Tapintószárak típusai

Az eredeti Renishaw tapintószárak széles választékában számos különböző mérési alkalmazáshoz megtalálható az optimális konfiguráció.

Egyenes tapintószárak

Elnevezési protokoll:

M2 STY D2R L20 EWL14 D1.4SS

Magyarázat:

M2 menetes egyenes tapintószár 2 mm átmérőjű rubingömbbel, 20 mm-es hosszal, 14 mm-es hasznos hosszal és 1,4 mm átmérőjű rozsdamentes acél szárral.

A tapintószárak legegyszerűbb és leggyakrabban használt típusa, amely a legtöbb mérési alkalmazáshoz megfelel. A tapintók gömbje rubinból, szilícium-nitridből, cirkóniumból kerámiából vagy volfrám-karbidból készülhet. A tartó és a szár anyaga többféle lehet: titán, volfrám-karbid, rozsdamentes acél, kerámia, szénszál.

Csillag tapintószárak

Elnevezési protokoll:

M2 STR D2R 5BALL L19.5 S32

Magyarázat:

M2 menetes csillag tapintószár 2 mm átmérőjű rubin gömbbel. A csillagtapintó 5 gömböt tartalmaz, és a teljes hossza 19,5 mm (a gömb középpontjától a tapintószár és a tapintófej csatlakozási pontjáig mérve). A csillagtapintó kerülete 32 mm.

Ebbe a kategóriába többcsúcsos, fix rögzítésű tapintószáras konfigurációk tartoznak. Számos olyan jellemző vizsgálatára használhatók, mint pl. a közvetlenül letapogatható felületek és furatok.

Ez a konfiguráció rugalmasságot biztosít és lehetővé teszi, hogy a tapintószár cseréje nélkül meg lehessen vizsgálni a különböző jellemzőket. A tapintószár-középpontok segítségével saját, akár 5 különböző tapintórészt tartalmazó csillagtapintót állíthat össze.

A gömbök rubinból, szilícium-nitridből vagy cirkóniumból készülhetnek. A csillag tapintószár minden egyes hegyét azonos módon kell kalibrálni, mint az egy gömbös tapintószár esetében.

Tűs kialakítású tapintószárak

Elnevezési protokoll:

M2 PNT D1.4TC 30 DEG L10

Magyarázat:

M2 menetes tűhegyű tapintószár 1,4 mm átmérőjű volfrám-karbid szárral/csúccsal. A csúcs szöge 30°, hossza 10 mm.

Ezeket nem lehet a hagyományos XY mérésekhez használni, mivel inkább menetek, konkrét pontok és karcolt vonalak (kisebb pontossággal történő) mérésére szolgálnak.

A lekerekített végű tű tapintószárak pontosabban kalibrálhatók és pontosabban mérik a fent említett felületelemeket és ezen felül nagyon kis furatok bemérésére is használhatók.

Félgömbös tapintószár

Elnevezési protokoll:

M5 HEM D30 CER L26.5

Magyarázat:

M5 menetes félgömb végű tapintószár 30 mm átmérőjű kerámia félgömbbel. A félgömb vége és a rögzítőfelület közötti távolság 26,5 mm.

Az üreges gömbös kerámiaszárakkal X, Y és Z irányban mérhetők a mély felületelemek és furatok, azzal az előnnyel, hogy előtte csak egy gömböt kell kalibrálni.

Ezenkívül a nagyon durva felületek érdességét ki lehet átlagolni a nagy átmérőjű gömb használatával.

Hengeres tapintószárak

  • M2 ruby cyclinder styli

Elnevezési protokoll:

M2 CYL SLVS L13 EWL4

Magyarázat:

M2 menetes hengeres, 3 mm átmérőjű, ezüstacélból készített fő mérőelemmel. Teljes hossza 13 mm, hasznos munkahossza pedig 4 mm.

Ezekkel az eszközökkel fémlemez, préselt alkatrészek és vékony munkadarabok furatai mérhetők, amelyeknél gömbvégű tapintószárakkal nem lehet megfelelő érintkezést garantálni.

A szárak alkalmasak továbbá menetek különféle jellemzőinek mérésére és menetes furatok középpontjának meghatározására is.

A gömbvégű hengeres tapintószárak teljes mértékben kalibrálhatók és használhatók X, Y és Z irányban, ennek köszönhetően alkalmasak felületek ellenőrzésére.

Tárcsás tapintószárak

Elnevezési protokoll:

M2 DSC D18 SLVS T2.2 L2.6 BR-Y

Magyarázat:

M2 menetes tárcsás tapintószár 18 mm-es tárcsaátmérővel. Anyaga ezüstacél, a tárcsa vastagsága 2,2 mm, a tapintószár hossza pedig 2,6 mm. A BR jelentése „gömbök/görgők”, amely után igen (Y) vagy nem (N) következik.

Ezek a tapintószárak lényegében a gömbvégű tapintószárak „metszetei”. Furatokon belüli alámetszések és hornyok mérésére szolgálnak, amelyek a csillagtapintókkal bizonyos esetekben nem érhetők el. Bár a tárcsa palástjával való mérés lényegében ugyanúgy működik, mintha egy nagy tapintógömb palástjának legnagyobb átmérőjével mérnénk, a gömbfelszínnek csupán egy kis területe használható mérésre. Ezért a vékonyabb tárcsák gondos szögillesztést igényelnek, hogy a tárcsa felszíne megfelelően érintkezhessen a mérendő felületelemmel.

Az egyszerű tárcsát elég egy átmérőre kalibrálni (például gyűrűs idomszerrel), de utána csak X és Y irányban lehet használni hatékonyan. A Z irányban is használhatóvá válik, ha „véggörgővel” egészítik ki; ilyenkor csak arról kell gondoskodni, hogy a véggörgő középpontja a tapintófej átmérőjén kívül helyezkedjen el. A „véggörgő” gömbön vagy mérőhasábon kalibrálható. A „véggörgő” az alkalmazás által megkívánt helyzetbe a tárcsa középtengelye körüli elforgatásával és rögzítésével állítható be.

A tárcsán M2 menetes középfurat is elhelyezhető a középvonal meghosszabbításában elhelyezett tapintószár felszereléséhez, amellyel például mély furatok feneke és egyéb olyan helyek mérhetők, amelyek a tárcsával nehezen érhetők el. Ezen tapintószárak többféle átmérővel és vastagsággal kaphatók, és acélból, kerámiából vagy rubinból készülhetnek.

Hosszabbítók

Elnevezési protokoll:

M4 EXT L15 D7 SS

Magyarázat:

M4 menetes hosszabbító 15 mm-es hosszal, 7 mm-es átmérővel, rozsdamentes acélból.

A hosszabbítók különböző hosszúságokban és anyagokban kaphatók, pl. acélból, titánból, alumíniumból, kerámiából vagy szénszálból készülhetnek.

Hosszú hosszabbítóknál figyelembe kell venni az anyag termikus tulajdonságait is.

Eszközkalibráló tapintószárak

Elnevezési protokoll:

Az egyes eszközkalibráló tapintószárak között jelentős eltérések vannak, de általában van néhány közös jellemzőjük, mint például az M4-es rögzítőmenet vagy a 4 mm átmérőjű furat.

4 oldalú szögletes csúcsok esetén a hosszúság (L) a mérési és a rögzítési felület közötti távolság. 5 oldalú kockák és kerek tárcsák esetén ez a homlokfelületig terjedő távolság.

A szerszámbeállítás pontossága attól függ, mennyire síkszerű és mennyire párhuzamos a tapintószár hegye a gép tengelyével.

Valamennyi tapintófej és tapintófejtartó esetében lehetőség van finombeállításra, ezáltal megvalósíthatók ezek a beállítások.

A forgó szerszámok átmérőjének kalibrálásakor a szerszámokat a forgácsolási iránnyal ellentétesen kell forgatni.

Ütközésvédelem

A Renishaw tapintószárak törőelemei eltörnek az ütközéskor, ezzel megvédik a tapintófejet a sérüléstől.

Egyedi tapintószárak

A Renishaw átfogó szolgáltatást kínál az egyedi tapintószárak területén: készséggel megtervezi és legyártja az Ön speciális igényeinek leginkább megfelelő tapintószárat.

Egyedi termékek tervezésében és gyártásában rendkívül tapasztalt belső szakembergárdánk szívesen segít önnek megtalálni az optimális megoldást a mérőfej és az alkalmazás igényeinek figyelembe vételével.

További információkért látogasson el az egyedi tapintószárak oldalára.

Tapintószárak alkalmazási példáinak galériája