RA802 gyógyszerészeti analizátor

A Renishaw RA802 gyógyszerészeti analizátor

A Renishaw RA802 gyógyszerészeti analizátora új távlatokat nyit a vibrációs spektroszkópián alapuló képalkotási eljárások terén.

A hagyományos Raman-mikroszkópos és infravörös mikroszkópos (IR) rendszereknél a felhasználók többek között leginkább a fókuszálási problémákra, a lassú elemzésre és a bonyolult kezelhetőségre panaszkodtak.

Az RA802 gyógyszerészeti analizátorban megtalálható a Renishaw saját fejlesztésű LiveTrack™ és StreamLine™ technológiája is, aminek köszönhetően az analitikai képek a hagyományosnál akár 150-szer gyorsabban készíthetők el úgy, hogy közben a képek mindig pontosan fókuszáltak maradnak, biztosítva ezzel a gyógyszertablettákról alkotott képek páratlan minőségét.

A tervezés alapelvei igen egyszerűek voltak: azt tűztük ki célul, hogy a többi analitikai képalkotó rendszerrel összehasonlítva az RA802 utolérhetetlenül gyorsan működjön és könnyebben kezelhető legyen.

Az RA802 számára a hagyományos analitikai képalkotási eljárások korlátai semmilyen akadályt nem jelentenek

 

A hagyományos rendszerekkel kapcsolatos problémák

Az RA802 válasza a kihívásokra

Fókuszálási problémák a képalkotáskorFókuszban a fókusz...
 • A gyógyszerészetben használt minták gyakran durva vagy íves felületűek
 • A hagyományos Raman- és infravörös mikroszkópoknál a kezelőnek a mérés előtt manuálisan kell ráfókuszálnia a minta felületére. Ha azonban a minta csak egy kicsit is egyenetlen vagy ívelt, a mikronokban mérhető mélységélesség miatt a mikroszkóp hamar elveszti a fókuszt.
 • Emiatt a képek gyakran gyenge minőségűek vagy nem elég élesek

LiveTrack – a világ élvonalbeli fókuszkövető technológiája

 • A RA802 LiveTrack funkciója automatikusan mozgatja a mintát az x, az y és a z tengely mentén a mikroszkóp lencséje alatt, hogy a minta a teljes mérés során fókuszban maradjon, így biztosítva, hogy a minta egészéről tökéletes minőségű analitikai kép készüljön.
 • A képminőség soha nem szenved csorbát
Elemzési sebességAz idő pénz...
 • A hagyományos Raman-mikroszkópos rendszerek ún. pontszerű mérést végeznek
 • A pontszerű mérés során a minta felületén előre meghatározott pontokban történik a Raman-spektrumok gyűjtése. 
 • A művelet meglehetősen időigényes – a pontszerű mérés elvén működő régebbi mérőrendszereket éjszakára is bekapcsolva kellett hagyni, de még így is csak a mintának egy kis részén tudtak adatokat gyűjteni.
 • A pontmérés ráadásul még a minta sérülésének kockázatát is megnöveli, hiszen nagy teljesítményű lézersugarat irányít egy mindössze néhány mikron nagyságú területre.
StreamLine – a világ leggyorsabb tabletta-leképező megoldása...
 • A lézernyaláb egyetlen pontba való fókuszálása helyett a StreamLine egy fókuszált 90 µm-es lézersávot használ
 • A StreamLine lehetővé teszi, hogy a detektor a mintának a lézersávon végzett oldalazó mozgása során gyűjtsön adatokat, ezáltal nő a képalkotás sebessége, és kevésbé valószínű, hogy a minta megsérül
 • A StreamLine drasztikusan csökkenti az elemzés időigényét, hiszen akár másodpercenként 1500 spektrum vételére is képes
Könnyű használatAki nem egyszerűsít, az bonyolít...
 • A berendezések beszerzésekor a gyógyszerészeti laborok számára az egyik legfontosabb költségtétel az eszközöket működtető dolgozók bérköltsége.
 • A Raman-effektuson alapuló képalkotás a kezdetektől fogva nagyon speciális technikának számít, amelynek üzemeltetéséhez és karbantartásához speciálisan képzett személyzetre van szükség.
 • Ha az egyik ilyen szakember kilép a cégtől, az új munkaerő betanításáig a berendezés akár hosszabb ideig is kihasználatlanul marad.
Az egyszerűség jegyében tervezve...
 • A RA802 jelentős mértékben leegyszerűsítette a Raman-képalkotást 
 • Az RA802 berendezést technikusok és vezető tudósok egyaránt használhatják
 • A hardvert teljesen a szoftver vezérli; a felhasználó részéről szinte alig igényel beavatkozást
 • Az RA802 tervezésekor egy olyan nyitott laboratóriumot vettek alapul, ahol a berendezéseket mindig más és más kezeli, és csak felhasználói szinten ért hozzájuk. Ilyen környezetben a berendezések kezelésének egyszerű betanítással elsajátíthatónak kell lennie, hogy azok folyamatosan ki legyenek használva.
FelbontásAz ördög a részletekben rejlik...
 • A két- vagy háromszámjegyű mikronos részleteket nézve a minták egyenletesnek tűnhetnek, ha azonban egyszámjegyű mikronos szinten vizsgáljuk őket, bizonyos helyeken már megjelenhetnek felületi eltérések.
 • Ha a nyomnyi mennyiségben jelen lévő szennyeződéseket szeretnénk kimutatni, akkor nagyon fontos a nagy felbontás, hiszen a kis mennyiségben jelen lévő anyagokat csak így lehet megtalálni.
 • A hagyományos képalkotási módszerek, többek között például az infravörös mikroszkópok felbontását a detektor érzékenysége és a fény hullámhossza kétszámjegyű mikronra korlátozza.
 • A hagyományos Raman-rendszerek sajnos elég lassan végezték az elemzést, vagyis a nagy felbontású képek elkészítése tetemes időt igényelt. Az elemzést csak a felbontás rovására lehetett felgyorsítani.

Miért kellene kompromisszumot kötni?

 • Az RA802 LiveTrack és StreamLine funkciójának köszönhetően a minták elemzése minden eddiginél gyorsabban végrehajtható
 • Alacsony felbontásban 5 perc alatt az egész tabletta leképezhető, de a maximális felbontású leképezéshez is csak 2 órára van szükség
 • A Raman-spektroszkópia során alkalmazott alacsonyabb hullámhosszú lézer miatt a felbontás akár képpontonként 1 µm is lehet, aminek köszönhetően pontosan feltárhatók a mintában jelentkező helyi eltérések
Csoportos leképezésÁllandóan be kell avatkozni...
 • A hagyományos kémiai képalkotó rendszerek egyszerre egy minta vizsgálatára képesek
 • A vizsgálat végén a kezelőnek el kell távolítania a használt mintát, és a következő munkafolyamat megkezdése előtt be kell helyeznie az újat
 • Ez meglehetősen időigényes, és megakadályozza a több mintából álló, ún. csoportos elemzések végrehajtását
Optimális megoldás az elfoglalt szakemberek és tudósok számára...
 • A csoportos leképezéssel egy munkamenetben egymás után több minta is ellenőrizhető, így másra is jut idő
 • A Renishaw pontosan a felhasználó mintáihoz illő, egyedi tablettatartókat kínál
 • A tartók precízen a helyükön tartják a mintákat, miközben a szoftver az egyik mintáról a másikra átlépve folyamatosan végzi a vizsgálatot
A Raman-leképezés néven is ismert Raman-képalkotás az IR-mikroszkópos és az XRD-eljárás kiegészítéseként használható. Jóllehet minden technológiának megvannak a saját előnyei és hátrányai, a Raman-leképezés RA802-es gyógyszerészeti analizátorban alkalmazott formája a többi eljáráshoz képest számos előnyt kínál:
 Raman-képalkotás (RA802)Infravörös mikroszkópiaXRD
Vegyített anyagokhoz használható


▲  
Felületi képalkotás (leképezés)


▲  
Polimorf azonosítás ▲ 
Durva vagy egyenetlen felületek


 ▲ 
Nagy felbontás (képpontonként 1 µm)  
Sebesség  
Könnyű használat  
Csoportos leképezés  
Érintésmentes  
Roncsolásmentes  

Ingyenes mintaelemzés:

Ha a látottak felkeltették az érdeklődését, igényeljen tőlünk bemutatót. A vásárlás megkönnyítése, a kételyek eloszlatása és a bizalom megalapozása érdekében Örömmel értékeljük ki mintáit az RA802-es analizátorral, hogy megtudja, sikerrel használható lenne-e ez a készülék az Ön laboratóriumában. A szolgáltatás ingyenes.

Többet szeretnék tudni!

Ha szeretné tudni, miképpen segíthetné az RA802 az Ön mintaelemzési műveleteit, kérjük, küldjön üzenetet az illetékes területi képviselőnek.

Megfelelőség

11 osztályú lézertermék (Igény szerint 3B osztályú is kapható)

1Az IEC 60825-1:2014 szerint meghatározva

Legyen szemtanúja a kémiai képalkotás jövőjének

További információk letöltése

 • Product note: RA802 Pharmaceutical Analyser Product note: RA802 Pharmaceutical Analyser [en]

  The RA802 Pharmaceutical Analyser is a compact benchtop Raman imaging system that redefines formulation analysis. It is easy to use, yet gives rich chemical information. Designed exclusively for the pharmaceutical industry, the RA802 rapidly obtains detailed information on the distribution of chemical species. With unique LiveTrack™ focus-tracking technology, it can efficiently analyse uneven, curved, or rough surfaces at incredible speeds and without any sample preparation.

 • Application note: New methods for determining content uniformity of formulations Application note: New methods for determining content uniformity of formulations [en]

  The uniformity of a drug product’s contents is a parameter that requires constant monitoring. It is important from a handling/processing standpoint, and it is of the utmost importance for patient safety to ensure that the correct dose is delivered every time.

 • Application note: Rapid polymorph identification with the RA802 Pharmaceutical Analyser Application note: Rapid polymorph identification with the RA802 Pharmaceutical Analyser [en]

  The stability, bioavailability and processability of an active pharmaceutical ingredient (API) are key to a candidate molecule’s ability to be developed into a commercially viable product, sometimes referred to its ‘drugability’. Characterising the polymorphism of APIs has become an important consideration in this process.

 • White paper: Finding fakes – using Raman imaging to identify counterfeit medicines White paper: Finding fakes – using Raman imaging to identify counterfeit medicines [en]

  Identifying counterfeit drugs has become an area of increasing focus for regulatory authorities and also for pharmaceutical companies. Raman spectroscopy is highly specific and can differentiate between materials with similar chemical structures. This specificity makes Raman well-suited to identifying counterfeits which often use similar components to the reference product.

 • White paper: Methods for deformulating drugs White paper: Methods for deformulating drugs [en]

  In this white paper we look at reverse engineering existing drug products using Raman imaging. We show that the Renishaw RA802 Pharmaceutical Analyser can be used to successfully characterise innovator and generic products and facilitate deformulation activities, and can characterise the components, concentrations, particle sizes and distributions of the innovator formulation, allowing generic followers to adjust their processes in order to create equivalent products, or products which are strategically different.

Friss hírek az RA802 analizátorról

Díjat nyert a Renishaw RA802 gyógyszerészeti analizátora

A Renishaw, a mérnöki technológiák globális szállítója örömmel közli, hogy RA802 gyógyszerészeti analizátorát a legjobb laboratóriumi mérőeszköznek járó díjjal jutalmazták az Eurolab 2017 kiállításon.

Díjat nyert a Renishaw LiveTrack™ fókuszkövetési technológiája

A Renishaw, a mérnöki technológiák globális szállítója örömmel közli, hogy a Raman-képalkotásban használt LiveTrack valós idejű fókuszkövetési technológiája díjat nyert.