Kalibrálási GYIK

Általános

Milyen időközönként javasolt újrakalibrálni a kalibrációs készülékemet?

Alább találja a készülékek normál üzemkörnyezet esetén javasolt újrakalibrálási ütemezését. Ha a készülék szélsőséges környezeti feltételek között üzemel, illetve a sérülése gyanítható, ajánlatos gyakrabban elvégezni a kalibrálást. Az is előfordulhat, hogy az Ön saját minőségbiztosítási terve, illetve az adott országban/régióban érvényes szabályozás követel meg gyakoribb újrakalibrálást.

Fontos, hogy tárolás, szállítás és használat során kalibrációs termékei ne legyenek kitéve túl nagy fizikai behatásnak, vibrációnak, illetve szélsőséges hőmérsékletnek, nyomásnak vagy nedvességnek, mivel ezek a tényezők érvénytelenné tehetik a kalibrálást.

TermékAjánlott újrakalibrálási időköz
XM-60/XM-600 többtengelyes kalibrátorok2 év
XL-80 lézer3 év
XC-80 környezeti kompenzáló egység1 év
XR20 forgótengely-kalibrátor3 év
XK10 beirányozó lézer2 év
QC20 körteszt1 év

Pótolni szeretném a kalibrálási tanúsítványt, hogy tehetem ezt meg?

A lézeres és körteszt kalibrálási termékekhez a szervizközponton keresztül vásárolhat pótlólagos tanúsítványt. Ez a szolgáltatás némi adminisztrációval jár, ezért csekély térítés ellenében nyújtjuk.

A tanúsítvány pótlásához forduljon a Renishaw helyi képviseletéhez.

Mielőtt kapcsolatba lép velünk, tájékozódjon a termék típusáról, az utolsó kalibrálás vagy újrakalibrálás dátumáról, a sorozatszámról, valamint a gyártás dátumáról.

A pótlólagos tanúsítványt nyomtatott formátumban, illetve ha azonnal van rá szükség, akkor elektronikusan, PDF fájlként tudjuk elküldeni.

Milyen számok alatt engedélyezte az US FDA a lézeres kalibrálási termékek Egyesült Államokba importálását?

Az Egyesült Államok Élelmiszeripari és Gyógyszerészeti Szakigazgatási Hivatala (United States Food & Drug Administration) az Egyesült Államok 1968-ban elfogadott munka- és egészségvédelmi sugárbiztonsági törvényének igazgatási és végrehajtási rendelkezései (Szövetségi Közlöny, 21. fejezet, J alfejezet) alapján a következő importengedély-számokat adta az alább felsorolt termékeknek, mivel azok a lézeres termékek körébe tartoznak (1002. rész).

  • XL-80 lézer: 1020567
  • XM-60, illetve XM-600 többtengelyes kalibrátorok: 1220576
  • XK10 kibocsátás: 1610149
  • XK10 S és M egység: 1610216

Mekkora egy ívmásodperc/milliradián?

Az ívmásodperc a fok 1/3600-ad része.

A milliradián a radián ezred része.

XL-80 lézer

Bizsergető érzést érzek, amikor hozzáérek az XL-80 lézerhez. Nem veszélyes ez?

Ezt a külső tápegység csekély elektromos szivárgási árama okozza. Ennél a típusú tápegységnél gyakran előfordulnak minimális szivárgási áramok. Ez az áram normális és semmilyen veszélyt nem jelent, de valóban érezhet egy kis bizsergést az ujjbegyénél, amikor a lézerfej fém felületéhez ér. Ha ez zavarja Önt, használhat másik, földcsatlakozással ellátott tápegységet is (amennyiben annak műszaki adatai megegyeznek az eredetijével). Az általunk használt másik tápegység XP plc gyártmányú. Fontos tudnia viszont, hogy ez a tápegység kissé nagyobb az XL-80 készülékekhez gyárilag mellékelt áramforrásnál.

Képes az XL-80 lézer 50 kHz-nél gyorsabb adatgyűjtésre?

Nem. Az adatgyűjtés sebességét nem a szoftver, hanem az USB-csatlakozás korlátozza.

XR20 forgótengely-kalibrátor

Megsérült az optika, kicserélhetem?

Nem, az optika csak úgy cserélhető ki, ha visszaküldi a Renishaw vállalatnak. Az optikát úgy kell elhelyezni a készülékben, hogy tökéletesen párhuzamos legyen az XR20 forgótengely-kalibrátor alapjával, mert csak így garantálható a pontosság.

Ha a megsérül az XR20 optikája, nagy az esélye annak, hogy az azt körülvevő ház és/vagy egyéb elemek szintén károsodtak. A megfelelő pontosság érdekében ezért a készüléket vissza kell küldeni a Renishaw vállalatnak, ahol teljes diagnosztikát, karbantartást és újrakalibrálást végzünk rajta.

Igényel az XR20 forgótengely-kalibrátor rendszeres újrakalibrálást?

Igen. A készülékeket normál üzemi környezet esetén 36 havonta javasolt újrakalibrálni. Ha a készülék szélsőséges környezeti feltételek között üzemel, illetve a sérülése gyanítható, ajánlatos gyakrabban elvégezni a kalibrálást. Az is előfordulhat, hogy az Ön saját minőségbiztosítási terve, illetve az adott országban/régióban érvényes szabályozás követel meg gyakoribb újrakalibrálást.

Tárolás, szállítás és használat során az XR20 készülék nem lehet kitéve túl nagy fizikai behatásnak, vibrációnak, illetve szélsőséges hőmérsékletnek, nyomásnak vagy nedvességnek, mivel ezek a tényezők érvénytelenné tehetik a kalibrálást.

Megvásárolhatom az akkumulátort egy helyi viszonteladótól is? Mi a cikkszáma?

Az XR20 készülékben 3,7 V-os Varta EasyPack XL (újratölthető lítium-polimer) akkumulátor található. Gyártói cikkszáma VKB 56446 702 099. Ezt az akkumulátort a Renishaw vállalattól és más viszonteladóktól egyaránt beszerezheti. Emellett többféle akkumulátortöltő is kapható.

Vásárlás online

Másik USB-tápegységet szeretnék használni, de hibaüzenet jelenik meg a készüléken. Mi az oka ennek?

Az USB-tápegység nem működik a számítógép standard USB-portján keresztül, mivel onnan nem jut elég energiához. A tápegységet a villamos hálózatra csatlakozó áramforrásra kell csatlakoztatni. A hibátlan működés érdekében arra kérjük, hogy csak az adott helynek megfelelő névleges teljesítményű árammal táplált USB-tápegységet és USB-kábelt használja. Csere USB-tápegységet és USB-kábelt a Renishaw vállalattól szerezhet be.

Mennyi idő alatt merül le az akkumulátor az XR20 forgótengely-kalibrátor használata során?

Az akkumulátor általában valamivel több mint 3 órát bír ki. Hosszabb inaktív állapot után csökken az akkumulátor töltöttsége, ezért azt javasoljuk, hogy használat előtt töltse fel, illetve több akkumulátort használjon felváltva.

Az XR20 forgótengely-kalibrátor minden irányban egyforma pontossággal működik?

Igen.

Lehet, hogy másik országban kell majd használnom az XR20 forgótengely-kalibrátort. Vonatkozik bármilyen megkötés a készülék kivitelére/behozatalára?

Az XR20 szállítása során semmilyen probléma nem merülhet fel behozatal/kivitel közben, mivel ez egy különleges kategóriába nem sorolt készülék. Használja az XR20 szállítótáskáját, hogy megóvja a készüléket a fizikai behatásoktól, a nedvességtől, illetve a hőingadozásoktól.

Az XR20 készülékhez mellékelt lítium akkumulátorok az IATA Veszélyes áruk szabályzata (Dangerous Goods Regulations, DGR) szerint légi szállítás szempontjából veszélyes árunak minősülnek. A szabályzat előírásainak betartása az ügyfél felelőssége. Biztonsági okokból a lítium akkumulátorokat mindig a táskában tárolja, ne a termékben.

Bluetooth-kommunikáció a QC20 körteszthez és az XR20 forgótengely-kalibrátorhoz

Miért ilyen szűk a Bluetooth hatósugara?

A vezeték nélküli hatósugarat QC20 körteszt / XR20 forgótengely-kalibrátor egységben található Bluetooth-modul, továbbá a hardverkulcs vagy a számítógép beépített vezeték nélküli modulja határozza meg. A QC20 / XR20 egységben található, Bluetooth Low Energy (BLE) eszköz névleges hatósugara 10 méter. Ez a névleges hatósugár abban az esetben felel meg az elvárható teljesítménynek, ha a körteszt „optimális környezetben” üzemel, azaz minimális zavaró hatás éri a Bluetooth-rádiójelet a körteszt és a hardverkulcs/PC között.

A vezeték nélküli jel útjában álló fizikai akadályok csökkentik a Bluetooth hatósugarát, emellett a gépek burkolata, sőt, maga a PC is blokkolhatja a Bluetooth-jelet. Bluetooth-adatátvitel szempontjából a legrosszabb anyagok a rostos szerkezetű anyagok (pl. irodai válaszfalak) és a folyadékok (az emberi test is jól árnyékol).

Optimális megoldás, ha a hardverkulcs a körteszt felé néz, amennyiben lehetséges. Az adatátviteli kapcsolat megszűnése és a Bluetooth eszközök gyenge térereje esetén az egyik lehetőség, hogy a hardverkulcsot egy USB-s hosszabbító kábelbe illesztik. Az eszköz így közelebb helyezhető a körteszthez, ám még ennél is jobb, ha az egészet a gépet védő elemek tetejére akasztják.

Hogyan győződhetek meg arról, hogy a számítógépem vagy a hardverkulcs csatlakozni tud a QC20 körteszthez vagy az XR20 forgótengely-kalibrátorhoz?

Lásd az alkalmazási tájékoztatót: Hogyan ellenőrizhető a QC20 körteszt Bluetooth kompatibilitása

A számítógépem képes Bluetooth-kommunikációra – így is szükségem van hardverkulcsra?

Ha a számítógép (általában laptop) rendelkezik beépített Bluetooth-modullal, akkor stack is van rá telepítve. Az első lépés minden számítógép esetén a Ballbar 20 szoftver telepítése. Ha ezzel megvan, keressen egy QC20 készüléket a szoftverrel. Ekkor két dolog történhet:

1. A szoftver csatlakozik a körteszthez és valós időben mutatja annak mérési értékeit.

2. A következő hibaüzenet jelenik meg: „There is no Bluetooth radio present” (Nem található Bluetooth-rádióvevő).

Ha ez a hibaüzenet megjelenik, annak oka valószínűleg az, hogy a Bluetooth-eszköz nem azt a Microsoft stacket használja, amelyik a Ballbar 20 szoftverrel való kommunikációhoz kellene.

Ekkor két dolgot tehet:

1. Használhat olyan Bluetooth-hardverkulcsot, amely Microsoft stackkel működik – ez a legegyszerűbb megoldás.

2. Megpróbálhatja a beállítani, hogy a beépített Bluetooth-modul a Microsoft stacket használja. Bővebb információért forduljon számítógépe gyártójához. Ha készüléke nem tudja használni a Microsoft stacket, hardverkulcsra lesz szüksége.

A Bluetooth-eszközök használatára bizonyos országokban előírások vonatkoznak. Hol használhatom a QC20 körtesztet és XR20 forgótengely-kalibrátort?

Bizonyos területeken a Bluetooth által használt rádiófrekvencián működő készülékek kívül esnek a rádiókészülékekre vonatkozó szabályozások egy részének hatálya alól, míg máshol a használatukhoz különleges jóváhagyás szükséges. Kérjük, hogy a naprakész információkért tekintse át a következő segédanyagokat:

Termékismertető: Az XR20 forgótengely-kalibrátor megfelelősége a rádiófrekvenciás készülékek szabályozásának

Termékismertető: A QC20 körteszt megfelelősége a rádiófrekvenciás készülékekre vonatkozó szabályozásnak

Teszt közben átkapcsolhatóm az XR20 forgótengely-kalibrátor tápellátását?

Nem, teszt közben nem cserélhető ki az akkumulátor, és nem módosítható a tápellátás sem.

  • Az akkumulátor cseréjéhez az XR20 eszközt ki kell venni a gépből, majd ki kell kapcsolni a gépet, és újra vissza kell kapcsolni. A művelet miatt végre kell hajtani az alaphelyzet és a referenciapozíció beállítását, ami az összes korábban rögzített adatot érvényteleníti.
  • Az USB-s tápra való átváltás miatt be kell lépni a mozgó gép űrszelvényébe. Ez azonban jelentős biztonsági kockázattal jár, és fokozottan ellenjavallt. Ráadásul a tápellátás bármilyen nemű módosítása az egységgel való érintkezéssel és rá ható fizikai erőkifejtéssel jár, ami miatt a rögzített adatok érvénytelenné válnak.

QC20 körteszt

Használhatok újratölthető akkumulátort a QC20 körtesztben?

A Renishaw nem javasolja az újratölthető akkumulátor használatát. Ha mégis újratölthető CR2 akkumulátort használna a QC20 körtesztben, ügyeljen a következőkre:

1. Ha újratölthető akkumulátort használ a QC20 készülékhez, az egység által várhatóan kibocsátott zaj 2–3-szor nagyobb lesz, mint eldobható CR2 elem esetén. A zaj teljes hatása csak akkor lenne észlelhető, ha maximális mintavételi sebességgel használná a körtesztet (pl. nagy sebességű és kis sugarú tesztnél), amikor is 200–300 nm-es zajt mutatna a diagram.

2. Kevésbé kritikus (és jellemzőbb) teszteknél ez a zaj arányosan csökken: 100 mm hosszú, 3000 mm/min előtolási sebességű tesztmenet esetén kb. 60–70 nm zaj jelentkezik.

3. Viszonylag kevés vizsgálatot végeztünk ezen a konfiguráción, ezért nem ismerjük pontosan, hogyan változik a zaj a különböző márkájú akkumulátorok használatával.

4. Ha újratölthető akkumulátort kíván használni QC20 készülékében, azt javasoljuk, hogy először próbálja ki a körtesztet a kalibrátorra helyezve abból a célból, hogy eldönthesse, a zajszint elfogadható-e az adott alkalmazásban.

5. Ismereteink szerint bizonyos újratölthető CR2 akkumulátorokban nem található PTC (belső rövidzárlat-védelmi mechanizmus), amely védené a QC20 készüléket az akkumulátor pólusainak véletlen felcserélésével szemben. Ilyen esetben különös gondossággal kell eljárni, és meg kell győződni az akkumulátor helyes polaritásáról.

Van-e javasolt tájolása a QC20 körtesztnek kis körök vizsgálatához való adapter használata esetén? A Használati útmutatóban a jeladó középen látható, de mi a helyzet akkor, ha az orsó oldalán helyezem el?

A kis körök vizsgálatához való adaptert nem szükséges egy adott tájolással felszerelni. A kézikönyvben látható tájolást viszont ajánlott követni, hiszen ebben az elrendezésben a körteszt súlypontjának elhelyezkedése elősegíti a készülék rögzülését a tapadókorongokban. Ez a tájolás a gyakorlatban bevált.

Ballbar 20 szoftver

Megváltoztathatom az ívszegmens pásztázási szögét, illetve a túlszabályozás szögét?

Nem, az ívszegmens elemzése csak 220°-os pásztázási szöggel és 2°-os túlszabályozással működik. Ez a kombináció biztosítja legjobban a megfelelő ütközés elleni biztonságot és adatgyűjtési hatékonyságot

Következő lépések

Ha itt nem találna választ, juttassa el hozzánk kérdését a kapcsolatfelvételi e-mail-űrlapon keresztül, vagy forduljon helyi kirendeltségünkhöz.