RESOLUTE™ ETR abszolút útmérő rendszer forgójeladókhoz (szögelfordulás-érzékelőkhöz) használható RESA30 gyűrűvel

Jellemzők

  • Soros interfész: BiSS® C
  • Olvasófej mérete: 36 x 16,5 x 17,2 mm
  • Akár 32 bit/ford. felbontás 18 000 ford./perc fordulatszámon
  • ±0,52–5,49 szögmásodperces rendszerpontosság
  • Üzemi hőmérséklet-tartomány: -40 °C és +80 °C között
  • Oldalsó kábelkivezetéses változatban is kapható

Előnyök

  • Lapos kivitelű, nagy belső átmérőjű gyűrű a könnyű telepítés érdekében
  • Széles beállítási tűrések
  • 10 nm-nél is kisebb RMS remegés a jobb helyzetstabilitás érdekében
  • ±40 nm osztás alatti hiba a finom sebességszabályozásért
  • Opcióként kapható professzionális diagnosztikai eszköz
Átlátszó mező az oldalon lévő hirdetőszalagok számára

Mi a RESOLUTE ETR?

A RESOLUTE ETR (kibővített hőmérséklet-tartományban használható) verziói egy nagy felbontású, valós abszolút optikai jeladórendszer, amely fokozottan ellenáll a szennyeződéseknek, és lenyűgöző képességeinek köszönhetően forradalmasítja a helyzet-visszacsatolást. Ez a világ első abszolút optikai jeladója, amely 8500 ford./perc mellett 32-bites felbontásra képes.

A rendszer a forradalmi, finom osztású RESOLUTE abszolút szöghelyzet-jeladó összes előnyét elérhetővé teszi a mostoha, alacsony hőmérsékletű alkalmazásokban. A páralecsapódás-mentes környezetben -40 °C-ig garantáltan működőképes RESOLUTE ETR ideális az olyan igényes alkalmazásokban, mint a teleszkópok, tudományos kutatások, valamint a haditechnika és repülőgépipar.

Mi a RESA30-gyűrű?

A RESA30 egy darabból álló, rozsdamentes acélból készült gyűrű, amelynek abszolút skálakódja közvetlenül a peremébe van marva. A széles mérettartományban (52–550 mm átmérő) két változat kapható. A beépítést követően lenyűgöző pontosságot kínáló „A” metszetű gyűrűk kúpos rögzítési rendszerűek, ami szinte feleslegessé teszi a nagyon kis tűrésű megmunkált alkatrészek alkalmazását, és teljesen kiküszöböli az excentricitást. Emellett a „B” metszetű, kis tehetetlenségű és tömegű keskeny gyűrűk is kaphatók. Az „A” és „B” metszetű gyűrűk egyaránt nagy átmérőjűek a legnagyobb kihívást jelentő alkalmazásokba történő rugalmas beépíthetőség érdekében. Az érintésmentes kivitel kiküszöböli az irányváltási holtjátékot, a tengely elcsavarodását (torzió) és más mechanikai hiszterézishibákat, amelyek a hagyományos tokozott jeladók velejárói.

Miért ez az útmérő rendszer az ideális megoldás?

Könnyű hibakeresés és szervizelés

Az ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz valós idejű adatok széles körét fogadja a RESOLUTE™ útmérők olvasófejeiből (ADT szimbólummal megjelölt). Az adatok az ADT View szoftver felhasználóbarát kezelőfelületén jelennek meg. Míg a legtöbb esetben az útmérőbe épített beállító LED elegendő a rendszer beállításához, az ADT a bonyolultabb telepítési munkák megkönnyítésére használható. Ezenkívül az ADT az útmérő teljesítményéről is küld információkat és a rendszerszintű hibakeresésben is részt vesz, így elkerülhető a gépeknél a hosszabb állásidő.

ETR (kibővített hőmérséklet-tartományban használható)

Szilárd rozsdamentes acél skáláival és nagy rezgésállóságával a RESOLUTE ETR abszolút útmérőt úgy tervezték, hogy ellenálljon a mostoha környezet fizikai ártalmainak, mindamellett mégis kitűnő méréstechnikai jellemzőket, kiemelkedően magas sebességet és kiváló megbízhatóságot kínáljon a forgó tengelyeken.

Széles beállítási tűrések

A RESOLUTE gyökeresen eltér a két, egymás mellett elhelyezett útmérőpályát (egy inkrementális és egy abszolút pályát) alkalmazó hagyományos technikától, amelynél – a rendszer jellegéből fakadóan – kis szögelfordulások esetén fáziseltérési problémák jelentkeznek. Ehelyett ez az abszolút útmérő egypályás, optikai abszolút skálát tartalmaz, amely egy kódban egyesíti az abszolút pozíciót és a beágyazott fázisinformációt. Ennek a technológiának köszönhetően a RESOLUTE rendszert jóval szélesebb konfigurációs tűréshatár-tartomány jellemzi (a merőleges tengelyhez képesti szögeltérés tűrése ±0,5°), ami gyors és egyszerű telepítést és kitűnő hosszú távú megbízhatóságot garantál még akkor is, ha a mozgástengelyek idővel beállnak vagy elmozdulnak. A telepítéshez és diagnosztizálás során további segítséget nyújt az olvasófejbe épített beállító LED.

Opcionális ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz

ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszköz

A RESOLUTE útmérő olvasófejek (ADT szimbólummal megjelölve) kompatibilisek az ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszközzel és az ADT View szoftverrel. Átfogó, valós idejű útmérőadat-visszacsatolást biztosítanak, segítve a komolyabb telepítési és diagnosztikai kihívást jelentő feladatokat. Az intuitív szoftveres kezelőfelület az alábbiakra használható:

  • Távoli kalibrálás
  • Jeloptimalizálás a teljes tengelyhosszon
  • Az útmérő pozíciójának digitális kiolvasása (a skálához képest)
  • Adatok exportálása és mentése
  • Nullpont beállítása

Soros interfészek

Soros interfészMegnevezésTermékismertetőKompatibilis termékek
BiSS C

A Renishaw támogatja az abszolút útmérőkhöz kifejlesztett (egyirányú) BiSS C nyílt protokollt. A BiSS C egy nagy sebességű soros interfész, mely tökéletes megoldás nagy gyorsulást, finom sebességszabályozást, kiváló ismétlőképességet és sziklaszilárd helyzetstabilitást igénylő dinamikus tengelyekhez.
A RESOLUTE és a BiSS C együtt lineáris és forgó (szög-) jeladós változatban is kapható, amelyek kompatibilisek az ipari szabványoknak megfelelő vezérlők, hajtások, DRO modulok és PC csatolókártyák széles körével.

RESOLUTE BiSS C

BiSS C kompatibilis termékek oldala

Műszaki adatok

Mérési szabvány

Egy darabból álló, lapos kivitelű, abszolút kódolású, rozsdamentes acélból készült gyűrű; normál „A” keresztmetszetű változat kúpos belső átmérővel vagy kis tehetetlenségű, „B” keresztmetszetű verzió

Olvasófej mérete (H x Sz x M)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Skálaosztás

30 μm, névleges

Hőtágulási együttható 20 °C-on15,5 ±0,5 µm/m/°C

Gyűrű külső átmérője

52 mm – 550 mm

Rendszer pontossága*

±5,49 és ±0,52 szögmásodperc között (gyűrűátmérőtől függően)

Maximális sebesség

(A részleteket lásd az adatlapon)

18 000 ford./perc (52 mm-es gyűrűn)

Soros interfész†

BiSS C

Felbontások

BiSS C: 18, 26 és 32 bites

Osztás alatti hiba (SDE)

±40 nm

Elektromos csatlakozás

10 m maximális kábelhossz, D-típusú csatlakozóval (9 vagy 15 tűs), szereletlen vezeték

Tápellátás

5 V ±10%, 250 mA 5 V feszültségen (lezárt)

Rezgés (üzem közben)

max. 300 m/s2 55–2000 Hz-en

Ütés (üzemen kívül)

1000 m/s2, 6 ms, ½ szinusz

Üzemi hőmérséklet

-40 °C és +80 °C között

Tömítés

IP64

A részleteket lásd az adatlapokon.

* A rendszer pontossága a beosztási hiba és az SDE összege. A beosztási pontosság az egy olvasófej által mért szögelfordulás és az útmérő beosztás szerinti valódi elforgása közötti különbség. Az alkalmazási körülményekből adódó zavarokat, mint például az excentricitást, nem tartalmazza.

A soros interfészek körét folyamatosan bővítjük.