OPTiMUM™ gyémánt tapintószárak

Nagy teljesítményű szkennelés a legmostohább környezetben is

Miért használja az OPTiMUM gyémántbevonatos tapintószárakat?

Az OPTiMUM gyémánt tapintószárak hosszan tartó, kiváló szkennelési teljesítményt kínálnak nehéz körülmények között. A gyémántbevonatú gömbök alaktartóak, és nem „rakódik le” rajtuk a vizsgált felület anyaga, illetve nem kopnak el idő előtt a munkadarabok szkennelésekor. A gyémántbevonatú tapintószáraknak számos előnyük van, beleértve a hosszabb élettartamot, továbbá az újrakalibrálás és ellenőrzés miatti üzemkiesés csökkenését.

A méréstechnikai célra használt tapintószárak gyártásában több mint 40 éves tapasztalattal rendelkező Renishaw által kifejlesztett OPTiMUM gyémánt tapintószárak kielégítik a nagy sebességű szkenneléses alkalmazások iránti egyre növekvő igényeket. A kerámiagömböket gyémántbevonat hozzáadásával vastagítják körülbelül 0,03 mm-re, majd egy igen összetett eljárással kipolírozzák őket.

A tapintószár idő előtti kopásának elkerülése

A kemény vagy koptató felületeken végzett szkennelés során a munkadarab és a tapintógömb anyaga egymáshoz érve lecsiszolódásos kopást okozhat. Ha rubingömböt használ a szkenneléshez, a munkadarab felületéről származó apró törmelékrészecskék finom karcolásokat okozhatnak a tapintószár gömbjén és a munkadarab felületén is.

Az OPTiMUM gyémánt tapintószárakon lévő gömbök rendkívül kopásállóak, és koptató felületeken végzett szkennelést követően megtartják alakjukat.

Gyakran ismételt kérdések

Tekintse meg a Renishaw tapintószárakkal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdéseket.

Nincs anyaglerakódás

A puha felületeken, például alumíniumon végzett szkennelés hatására anyaglerakódás keletkezik a tapintószár gömbjén. Ha rubingömböt használ alumínium szkenneléséhez, akkor a két anyag között kialakuló vonzás miatt anyag kerül át a puhább felületről a keményebbre. Ennek során alumínium rakódik le a rubingömb felületén, ami eltorzítja a gömb alakját, és a tapintószár gyakori cseréjét teszi szükségessé.

Az OPTiMUM gyémánt tapintószárak használatakor a lerakódott anyag legfeljebb csak nagyon kis mennyiségben tapad rá a gömbre, és az is egyszerűen letörölhető onnan.

Milyen osztályú gömböt használ?

Alapkivitelben az összes Renishaw tapintószár 5-ös osztályú gömbbel van ellátva.

Miből tudhatja, hogy eredeti Renishaw tapintószárat használ?

Tapintószáraink többségének tartóján szerepel a Renishaw nyomtatott logója. Mindegyik tapintószár hologramos címkével ellátott műanyag dobozzal rendelkezik.

Mi a különbség az 5-ös és 3-as osztályú gömbök között?

A Renishaw alapkivitelben 5-ös osztályú (0,13 mikronos) rubin gömböt alkalmaz. Azonban, ha nagy pontosságú koordináta-mérőgépet használ, előfordulhat, hogy a 3-as osztályú (0,08 mikronos) rubin gömbök pontosabb mérést biztosítanak.


Egyedi kivitel

A rendelésre készült, gyémántbevonatú tapintószárak sokféle menetmérettel és száranyaggal készülhetnek, a gömb mérete pedig 1,5 mm-től 8 mm-ig terjedhet az ügyfél egyéni igényeinek megfelelően.

Az OPTiMUM gyémánt tapintószárak tervezését és gyártását a Renishaw végig maga végzi, így a kért eszköz gyorsan elkészül, és kiváló minőségű lesz.

A Renishaw a REVO® RSP2 szkennelő mérőfejjel való használatra készült összes OPTiMUM gyémánt tapintószárat tesztelte, így tudja garantálni, hogy a REVO rendszernek a rezonancia ellenőrzéséhez tartozó finombeállítási paraméterei érvényesek legyenek a tapintószárakhoz.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha többet szeretne megtudni az OPTiMUM gyémánt tapintószárakkal kapcsolatos egyedi tervezési szolgáltatásunkról.