RESOLUTE™ FS abszolút útmérő rendszer forgójeladókhoz (szögelfordulás-érzékelőkhöz) használható RESA30 gyűrűvel

Jellemzők

 • Soros interfészek: BiSS® Safety, Siemens DRIVE-CLiQ®
 • Olvasófej mérete: 36 x 16,5 x 17,2 mm
 • Akár 29 bit/ford. felbontás 18 300 ford./perc fordulatszámon
 • ±0,52–5,49 szögmásodperces rendszerpontosság
 • Tanúsítványok az alábbi szabványok szerint:
  ISO 13849 3. kategória, PLd
  IEC 61508 SIL2
  IEC 61800-5-2 SIL2

Előnyök

 • Lapos kivitelű, nagy belső átmérőjű gyűrű a könnyű telepítés érdekében
 • A szennyeződéseknek kivételesen jól ellenálló kivitel
 • Széles beállítási tűrések
 • 10 nm-nél is kisebb RMS remegés a jobb helyzetstabilitás érdekében
 • ±40 nm osztás alatti hiba a finom sebességszabályozásért
 • Opcióként kapható professzionális diagnosztikai eszköz
Átlátszó mező az oldalon lévő hirdetőszalagok számára

Mi is pontosan a RESOLUTE FS útmérő?

A RESOLUTE FS (fokozott üzemi biztonságú változat) sorozat egy nagy felbontású, valós abszolút optikai jeladórendszer, amely fokozottan ellenáll a szennyeződéseknek, és lenyűgöző képességeinek köszönhetően forradalmasítja a pozíció-visszacsatolást. Ez a világ első abszolút útmérője, amely 100 m/s-ig terjedő sebesség mellett 1 nm-es felbontásra is képes. A rendkívül alacsony mértékű osztás alatti hiba (SDE) és remegés (jitter) révén ez a forgójeladó-rendszer valamennyi kategóriatársánál jobb teljesítményt nyújt. A SIL2 és a PLd szerint tanúsítva fokozott üzemi biztonságot megkövetelő alkalmazásokban történő használatra.

Mi a RESA30-gyűrű?

A RESA30 egy darabból álló, rozsdamentes acélból készült gyűrű, amelynek abszolút skálakódja közvetlenül a peremébe van marva. Széles mérettartományban (52–550 mm átmérő) és két változatban kapható. A lenyűgöző beépítés utáni pontosságot kínáló „A” metszetű gyűrűk, amelyek kúpos rögzítési rendszere szinte feleslegessé teszi a nagyon kis tűrésű megmunkált alkatrészek alkalmazását, és teljesen kiküszöböli az excentricitást. Emellett a „B” metszetű, kis tehetetlenségű és tömegű keskeny gyűrűk is kaphatók. Az „A” és „B” metszetű gyűrűk egyaránt nagy átmérőjűek a rugalmas beépíthetőség érdekében. Az érintésmentes kivitel kiküszöböli az irányváltási holtjátékot, a tengely elcsavarodását (torzió) és más mechanikai hiszterézishibákat, amelyek a hagyományos tokozott jeladók velejárói.

Miért ez az útmérő rendszer az ideális megoldás?

Könnyű hibakeresés és szervizelés

Az ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz valós idejű adatok széles körét fogadja a RESOLUTE™ útmérők olvasófejeiből (ADT szimbólummal megjelölt). Az adatok az ADT View szoftver felhasználóbarát kezelőfelületén jelennek meg. Míg a legtöbb esetben az útmérőbe épített beállító LED elegendő a rendszer beállításához, az ADT a bonyolultabb telepítési munkák megkönnyítésére használható. Ezenkívül az ADT az útmérő teljesítményéről is küld információkat és a rendszerszintű hibakeresésben is részt vesz, így elkerülhető a gépeknél a hosszabb állásidő.

Működési biztonságról szóló tanúsítvány

A RESOLUTE FS sorozat egy valós abszolút nyílt optikai útmérő rendszer, az alábbi üzemi biztonsági szabványok szerint tanúsítva:

ISO 13849 3. kategória PLd
IEC 61508 SIL2
IEC 61800-5-2 SIL2

A gépek egyes biztonsági funkciói, pl. a biztonsági sebességkorlátozás (SLS), megkövetelik, hogy az útmérő visszacsatolása megfeleljen az üzemi biztonsági követelményeknek. Egy olyan útmérő rendszer használatával, amelyet már eleve ilyen alkalmazásokra minősítettek, a gép tanúsítása jelentősen leegyszerűsíthető. E magas színvonalú gépbiztonsági funkciók alkalmazása lehetővé teszi a gépgyártók számára, hogy biztonságosabb, több funkciót kínáló gépeket építsenek, amelyekkel csökkenthető a beállítás időigénye és az állásidő.

Széles beállítási tűrések

A RESOLUTE FS gyökeresen eltér a két, egymás mellett elhelyezett útmérőpályát (egy inkrementális és egy abszolút pályát) alkalmazó hagyományos technikától, amelynél – a rendszer jellegéből fakadóan – kis szögeltérések esetén fáziseltérési problémák jelentkeznek. Ehelyett ez az abszolút útmérő egypályás, optikai abszolút skálát tartalmaz, amely egy kódban egyesíti az abszolút pozíciót és a beágyazott fázisinformációt. Ennek a technológiának köszönhetően a RESOLUTE FS rendszert jóval szélesebb konfigurációs tűréshatár-tartomány jellemzi (a merőleges tengelyhez képesti szögeltérés tűrése ±0,5°), ami gyors és egyszerű telepítést és kitűnő hosszú távú megbízhatóságot garantál még akkor is, ha a mozgástengelyek idővel beállnak vagy elmozdulnak. A telepítéshez és diagnosztizálás során további segítséget nyújt az olvasófejbe épített beállító LED.

Opcionális külső interfész

Siemens DRIVE-CLiQ külső interfész

 • Siemens DRIVE-CLiQ soros interfész esetén szükségesDRIVE-CLiQ interfész a RESOLUTE valós abszolút optikai útmérővel történő használatra
 • Nagy pontosságú forgó rendszerekhez két fejes bemenettel is kapható
 • Kijelzi a kommunikációs riasztásokat
 • Megismétli az olvasófejen lévő LED jelzését

A választható többi soros interfészhez nincs szükség külső interfészre.

Opcionális ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz

ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz

A RESOLUTE útmérő olvasófejek (ADT szimbólummal megjelölve) kompatibilisek az ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszközzel és az ADT View szoftverrel. Átfogó, valós idejű útmérőadat-visszacsatolást biztosítanak, segítve a komolyabb telepítési és diagnosztikai kihívást jelentő feladatokat. Az intuitív szoftveres kezelőfelület az alábbiakra használható:

 • Távoli kalibrálás
 • Jeloptimalizálás a teljes tengelyhosszon
 • Az útmérő pozíciójának digitális kiolvasása (a skálához képest)
 • Adatok exportálása és mentése
 • Nullpont beállítása

Soros interfészek

Soros interfészekMegnevezés
BiSS SafetyA Renishaw támogatja az abszolút útmérőkhöz kifejlesztett (egyirányú) BiSS Safety nyílt protokollt. A BiSS Safety egy nagy sebességű interfész, amely tökéletes megoldás a nagy gyorsulást, a finom sebességszabályozást, a kiváló kétirányú ismétlőképességet és a sziklaszilárd helyzetstabilitást igénylő dinamikus tengelyekhez. A BiSS Safety képes RESOLUTE FS mind lineáris útmérő, mind forgó (szöghelyzet-) jeladó változatban kapható.

Siemens DRIVE-CLiQ

A RESOLUTE FS a soros Siemens DRIVE-CLiQ interfésszel (külső interfész segítségével) lineáris és forgó alkalmazásokhoz is elérhető. A Siemens DRIVE-CLiQ az útmérő és közvetlen mérőrendszereket a SINUMERIK és SINAMICS hajtásokkal összekötő innovatív, nagy teljesítményű kommunikációs interfész.

A részleteket lásd az adatlapon.

Műszaki adatok

Mérési szabvány

Egy darabból álló, lapos kivitelű, abszolút kódolású, 303 / 304 rozsdamentes acélból készült gyűrű; normál „A” keresztmetszetű változat kúpos belső átmérővel vagy kis tehetetlenségű, „B” keresztmetszetű verzióban kapható

Olvasófej mérete (H x Sz x M)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Skálaosztás

30 μm, névleges

Hőtágulási együttható 20 °C-on15,5 ±0,5 µm/m/°C

Gyűrű külső átmérője

52 mm – 550 mm

Rendszer pontossága*

±5,49 és ±0,52 szögmásodperc között (gyűrűátmérőtől függően)

Maximális sebesség

(A részleteket lásd az adatlapon)

18 300 ford./perc (52 mm-es gyűrűn)

Soros interfészek†

BiSS Safety, Siemens DRIVE-CLiQ**

Felbontások

BiSS Safety: 32 bites

Siemens DRIVE-CLiQ: 26 és 29 bites

Osztás alatti hiba (SDE)

±40 nm

Elektromos csatlakozás

BiSS Safety: 10 m kábelhosszig, 9 tűs D és M12 csatlakozó

Siemens DRIVE-CLiQ interfész: 10 m kábelhosszig, M12 csatlakozó

Tápellátás

5 V ±10%, 250 mA 5 V feszültségen (lezárt)

Rezgés (üzem közben)

max. 300 m/s2 55–2000 Hz-en

Ütés (üzemen kívül)

1000 m/s2, 6 ms, ½ szinusz

Üzemi hőmérséklet

0 °C és +80 °C között

Tömítés

IP64

A részleteket lásd az adatlapon.

* A rendszer pontossága a beosztási hiba és az SDE összege. A beosztási pontosság az egy olvasófej által mért szögelfordulás és az útmérő beosztás szerinti valódi elforgása közötti különbség. Az alkalmazási körülményekből adódó zavarokat, mint például az excentricitást, nem tartalmazza.

** A BiSS Safety és a Siemens DRIVE-CLiQ műszaki adatait lásd a termékismertető adatlapokon.