Szerszámgépeken használható mérőfejek munkadarab beállításához és ellenőrzéséhez

Növelje CNC megmunkálóközpontjainak és esztergagépeinek hatékonyságát a munkadarabok beállítására és ellenőrzésére szolgáló innovatív, automatizált szerszámgép-mérőfejeinkkel. Optimalizálja műveleteit és maximalizálja a termelékenységet szerszámgépen végzett mérésre szolgáló megoldásainkkal.

A szerszámgép-ellenőrző mérőfejek kulcsszerepet játszanak a gyártási folyamat során a pontosság elérésében. Ezek a precíziós mérőeszközök automatizált munkadarab-beállítást, folyamat közbeni ellenőrzést és alkatrész-ellenőrzést tesznek lehetővé.

A Renishaw a szerszámgépekhez való ellenőrző mérőfejek széles választékát kínálja, amelyek az alkalmazások széles skáláját támogatják. Mérőfejeink három kategóriába sorolhatók attól függően, hogy milyen technológiát használnak: normál pontosságú, nagy pontosságú és szkennelő mérőfejek.

RLP40 az esztergán

Térjen át a kézi munkadarab-beállításról az automatizált munkadarab-beállításra és ellenőrzésre a normál pontosságú tapintófejeinkkel.

Normál pontosságú mérőfejek

OMP600 5-tengelyes mérőfej

Fedezze fel nagy pontosságú tapintófejeink kínálatát a verhetetlen 3D-s mérési képességekért.

Nagy pontosságú mérőfejek

SPRINT mérőfej munkadarabot szkennel

Lehetővé teszi a nagy sebességű alkatrész-beállítást, a jellemzők és a forma 3D-s mérését, valamint a felületi állapot nyomon követését.

Szkennelő mérőfejek

Mérőfej-technológiák

  • A normál pontosságú CNC tapintó mérőfejek az eredeti és megbízható kinematikai elrendezéssel rendelkeznek a 2D-s kapcsoló típusú tapintó mérőfejekkel végzett mérésekhez.
  • Nagy pontosságú tapintó mérőfejeink a kinematikus rögzítési elrendezést nyúlásmérőkkel kombinálják, ami a kapcsoló típusú tapintó mérőfejjel kiváló mérési pontosságot eredményez.
  • Az egyedülálló SPRINT™ technológiát alkalmazó szkennelő mérőfejek kivételes, nagy sebességű, nagy sűrűségű 3D-s szekennelési adatokat biztosítanak.

A szerszámgépeken használható mérőfejek előnyei

A gyártásban széles körben használják a mérőfejeket és a szerszámmérő rendszereket. A modern CNC-vezérlők ma már olyan szabványos rutinokkal vannak ellátva, amelyek támogatják a mérési ciklusokat, és lehetővé teszik a szerszámgép-ellenőrző mérőfejek egyszerű integrálását. Számos előnyt nyújtanak, többek között:

RMP600 mérőlapát
  • Jobb minőség-ellenőrzést. Az ellenőrző mérőfejek rendkívül pontos és precíz méréseket végeznek, lehetővé téve az átfogó minőség-ellenőrzést. A megmunkálási folyamat során gyűjtött adatok elemezhetők és felhasználhatók a folyamatok optimalizálására és a minőség további javítására.
  • Nagyobb hatékonyság. Az automatizált folyamatok bevezetése csökkentheti a kézi mérések szükségességét, ezáltal csökkentve az emberi hibák kockázatát. Ez gyorsabb ellenőrzést tesz lehetővé, és javítja az általános termelékenységet.
  • Jobb folyamat-ellenőrzés. A gyártók a munkadarab méreteinek és jellemzőinek valós idejű visszacsatolása révén beállíthatják és korrigálhatják a megmunkálási műveletet, ha a munkadarabok értékei túllépik a tűréshatárt.
  • Költségcsökkentés. Az eltérések korai felismerése segít megelőzni a hibás alkatrészek gyártását. Mindez csökkenti az újramegmunkálandó és a selejtes munkadarabok számát, illetve a kapcsolódó költségeket.
  • Nagyobb rugalmasság. Az ellenőrző mérőfejek használata lehetővé teszi az összetett munkadarabok és a nehezen hozzáférhető jellemzők hatékony ellenőrzését, ami nagyobb rugalmasságot biztosít, és a gyártási lehetőségek szélesebb körét teszi elérhetővé.

El sem hiszem, hogy ilyen sokáig tartott, mire rájöttem, micsoda előnyökkel jár a mérőfej használata a munkám során. Most, hogy látom, mennyire felhasználóbarát és pontos az OMP40-2, nehéz lenne meggyőzni, hogy mást használjak.

Hammond Engineering (Ausztrália)

Kezelje a folyamat során jelentkező eltéréseket a gyökerüknél

A pontos, tűréshatáron belüli munkadarabok gyártásának kulcsa az, hogy a megmunkálási folyamat során megszüntessük az eltérések forrásait. Automatizált mérési rutinok fémforgácsolási folyamat előtt, alatt és után történő alkalmazása segíthet ebben.

Productive Process Pyramid™ (Termelési folyamatpiramis) módszerünket követve a gyártás minden szakaszában azonosíthatja a folyamatszabályozási lehetőségeket.

A méréssel a megmunkálás megkezdése előtt megelőző ellenőrzéseket lehet végezni. A gép állapotának optimalizálása és felügyelete létfontosságú ahhoz, hogy a gép egyenletesen jó munkadarabokat tudjon gyártani, és kevesebb legyen a nem tervezett leállások száma.

A folyamatbeállítás során végzett ellenőrzés olyan előrelátható eltérési források okainak kezelésére szolgál, mint például a munkadarab helye, a szerszám mérete, illetve a gépen alkalmazott nullponteltolások, amelyek egyébként nem megfelelő munkadarab előállításához vezethetnének.

A gyártásközi ellenőrzés az eltérésnek a megmunkálási környezet jellegéből fakadó okait hivatott kezelni, mint például a szerszámkopás vagy a hőmérséklet ingadozása. Ez a megmunkálási folyamat során végig intelligens visszacsatolást biztosít.

Az utóellenőrzés a folyamatot és a kész munkadarabot ellenőrzi a specifikációkhoz képest, így a felhasználó joggal bízhat a megmunkálási folyamat stabilitásában.

SPRINT szkennelő mérőfej repülőgépipari munkadarabot mér

A megfelelő adatátviteli típus megtalálása

Szerszámgép-mérőfejeink és CNC-vezérlőink egy adatátviteli rendszer által kezelt jeleken keresztül kommunikálnak egymással. Az Ön géptípusa és alkalmazása határozza meg, hogy melyik mérőfej- és adatátvitel-típus a legmegfelelőbb az Ön számára. A Renishaw mérőfejei az adatátviteli rendszerek három fő típusát alkalmazzák:

QE sorozat a szerszámgépen

Optikai

A Renishaw optikai jelátviteli rendszerei infravörös technológiát használnak a kommunikációhoz. Az optikai rendszerekben a mérőfejnek és a vevőegységnek tisztán rá kell látnia egymásra. Ez azt jelenti, hogy ezek a rendszerek leginkább komplex befogókészülékek nélküli, kis és közepes méretű gépekhez alkalmasak.

Rádiós

A rádiós rendszerek a jeleket rádióhullámok segítségével továbbítják a mérőfejtől a vevőegységhez. A frekvenciaugrásos szórt spektrumú jelátvitel (FHSS) lehetővé teszi, hogy a rendszer megbízható, más rádiós eszközök interferenciájának ellenálló kommunikációval rendelkezzen. A rádiós rendszerek különösen alkalmasak nagy gépekhez és/vagy olyan alkalmazásokhoz, ahol a rálátás nem lehetséges.

Vezetékes

A vezetékes mérőfej rendszerek egy jelkábelen keresztül közvetlenül a szerszámgép-vezérlőhöz csatlakoznak. Ezek a rendszerek kiválóan alkalmasak olyan marógépekhez, ahol a mérőfej tartósan rögzítve van.

Gyakran ismételt kérdések

K: Mit jelent a munkadarab beállítása és ellenőrzése?

A munkadarab beállítása a CNC-megmunkálásban a munkadarab CNC-szerszámgépen belüli helyes pozicionálásának és beállításának folyamatát jelenti. A munkadarab pontos beállításával csökken az eltérések kockázata, és lehetővé válik a pontos megmunkálás. A mérőfejjel történő automatizált beállítás akár tízszer gyorsabb is lehet, mint a kézi beállítás, így a szerszámgépnek több ideje marad a forgácsolásra.

A munkadarab-ellenőrzés a megmunkált alkatrész vagy jellemző mérését jelenti. Az ellenőrzési folyamatra akkor kerülhet sor, amikor a munkadarab még a CNC szerszámgépben van, és annak ellenőrzését jelenti, hogy a geometria és a méretek megfelelnek-e az eredeti tervezési specifikációnak. Ezek a mérések kézzel vagy automatikusan, mérőfejes rendszerrel végezhetők. A megmunkálási folyamat során, ha például egy ellenőrzött jellemzőről kiderül, hogy túlméretes, akkor korrekciót lehet végrehajtani. Ez biztosítja a minőségi előírások betartását, és megakadályozza a selejtes munkadarabok gyártását.

Az automatizált munkadarab-beállítás és ellenőrzés alkalmazásával a gyártók minimalizálhatják a hibákat és kiváló minőségű munkadarabokat gyárthatnak.

K: Használhatom a meglévő, másik cégtől származó interfészemet a Renishaw mérőfejjel?

Nem. Lásd: Renishaw interfészek.

K: Hogyan tisztíthatom meg a munkadarabot a mérés előtt?

A munkadarabot légfúvással tisztíthatja meg. Alternatívaként egy lemosási ciklus is alkalmazható, amikor a mérendő munkadarabot egy hűtőközegsugáron vezetik át, hogy eltávolítsák az esetleges forgácsot vagy törmeléket.

További források

Minden Renishaw szerszámgép-mérőfejhez kompatibilis interfészt kell vásárolni. Interfészeink választékáról bővebb információ a termékoldalakon található.

 

Következő lépések

Bővebb tájékoztatást szeretne, vagy szeretné megbeszélni az igényeit? A kapcsolatfelvételi űrlapot elküldve felveheti a kapcsolatot a helyi irodával.