Szelepülékek és -vezetők mérése REVO rendszerrel

A REVO® és a Renishaw 5 tengelyes technológiája jelentős mértékben növeli a feldolgozási teljesítményt ennek a kihívást jelentő feladatnak a során – az adatgyűjtési folyamat körülbelül 20 másodpercet vesz igénybe.

A szelepülék és a szelepvezető mérése mindig is különösen nehéz feladat volt; csak rendkívül időigényes módszerek útján lehetett elvégezni, és sokszor még ezek sem szolgáltak megfelelő mérési eredményekkel.

A REVO képes megfelelni ezen kihívásoknak: segítségével a felhasználó immár nagyon gyorsan gyűjthet be nagy mennyiségű adatot, amelyek alapján a szelepülék és a szelepház mérésére vonatkozó kiértékelési paraméterek egyaránt kiszámíthatók. A módszer rendkívül jól teljesített az ismétlőképességi és reprodukálhatósági tesztek során.

Spirális szkennelések

REVO szelepház szkennelés

A mérési folyamat két spirális szkennelési műveletből áll, amelyek közül az egyik a szelepvezető szelepházban kialakított furatát, a másik pedig a szelepülék környékét érinti. A szelepház esetében egyetlen spirális szkennelési műveletre kerül sor 0,5 mm menetemelkedéssel és 150 mm/mp-es szkennelési sebességgel.

Adaptív szkennelés

REVO szelepülék és szelepház szkennelése

A szelepülék szkennelésének ez a formája a REVO adaptív szkennelési képességét használja fel, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen szkennelési parancs kiadásával a szelepülék kritikus felületei feletti és alatt elhelyezkedő területek vizsgálata is megtörténjen. A szelepülék esetében egyetlen spirális szkennelési műveletre kerül sor 0,1 mm menetemelkedéssel és 500 mm/mp-es szkennelési sebességgel.

Az adatok kiértékelése

A Renishaw MODUS méréstechnikai szoftverébe beépített szelepülék- és szelepvezető-kiértékelő segédeszköz a szkennelés során nyert adatok kiértékeléséhez és az alábbi tulajdonságok meghatározásához használható:

  • A szelepülék alakhibája
  • A szelepülék körkörösségi profilja bármely meghatározott magasságban
  • A szelepülék szélessége
  • A szelepülék tengelyeltérése a szelepvezető furatának középvonalához képest
  • A szelepvezető átmérője
  • A szelepvezető hengerpalástjának egyenessége
  • A szelepvezető hengeressége
  • A szelepvezető hengerpalástjának körkörösségi profilja bármely meghatározott magasságban
  • A kúpok alakhibái, a szelepülék kúpja felett és alatt

A Renishaw ezt az elemző segédeszközt a REVO rendszert támogató más méréstechnikai szoftvergyártóknak is a rendelkezésére bocsátja.

Termékinformációk