes acélgyűrű. Normál „A” metszetű, kúpos belső átmérőjű, vagy kis tehetetlenségű „B” metszetű gyűrű kapható

Részleges körpályás alkalmazásokhoz használható REST20 verzióban is kapható

Olvasófej mérete (H x M x Sz)

35 mm x 13,5 mm x 10 mm

Skálaosztás

20 μm

Hőtágulási együttható 20 °C-on15,5 ±0,5 µm/m/°C

Gyűrű külső átmérője

52–550 mm. Nagyobb, egyedi méretért forduljon a Renishaw-hoz

Osztásszám

8192–86 400 (gyűrűmérettől függően)

Referenciajel

RESM20: egyetlen IN-TRAC referenciajellel ellátott gyűrű

REST20: két referenciajeles gyűrű részleges körpályás alkalmazásokhoz

Pontosság*

Beosztás pontossága

Rendszer pontossága


±3,97 és ±0,38 szögmásodperc között (gyűrűátmérőtől függően)

±4,20 és ±0,40 szögmásodperc között (gyűrűátmérőtől függően)

Maximális sebesség

Analóg

Digitális (**a DOP-vel együtt használandó)

(A részleteket lásd az adatlapon)

3673 ford./perc -3 dB mellett (52 mm-es RESM20 esetén)

3673 ford./perc (5 μm-es felbontású TONiC útmérő 52 mm-es RESM20 skálán)

Osztás alatti hiba (SDE)

Jellemzően < ±30 nm

Dinamikus jelvezérlés

Valós idejű jelkondicionálás, ideértve az automatikus erősítésszabályozást (AGC) és automatikus eltolásszabályozást (AOC) az optimális üzemi teljesítmény érdekében

Inkrementális jelek

Analóg

Digitális (**a DOP-vel együtt használandó)

(A szögfelbontás részletes adatait lásd az adatlapon)

1 Vpp (20 μm-es periódus)

Felbontás 5 µm-től 1 nm-ig

Elektromos csatlakozás

0,2 m, 0,5 m, 1 m, 1,5 m, 3 m, 5 m, 6 m és 10 m kábelhossz mini csatlakozóval (közvetlenül a TONiC interfészhez csatlakozik)

Tápellátás

5 V ±10%
Csak olvasófej < 100 mA
Ti0000 egységgel < 100 mA
DOP egységgel < 275 mA

Vibráció (rendszer)

100 m/s2, 55 Hz–2 000 Hz, 3 tengely

Ütés (rendszer)

500 m/s2, 6 ms, ½ szinusz, 3 tengely

Üzemi hőmérséklet (rendszer)

0 °C és +70 °C között

Tömítés

Olvasófej: IP40
Ti interfész: IP20
DOP interfész: IP30

* A rendszer pontossága a beosztási hiba és az SDE összege. A beosztási pontosság az egy olvasófej által mért szögelfordulás és az útmérő beosztás szerinti valódi elforgása közötti különbség. Az alkalmazási körülményekből adódó zavarokat, mint például az excentricitást, nem tartalmazza.

** Csak az analóg szinusz- és koszinuszjel-kimenetek működési biztonsága garantált.

A részleteket lásd az adatlapokon.