Mérőfejeken használt jelátviteli technológiák

A Renishaw mérőfejek három fő jelátviteli módszert alkalmaznak: optikai, rádiós és vezetékes jelátvitel.

Optikai jelátviteli rendszerek

A Renishaw optikai jelátviteli rendszerei infravörös technológia segítségével viszik át az információt a mérőfej és az interfész/vezérlő között. A mérőfej fogadja a szerszámgépvezérlés jeleit, és állapotjeleket továbbít. Működési üzemmódban a mérőfej saját magával kapcsolatos információkat is továbbít a vevőegységhez, ideértve például a benne lévő telep állapotát is.

A Renishaw rendszerek modulált optikai jelátvitelt használnak a külső fényforrásokból adódó fényinterferencia kizárása és a megbízható adatátvitel biztosítása érdekében.

Az optikai rendszerekben a mérőfejnek és a vevőegységnek tisztán rá kell látnia egymásra, tehát ezek a rendszerek leginkább komplex befogókészülékek nélküli, kis/közepes méretű gépekhez alkalmasak.

Az elérhető jelátviteli távolság jellemzően hat méter.


Rádiós jelátviteli rendszerek

A rádiós rendszerek a jeleket rádióhullámok segítségével továbbítják a mérőfejtől az interfészegységhez. A Renishaw rendszerek jelátvitele meghatározott frekvenciasávon belül „ugrál” a csatornák között, hogy elkerülje az interferenciát a környező eszközökkel. Egyedi azonosítókat is magába foglal, amelyek révén egyszerre több rendszer is működhet, kis távolságra egymástól. A kis hatótávolságú eszköznek minősülő Renishaw rádiós mérőfejek használata nem engedélyköteles.

Az optikai rendszerektől eltérően a rádiós rendszerek esetében a komponenseknek nem kell rálátniuk egymásra, így ideálisak 5-tengelyes megmunkáló központokhoz és komplex befogórendszerekkel felszerelt nagy gépekhez.

Az elérhető jelátviteli távolság jellemzően 15 m.

  • RMP60

ReniKey

Több RTS/RMP egység párosításához a ReniKey használatát javasoljuk.

A RMI-Q használatához szükséges segédszoftvert (Renishaw cikkszám: A-5687-5000) a Renishaw helyi viszonteladójától vagy kereskedelmi képviseletétől szerezheti be. A termék speciálisan az egyes vezérlőtípusokhoz kifejlesztett ReniKey makróciklusokat biztosít a népszerű CNC-szerszámgépvezérlők számára. Emellett egy általános ReniKey makróciklust is tartalmaz, amely a legtöbb más típusú CNC-szerszámgépvezérlőhöz használható. További részleteket itt talál.

A rádiós jelátvitellel kapcsolatos bővebb információkért lásd a További anyagok című részt.

Letöltések