Tapintószáranyagok

A Renishaw vállalat a tapintószáranyagok széles skáláját kínálja, amelyek mindegyikét különböző mérési feladatok ellátásához optimalizálták. A tapintószár és a tapintóvég anyagválasztása rendkívül fontos kérdés.

Gömb anyaga

Rubin

Rubin tapintógömb

A rubin a legkeményebb anyagok egyike, ezért a mérési alkalmazások túlnyomó többségénél ez a legoptimálisabb tapintógömbanyag. A szintetikus rubin 99% tisztaságú alumínium-oxid, amelyet az ún. Verneuil-eljárással 2000 °C-os hőmérsékleten kristálytömbbé alakítanak.

A kristálytömböt feldarabolják, majd a darabokból több lépésben nagy alakhűségű gömböket készítenek. A rubin gömbök kivételesen sima felületűek, nagy nyomószilárdságúak, és nagyon kopásállók.

Nagyon kevés az olyan alkalmazás, ahol nem a rubin az előnyben részesített gömbanyag. Két esetben azonban célszerű más anyagot választani.

Az első az alumínium munkadarabok durva szkennelése. Az alumínium ugyanis vonzza a rubint, és anyaga fokozatosan átvándorol a munkadarabról a rubingömb felületére. Alumínium munkadarabokat célszerűbb szilícium-nitrid anyagú gömbbel tapintani.

A második ilyen eset az öntöttvas munkadarabok durva szkennelése. A két anyag érintkezése során a rubin jelentős kopást szenved el. Öntöttvas tapintásához ezért cirkónium gömböket ajánlunk.

Szilícium-nitrid

Szilícium-nitrid tapintógömb

A szilícium-nitrid a rubinhoz hasonló jellemzőkkel bír. Nagyon kemény és kopásálló kerámia, amelyből rendkívül pontos gömbök készíthetők. A felülete is igen simára polírozható.

A szilícium-nitrid nem vonzza az alumíniumot és ezért nem jelentkezik az anyagvándorlás jelensége sem ahogy azt rubin esetében tapasztalhatjuk. Az acél felületek szkennelésekor azonban erősen kopik, ezért legjobb csak alumínium munkadarabokhoz használni.

Cirkónium

Cirkónium tapintógömb

A cirkónium egy rendkívül szívós kerámiaanyag, amely majdnem olyan kemény és kopásálló, mint a rubin. Felületi jellemzői miatt ideális az öntöttvas munkadarabok üzemszerű letapogatására.

Szár anyaga

Acél

Acél tapintószáranyag

A nem mágnesezhető, rozsdamentes acélból készült szárakat 2 mm vagy nagyobb átmérőjű tapintószárakhoz használjuk. Hosszúságuk legfeljebb 30 mm. E mérethatáron belül az egy darabból készült acél szárak súlyukhoz képest optimális merevséget biztosítanak és kellő mértékben vékonyabbak a gömb átmérőjénél, de anélkül, hogy ez veszélyeztetné a szár és a menetes vég közötti merevségét.

Volfrám-karbid

Volfrám-karbid tapintószáranyag

A volfrám-karbid szárak a legmerevebbek az 1 mm vagy kisebb gömbátmérőkhöz szükséges szárátmérő-tartományban és az 50 mm-ig terjedő szárhossz esetén. Ennél nagyobb szárhossz már gondot okozhat a szár tömege miatt, ráadásul a merevség is csökken a szár és a test találkozásánál jelentkező kihajlás miatt.

Kerámia

Ceramic Stylus Stem

3 mm-nél nagyobb gömbátmérő és 30 mm-nél nagyobb szárhossz esetén a kerámiaszár nagyjából ugyanolyan merev, mint az acélszár, de sokkal könnyebb, mint a volfrám-karbid. A kerámia tapintószár emellett ütközés ellen is véd, mert a szár ütközéskor eltörik.

Szénszál

Carbon Fibre stylus stem material

A szénszálas tapintószárak tömege kb. 20%-kal kisebb a volfrám-karbid szárakénál, ezért a szénszál optimális megoldást jelent hosszú szárak esetében. Hőstabilitása – különösen a nagy hosszúságú tapintószárak esetében – szintén előnyös, ezért ez a megoldás kiválóan használható gyártási környezetben.

Alumínium

Aluminium stylus stem material

Rendkívül kis tömege révén az alumínium ideálisan használható hosszabbítók anyagaként, ám hőtágulása miatt csakis megfelelően légkondicionált környezetben alkalmazható.

Titán

Titanium stylus stem material

A titán az alumíniummal összehasonlítva jobb hőstabilitással rendelkezik, megfelelő hajlítási merevség jellemzi, és szintén rendkívül könnyű. Ezen tulajdonságai miatt különösen alkalmas hosszú hosszabbítók készítésére.