RESOLUTE™ FS abszolút útmérő rendszer forgójeladókhoz (szögelfordulás-érzékelőkhöz) használható REXA30 gyűrűvel

Jellemzők

  • Soros interfészek: BiSS® Safety, Siemens DRiVE-CLiQ®
  • Olvasófej mérete: 36 x 16,5 x 17,2 mm
  • Akár 29 bit/ford. felbontás 7500 ford./perc fordulatszámon
  • Akár ±1 szögmásodperces beépítés utáni pontosság
  • Tanúsítványok az alábbi szabványok szerint:
    ISO 13849 3. kategória, PLd
    IEC 61508 SIL2
    IEC 61800-5-2 SIL2

Előnyök

  • Vastag keresztmetszetű gyűrű
  • Kiváló mozgásvezérlési teljesítmény
  • A szennyeződéseknek kivételesen jól ellenálló kivitel
  • Széles beállítási tűrések
  • 10 nm-nél is kisebb RMS remegés a jobb helyzetstabilitás érdekében
  • ±40 nm osztás alatti hiba a finom sebességszabályozásért
  • Opcióként kapható professzionális diagnosztikai eszköz
Átlátszó mező az oldalon lévő hirdetőszalagok számára

Mi is pontosan a RESOLUTE FS útmérő?

A RESOLUTE FS (fokozott üzemi biztonságú változat) sorozat egy nagy felbontású, valós abszolút optikai jeladórendszer, amely fokozottan ellenáll a szennyeződéseknek, és lenyűgöző képességeinek köszönhetően forradalmasítja a pozíció-visszacsatolást. Ez a világ első abszolút útmérője, amely 100 m/s-ig terjedő sebesség mellett 1 nm-es felbontásra is képes. A rendkívül alacsony mértékű osztás alatti hiba (SDE) és remegés (jitter) révén ez a forgójeladó-rendszer valamennyi kategóriatársánál jobb teljesítményt nyújt. A SIL2 és a PLd szerint tanúsítva fokozott üzemi biztonságot megkövetelő alkalmazásokban történő használatra.

Mi a REXA30-gyűrű?

A REXA30 egy darabból álló, rozsdamentes acélból készült gyűrű, amelyen 30 µm-es közönként elhelyezett abszolút osztások találhatók, közvetlenül a perembe marva. Nagyobb keresztmetszete az excentricitáson kívül – amely könnyen korrigálható két Resolute olvasófej átlageredményének használatával – minden telepítési hiba csökkentését lehetővé teszi. A beépítést követő teljes pontosság akár ±1 szögmásodperc, csatolási veszteség gyakorlatilag nincsen, az ismétlőképesség pedig kivételes mértékű.
A REXA30 egy sor különböző méretben (Ø52 – Ø417 mm) kapható, amelyek a rugalmas integrálhatóság érdekében mind nagy belső átmérőjűek. Az érintésmentes kivitel kiküszöböli az irányváltási holtjátékot, a tengely elcsavarodását (torzió) és más mechanikai hiszterézishibákat, amelyek a hagyományos tokozott jeladók velejárói.

Miért ez az útmérő rendszer az ideális megoldás?

Könnyű hibakeresés és szervizelés

Az ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz valós idejű adatok széles körét fogadja a RESOLUTE™ útmérők olvasófejeiből (ADT szimbólummal megjelölt). Az adatok az ADT View szoftver felhasználóbarát kezelőfelületén jelennek meg. Míg a legtöbb esetben az útmérőbe épített beállító LED elegendő a rendszer beállításához, az ADT a bonyolultabb telepítési munkák megkönnyítésére használható. Ezenkívül az ADT az útmérő teljesítményéről is küld információkat és a rendszerszintű hibakeresésben is részt vesz, így elkerülhető a gépeknél a hosszabb állásidő.

Működési biztonságról szóló tanúsítvány

A RESOLUTE FS sorozat egy valós abszolút nyílt optikai útmérő rendszer, az alábbi üzemi biztonsági szabványok szerint tanúsítva:

ISO 13849 3. kategória PLd
IEC 61508 SIL2
IEC 61800-5-2 SIL2

A gépek egyes biztonsági funkciói, pl. a biztonsági sebességkorlátozás (SLS), megkövetelik, hogy az útmérő visszacsatolása megfeleljen az üzemi biztonsági követelményeknek. Egy olyan útmérő rendszer használatával, amelyet már eleve ilyen alkalmazásokra minősítettek, a gép tanúsítása jelentősen leegyszerűsíthető. E magas színvonalú gépbiztonsági funkciók alkalmazása lehetővé teszi a gépgyártók számára, hogy biztonságosabb, több funkciót kínáló gépeket építsenek, amelyekkel csökkenthető a beállítás időigénye és az állásidő.

Széles beállítási tűrések

A RESOLUTE FS gyökeresen eltér a két, egymás mellett elhelyezett útmérőpályát (egy inkrementális és egy abszolút pályát) alkalmazó hagyományos technikától, amelynél – a rendszer jellegéből fakadóan – kis szögeltérések esetén fáziseltérési problémák jelentkeznek. Ehelyett ez az abszolút útmérő egypályás, optikai abszolút skálát tartalmaz, amely egy kódban egyesíti az abszolút pozíciót és a beágyazott fázisinformációt. Ennek a technológiának köszönhetően a RESOLUTE FS rendszert jóval szélesebb konfigurációs tűréshatár-tartomány jellemzi (a merőleges tengelyhez képesti szögeltérés tűrése ±0,5°), ami gyors és egyszerű telepítést és kitűnő hosszú távú megbízhatóságot garantál még akkor is, ha a mozgástengelyek idővel beállnak vagy elmozdulnak. A telepítéshez és diagnosztizálás során további segítséget nyújt az olvasófejbe épített beállító LED.

Opcionális külső interfész

Siemens DRIVE-CLiQ külső interfész

  • Siemens DRIVE-CLiQ soros interfész esetén szükségesDRIVE-CLiQ interfész a RESOLUTE valós abszolút optikai útmérővel történő használatra
  • Nagy pontosságú forgó rendszerekhez két fejes bemenettel is kapható
  • Kijelzi a kommunikációs riasztásokat
  • Megismétli az olvasófejen lévő LED jelzését

A választható többi soros interfészhez nincs szükség külső interfészre.

Opcionális ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz

ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz

A RESOLUTE útmérő olvasófejek (ADT szimbólummal megjelölve) kompatibilisek az ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszközzel és az ADT View szoftverrel. Átfogó, valós idejű útmérőadat-visszacsatolást biztosítanak, segítve a komolyabb telepítési és diagnosztikai kihívást jelentő feladatokat. Az intuitív szoftveres kezelőfelület az alábbiakra használható:

  • Távoli kalibrálás
  • Jeloptimalizálás a teljes tengelyhosszon
  • Az útmérő pozíciójának digitális kiolvasása (a skálához képest)
  • Adatok exportálása és mentése
  • Nullpont beállítása

Soros interfészek

Soros interfészekMegnevezés
BiSS SafetyA Renishaw támogatja az abszolút útmérőkhöz kifejlesztett (egyirányú) BiSS Safety nyílt protokollt. A BiSS Safety egy nagy sebességű interfész, amely tökéletes megoldás a nagy gyorsulást, a finom sebességszabályozást, a kiváló kétirányú ismétlőképességet és a sziklaszilárd helyzetstabilitást igénylő dinamikus tengelyekhez. A BiSS Safety képes RESOLUTE FS mind lineáris útmérő, mind forgó (szöghelyzet-) jeladó változatban kapható.

Siemens DRIVE-CLiQ

A RESOLUTE FS a soros Siemens DRIVE-CLiQ interfésszel (külső interfész segítségével) lineáris és forgó alkalmazásokhoz is elérhető. A Siemens DRIVE-CLiQ az útmérő és közvetlen mérőrendszereket a SINUMERIK és SINAMICS hajtásokkal összekötő innovatív, nagy teljesítményű kommunikációs interfész.

A részleteket lásd az adatlapon.

Műszaki adatok

Mérési szabvány

Egy darabból álló, rendkívül nagy pontosságú, abszolút kódolású, rozsdamentes acélból készült gyűrű

Olvasófej mérete (H x Sz x M)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Skálaosztás

30 μm, névleges

Hőtágulási együttható 20 °C-on15,5 ±0,5 µm/m/°C

Gyűrű külső átmérője

52 mm – 417 mm

Beépítés utáni teljes pontosság

(≥100 mm átmérő) ±1 szögmásodperc

(75 mm átmérő) ±1,5 szögmásodperc

(≤57 mm átmérő) ±2 szögmásodperc

Maximális sebesség

(A részleteket lásd az adatlapon)

7500 ford./perc (52 mm-es gyűrűn)

Soros interfészek†

BiSS Safety, Siemens DRIVE-CLiQ**

Felbontások

BiSS Safety: 32 bites

Siemens DRIVE-CLiQ: 26 és 29 bites

Osztás alatti hiba (SDE)

±40 nm

Elektromos csatlakozás

BiSS Safety: 10 m kábelhosszig, 9 tűs D és M12 csatlakozó

Siemens DRIVE-CLiQ interfész: 10 m kábelhosszig, M12 csatlakozó

Tápellátás

5 V ±10%, 250 mA 5 V feszültségen (lezárt)

Rezgés (üzem közben)

max. 300 m/s2 55–2000 Hz-en

Ütés (üzemen kívül)

1000 m/s2, 6 ms, ½ szinusz

Üzemi hőmérséklet

0 °C és +80 °C között

Tömítés

IP64

A részleteket lásd az adatlapon.

** A BiSS Safety és a Siemens DRIVE-CLiQ műszaki adatait lásd a termékismertető adatlapokon.