Repülőgépipari esettanulmány

Ponthalmaz-alapú metszetkészítő

A hagyományos mérési stratégiák esetén a lapátok keresztmetszeti profiljait egyenként kellene lemérni. Létre kellene hozni egy DMIS munkadarabprogramot, és futtatni kellene minden egyes szükséges metszetre vonatkozóan, majd ha később további keresztmetszeti profilokra volna szükség, akkor újra kellene mérni a lapátot.

A Renishaw ponthalmaz-alapú metszetkészítő eszköze (PCS) új, sokkal rugalmasabb megoldást kínál erre. Az APEXBlade alkalmazást és a Renishaw REVO mérőfejét használva immár a teljes lapátalak letapogatható pásztázó szkenneléssel. A mérések a tapintócsúcs középvonalában felvett adatpontok halmazát hozzák létre a teljes lapátalakzatra vonatkozóan. A PCS segítségével ezt követően offline „felületi” metszetek hozhatók létre bármely, a begyűjtött ponthalmazt keresztező síkon.

A GML-re épülő és a MODUS segítségével működő ponthalmaz-alapú metszetkészítő (PCS) újra és újra használható egy mérési adatkészleten, a mérés időpontjában éppúgy, mint ha később máshol más metszeteket kell készíteni, anélkül, hogy újbóli mérést kellene végezni.

  • MPCS on-surface section generation using ball rolling technique to eliminate cosine errors

APEXBlade – a GML segítségével megtakarítható a komplex 5 tengelyes pályatervezés

A koordináta-mérőgépekkel (CMM) végzett ellenőrzések során a gépellenőrző programok írásának lehetősége létfontosságú. Ez a jellemzően speciálisan erre szolgáló vizsgálószoftver-csomagokkal végzett feladat idővel egyre összetettebbé vált, hiszen maguk a mérőrendszerek is figyelemreméltó fejlődésen mentek keresztül, az egyszerű manuális 3 tengelyes („move and touch”, mozgó-érintő) rendszerektől az indexálható, 3 tengelyes, folyamatos szkennelést végző fejek irányába. Ezek után könnyen elképzelhető, mennyivel tették még komplexebbé a programozást a legújabb szkennelő fejek, például a Renishaw REVO folyamatos 5 tengelyes szkennelő feje.

  • REVO video showing blisk measurement and surface analysis with SurfitBlade software

Revo pásztázó szkennelés APEX pályagenerálás

Az APEXBlade csomag drasztikusan leegyszerűsíti az 5 tengelyes folyamatos szkennelési pályák létrehozását. Ez a GML-re épülő eszköz egyszerűen csak felszólítja a felhasználót, hogy importálja kell a névleges geometriai adatokat (esetünkben egy repülőgép-hajtómű lapátjáét). Ezt követően ki kell választani a mérendő lapátot, végül az eszköz automatikusan meghatározza a lapát optimális 5 tengelyes pásztázó szkennelésének pályáját.

Az eredményül kapott DMIS munkadarabprogram kifejezetten a Renishaw saját CMM vizsgálócsomagjára, a MODUS-ra van szabva, ahová importálható, és ahonnan később futtatható.

Ebben az alkalmazásban a GML leggyakrabban egy kiegészítő programmodullal használatos, amelyet azért fejlesztettünk ki, hogy megkönnyítse az erősen korlátozott mérési terekben történő komplex pályatervezést, elkerülje az ütközéseket és optimális mérőfej-konfigurációt garantáljon a teljes tervezési ciklusban.