Process Monitor

A Process Monitor kijelzi az éppen végzett és a korábbi idomszeres mérések adatait, miközben egyszerűsíti az újrakalibrálás kezelését.

Process Monitor - információk a gyártóüzemi folyamatokról

A Process Monitor folyamat-ellenőrző programmal a legutóbb mért munkadarab állapota azonnal elkészíthető oszlopdiagramon jeleníthető meg, megtekinthetők a kiválasztott jellemző korábban mért értékei, és három állapotkijelző is rendelkezésre áll, amely az etalon munkadarabbal végzett újrakalibráláshoz nyújt segítséget.

Az etalon munkadarabbal végzett újrakalibrálás határértéke a hőmérséklet-ingadozás, a legutóbbi ilyen újrakalibrálás óta eltelt idő vagy a mért munkadarabok száma, illetve ezek kombinációja alapján állítható be. Ezt követően a Process Monitor beállítható arra, hogy figyelmeztesse a gépkezelőt, ha újrakalibrálás válik szükségessé.

Az eredmények könnyű megosztása érdekében az egyes jellemzők korábban mért értékeit tartalmazó adatok .csv fájlként vagy képként exportálhatók.

Hőmérséklet-változás az utolsó etalonos kalibrálási eljárás óta

A hőmérséklet ikon az Equator rendszer beépített hőmérséklet-érzékelője által mért értékét jelzi, és a legutolsó kalibrálás óta mérhető hőmérséklet-változást szemlélteti. Kijelölése esetén megjeleníti a korábban mért hőmérsékleti adatokat a grafikonterületen. A rendszer adminisztrátora szükség szerint beállíthatja a változási határértéket, amelyen belül a sáv zöld marad, túllépésekor pedig piros színre vált.

A hőmérséklet-változás határértéke minden alkatrésznél különböző lesz, és a munkadarab jellemzőinek tűréseitől, illetve a darab kivitelétől és anyagától függ. Egy vékonyfalú alumínium munkadarab például máshogy tágul és zsugorodik, mint egy tömör acél alkatrész. A megfelelő hőmérséklet-változási határ meghatározásához a munkadarabprogram végtelen hurkos működésre állítható. A rendszer ilyekor egyetlen munkadarabot mér, miközben a Process Monitor rögzíti az egyes jellemzők mérési értékeinek változását a hőmérséklet változásával együtt. Az a pont határozható meg a hőmérséklet-változás határaként, ahol a mérési értékek bármelyik jellemzőnél elérik a nem elfogadható szintet (ami gyakran a tűrés 10%-a).

Állapotfigyelő oszlopdiagram és jellemzők táblázata

Az állapotfigyelő oszlopdiagram jelzi az utoljára mért munkadarab eredményeit: a táblázat „In Tolerance” oszlopa pedig a tűréstartomány kihasználásának arányát mutatja a táblázatban szereplő egyes jellemzők esetében. Ha az érték a tűrésen belül van, a sáv színe zöld, ha kívül, akkor pedig piros. A rendszergazda felső és alsó figyelmeztetési határt is beállíthat – ha a mért érték eléri ezeket, a sáv színe narancssárgára változik, így a gépkezelő még az előtt elvégezheti a szükséges igazításokat a folyamaton, hogy a gép selejtet gyártana.

Valamennyi jellemző külön sorban szerepel a jellemzők táblázatában, névvel, típussal, alsó és felső tűréshatárokkal, névleges és tényleges értékekkel.

Amikor kiválaszt egy jellemzőt a táblázatban, az alatta található grafikus mező megjeleníti a hozzá tartozó korábbi méréseket. A diagram emellett az idomszeres mérési programban definiált felső és alsó tűréshatárokat, továbbá a rendszergazda által a Process Monitor szoftverben beállított figyelmeztetési határértékeket is mutatja.

Process Monitor újrakalibráló szoftver Equator™ mérőgéphez