Kalibrálási GYIK

Általános

Milyen időközönként javasolt újrakalibrálni a lézeres kalibrációs készülékemet?

Alább találja a készülékek normál üzemkörnyezet esetén javasolt újrakalibrálási ütemezését. Ha a készülék szélsőséges környezeti feltételek között üzemel, illetve a sérülése gyanítható, ajánlatos gyakrabban elvégezni a kalibrálást. Az is előfordulhat, hogy az Ön saját minőségbiztosítási terve, illetve az adott országban/régióban érvényes szabályozás követel meg gyakoribb újrakalibrálást.

Fontos, hogy tárolás, szállítás és használat során kalibrációs termékei ne legyenek kitéve túl nagy fizikai behatásnak, vibrációnak, illetve szélsőséges hőmérsékletnek, nyomásnak vagy nedvességnek, mivel ezek a tényezők érvénytelenné tehetik a kalibrálást.

XM-602 év
XL-803 év
XC-801 év
XR20-W3 év
XK102 év
QC201 év

Pótolni szeretném a kalibrálási tanúsítványt, hogy tehetem ezt meg?

A lézeres kalibrálási termékekhez a szervizközponton keresztül vásárolhat pótlólagos tanúsítványt. Ez a szolgáltatás némi adminisztrációval jár, ezért csekély térítés ellenében nyújtjuk.

A tanúsítvány pótlásához forduljon a Renishaw helyi képviseletéhez.

Mielőtt kapcsolatba lép velünk, tájékozódjon a termék típusáról, az utolsó kalibrálás vagy újrakalibrálás dátumáról, valamint a gyártás dátumáról.

A pótlólagos tanúsítványt nyomtatott formátumban, illetve ha azonnal van rá szükség, akkor elektronikusan, PDF fájlként tudjuk elküldeni.

Milyen számok alatt engedélyezte az US FDA a lézeres kalibrálási termékek Egyesült Államokba importálását?

Az Egyesült Államok Élelmiszeripari és Gyógyszerészeti Szakigazgatási Hivatala (United States Food & Drug Administration) az Egyesült Államok 1968-ban elfogadott munka- és egészségvédelmi sugárbiztonsági törvényének igazgatási és végrehajtási rendelkezései (Szövetségi Közlöny, 21. fejezet, J alfejezet) alapján a következő importengedély-számokat adta az alább felsorolt termékeknek, mivel azok a lézeres termékek körébe tartoznak (1002. rész).

  • XL-80 lézer: 1020567
  • XM-60 és XM-600 többtengelyes kalibrátor: 1220576
  • XK10 kibocsátás: 1610149
  • XK10 S és M egység: 1610216

Mekkora egy ívmásodperc/milliradián?

Az ívmásodperc a fok 1/3600-ad része.

A milliradián a radián ezred része.

XL-80 hardver

Bizsergető érzést érzek, amikor hozzáérek az XL-80 készülékhez. Nem veszélyes ez?

Ezt a külső tápegység csekély elektromos szivárgási árama okozza. Ennél a típusú tápegységnél gyakran előfordulnak minimális szivárgási áramok. Ez az áram normális és semmilyen veszélyt nem jelent, de valóban érezhet egy kis bizsergést az ujjbegyénél, amikor a lézerfej fém felületéhez ér. Ha ez zavarja Önt, használhat másik, testcsatlakozással ellátott tápegységet is (amennyiben annak műszaki adatai megegyeznek az eredetijével). Az általunk használt másik tápegység XP plc gyártmányú. Fontos tudnia viszont, hogy ez a tápegység kissé nagyobb az XL-80 készülékekhez gyárilag mellékelt áramforrásnál.

Képes az XL-80 készülék 50 kHz-nél gyorsabb adatgyűjtésre?

Nem. Az adatgyűjtés sebességét nem a szoftver, hanem az USB-csatlakozás korlátozza.

XR20-W hardver

Megsérült az optika, kicserélhetem?

Nem, az optika csak úgy cserélhető ki, ha visszaküldi a Renishaw vállalatnak. Az optikát úgy kell elhelyezni a készülékben, hogy tökéletesen párhuzamos legyen az XR20-W alapjával, mert csak így garantálható a készülék pontossága.

Ha a megsérül az XR20-W optikája, nagy az esélye annak, hogy az azt körülvevő ház és/vagy egyéb elemek szintén károsodtak. A megfelelő pontosság érdekében ezért a készüléket vissza kell küldeni a Renishaw vállalatnak, ahol teljes diagnosztikát, karbantartást és újrakalibrálást végzünk rajta.

Igényel az XR20-W készülék rendszeres újrakalibrálást?

Igen. A készülékeket normál üzemi környezet esetén 36 havonta javasolt újrakalibrálni. Ha a készülék szélsőséges környezeti feltételek között üzemel, illetve a sérülése gyanítható, ajánlatos gyakrabban elvégezni a kalibrálást. Az is előfordulhat, hogy az Ön saját minőségbiztosítási terve, illetve az adott országban/régióban érvényes szabályozás követel meg gyakoribb újrakalibrálást.

Tárolás, szállítás és használat során az XR20-W készülék nem lehet kitéve túl nagy fizikai behatásnak, vibrációnak, illetve szélsőséges hőmérsékletnek, nyomásnak vagy nedvességnek, mivel ezek a tényezők érvénytelenné tehetik a kalibrálást.

Megvásárolhatom az akkumulátort egy helyi viszonteladótól is? Mi a cikkszáma?

Az XR20-W készülékben 3,7 V-os Varta EasyPack XL (újratölthető lítium-polimer) akkumulátor található. Gyártói cikkszáma VKB 56446 702 099. Ezt az akkumulátort a Renishaw vállalattól és más viszonteladóktól egyaránt beszerezheti. Emellett többféle akkumulátortöltő is kapható.

Vásárlás online

Másik USB-tápegységet szeretnék használni, de hibaüzenet jelenik meg a készüléken. Mi az oka ennek?

Az USB-tápegység nem működik a számítógép standard USB-portján keresztül, mivel onnan nem jut elég energiához. A tápegységet a villamos hálózatra csatlakozó áramforrásra kell csatlakoztatni. A hibátlan működés érdekében arra kérjük, hogy csak az adott helynek megfelelő névleges teljesítményű árammal táplált USB-tápegységet és USB-kábelt használja. Csere USB-tápegységet és USB-kábelt a Renishaw vállalattól szerezhet be.

Mennyi idő alatt merül le az akkumulátor az XR20-W használata során?

Az akkumulátor tipikusan 3 óra használatot bír. Hosszabb inaktív állapot után csökken az akkumulátor töltöttsége, ezért azt javasoljuk, hogy használat előtt töltse fel, illetve több akkumulátort használjon felváltva.

Az XR20-W minden irányban egyforma pontossággal működik?

Igen.

Lehet, hogy másik országban kell majd használnom az XR20-W készüléket. Vonatkozik bármilyen megkötés a készülék kivitelére/behozatalára?

Az XR20-W szállítása során semmilyen probléma nem merülhet fel behozatal/kivitel közben, mivel ez egy különleges kategóriába nem sorolt készülék. Használja az XR20-W szállítótáskáját, hogy megóvja a készüléket a fizikai behatásoktól, a nedvességtől, illetve a hőingadozásoktól.

Az XR20-W készülékhez mellékelt lítium akkumulátorok az IATA Veszélyes áruk szabályzata (Dangerous Goods Regulations, DGR) szerint légi szállítás szempontjából veszélyes árunak minősülnek. A szabályzat előírásainak betartása az ügyfél felelőssége. Biztonsági okokból a lítium akkumulátorokat mindig a táskában tárolja, ne a termékben.

Bluetooth adatátvitel a QC20 és XR20 egységhez

RotaryXL szoftver

Miért ilyen szűk a Bluetooth hatósugara?

A vezeték nélküli hatósugarat QC20 / XR20-W egységben található Bluetooth-modul, továbbá a hardverkulcs vagy a számítógép beépített vezeték nélküli modulja határozza meg. A QC20 / XR20-W egységben található, 2. osztályba sorolt (Class 2) modul névleges hatósugara 10 méter. Ez a névleges hatósugár abban az esetben felel meg az elvárható teljesítménynek, ha a körteszt „optimális környezetben” üzemel, azaz minimális zavaró hatás éri a Bluetooth-rádiójelet a körteszt és a hardverkulcs/PC között.

A vezeték nélküli jel útjában álló fizikai akadályok csökkentik a Bluetooth hatósugarát, emellett a gépek burkolata, sőt, maga a PC is blokkolhatja a Bluetooth-jelet. Bluetooth-adatátvitel szempontjából a legrosszabb anyagok a rostos szerkezetű anyagok (pl. irodai válaszfalak) és a folyadékok (az emberi test is jól árnyékol).

Optimális megoldás, ha a hardverkulcs a körteszt felé néz, amennyiben lehetséges. Az adatátviteli kapcsolat megszűnése és a Bluetooth eszközök gyenge térereje esetén az egyik lehetőség, hogy a hardverkulcsot egy USB-s hosszabbító kábelbe illesztik. Az eszköz így közelebb helyezhető a körteszthez, ám még ennél is jobb, ha az egészet a gépet védő elemek tetejére akasztják.

Használhatom a CARTO vagy a RotaryXL szoftvert az RX10 készülékkel?

Nem, a CARTO vagy a RotaryXL szoftver nem használható az RX10 készülékkel történő adatgyűjtésre. Ebben az esetben a LaserXL vagy Laser 10 használatára van szükség, a lézeres eszköztől függően. A létrehozott .rta fájlok importálhatók a CARTO szoftverbe elemzés céljából.

Hogyan válasszak USB-hardverkulcsot?

1. Ellenőrizze a csomagolást: a Widcomm, Broadcomm vagy Blue Soleil hardverkulcsok beállítása nehezebb lehet, mivel ezeket a saját stackjükkel történő használatra tervezték.

2. Ha egy hardverkulcshoz nincs szoftver mellékelve, akkor azt a Microsoft stackkel történő használatra tervezték, így minden esély megvan arra, hogy azonnal, külön beállítás nélkül működjön a Ballbar 20 vagy RotaryXL szoftverrel.

A számítógépem képes Bluetooth-kommunikációra – így is szükségem van hardverkulcsra?

Ha a számítógép (általában laptop) rendelkezik beépített Bluetooth-modullal, akkor stack is van rá telepítve. Az első lépés minden számítógép esetén a Ballbar 20 szoftver telepítése. Ha ezzel megvan, keressen egy QC20 készüléket a szoftverrel. Ekkor két dolog történhet:

1. A szoftver csatlakozik a körteszthez és valós időben mutatja annak mérési értékeit.

2. A következő hibaüzenet jelenik meg: „There is no Bluetooth radio present” (Nem található Bluetooth-rádióvevő).

Ha ez a hibaüzenet megjelenik, annak oka valószínűleg az, hogy a Bluetooth-eszköz nem azt a Microsoft stacket használja, amelyik a Ballbar 20 szoftverrel való kommunikációhoz kellene.

Ekkor két dolgot tehet:

1. Használhat olyan Bluetooth-hardverkulcsot, amely Microsoft stackkel működik – ez a legegyszerűbb megoldás.

2. Megpróbálhatja a beállítani, hogy a beépített Bluetooth-modul a Microsoft stacket használja. Bővebb információért forduljon számítógépe gyártójához. Ha készüléke nem tudja használni a Microsoft stacket, hardverkulcsra lesz szüksége.

A Bluetooth-eszközök használatára bizonyos országokban előírások vonatkoznak. Hol használhatom a QC20 és XR20-W készüléket?

Bizonyos területeken a Bluetooth által használt rádiófrekvencián működő készülékek kívül esnek a rádiókészülékekre vonatkozó szabályozások egy részének hatálya alól, míg máshol a használatukhoz különleges jóváhagyás szükséges. Kérjük, hogy a naprakész információkért tekintse át a következő segédanyagokat:

Segédanyag: Az XR20-W forgótengely-kalibrátor megfelelősége a rádiófrekvenciás készülékekre vonatkozó szabályozásnak

Segédanyag: A QC20 körteszt megfelelősége a rádiófrekvenciás készülékekre vonatkozó szabályozásnak

Hogyan ellenőrizhetem, hogy telepítve van-e a számítógépemen a Microsoft stack?

1. Kattintson a Start menüre és válassza a Vezérlőpult opciót.

2. A Vezérlőpulton válassza a Rendszer ikont.

3. Ekkor megjelenik a Rendszer tulajdonságai ablak, a tetején több füllel.

4. Kattintson a Hardver fülre, majd az Eszközkezelő gombra.

5. Ha az eszközök listájában szerepel a „Generic Bluetooth Radio” és a „Microsoft Bluetooth Enumerator” elem, akkor számítógépe képes Bluetooth-adatátvitelre, és telepítve van rá a Microsoft stack.

Ha többet szeretne megtudni a témáról, olvassa el Alkalmazási tájékoztatásunkat: Bevezetés a QC20-W készülék Bluetooth® adatátvitelébe

Teszt közben átválthatom az XR20-W tápellátását?

Nem, teszt közben nem cserélhető ki az akkumulátor, és nem módosítható a tápellátás sem.

  • Az akkumulátor cseréjéhez az XR20-W eszközt ki kell venni a gépből, majd ki kell kapcsolni a gépet, és újra vissza kell kapcsolni. A művelet miatt végre kell hajtani az alaphelyzet és a referenciapozíció beállítását, ami az összes korábban rögzített adatot érvényteleníti.
  • Az USB-s tápra való átváltás miatt be kell lépni a mozgó gép űrszelvényébe. Ez azonban jelentős biztonsági kockázattal jár, és fokozottan ellenjavallt. Ráadásul a tápellátás bármilyen nemű módosítása az egységgel való érintkezéssel és rá ható fizikai erőkifejtéssel jár, ami miatt a rögzített adatok érvénytelenné válnak.

QC20 hardver

Használhatok újratölthető akkumulátort a QC20 készülékben?

A Renishaw nem javasolja az újratölthető akkumulátor használatát. Ha mégis újratölthető CR2 akkumulátort használna QC20 készülékében, ügyeljen a következőkre:

1. Ha újratölthető akkumulátort használ a QC20 készülékhez, az egység által várhatóan kibocsátott zaj 2–3-szor nagyobb lesz, mint eldobható CR2 elem esetén. A zaj teljes hatása csak akkor lenne észlelhető, ha maximális mintavételi sebességgel használná a körtesztet (pl. nagy sebességű és kis sugarú tesztnél), amikor is 200–300 nm-es zajt mutatna a diagram.

2. Kevésbé kritikus (és jellemzőbb) teszteknél ez a zaj arányosan csökken: 100 mm hosszú, 3000 mm/min előtolási sebességű tesztmenet esetén kb. 60–70 nm zaj jelentkezik.

3. Viszonylag kevés vizsgálatot végeztünk ezen a konfiguráción, ezért nem ismerjük pontosan, hogyan változik a zaj a különböző márkájú akkumulátorok használatával.

4. Ha újratölthető akkumulátort kíván használni QC20 készülékében, azt javasoljuk, hogy először próbálja ki a körtesztet a kalibrátorra helyezve abból a célból, hogy eldönthesse, a zajszint elfogadható-e az adott alkalmazásban.

5. Ismereteink szerint bizonyos újratölthető CR2 akkumulátorokban nem található PTC (belső rövidzárlat-védelmi mechanizmus), amely védené a QC20 készüléket az akkumulátor pólusainak véletlen felcserélésével szemben. Ilyen esetben különös gondossággal kell eljárni, és meg kell győződni az akkumulátor helyes polaritásáról.

Van-e javasolt tájolása a körtesztnek kis körök vizsgálatához való adapter használata esetén? A kézikönyvben a jeladó középen látható, de mi a helyzet akkor, ha az orsó oldalán helyezem el?

A kis körök vizsgálatához való adaptert nem szükséges egy adott tájolással felszerelni. A kézikönyvben látható tájolást viszont ajánlott követni, hiszen ebben az elrendezésben a körteszt súlypontjának elhelyezkedése elősegíti a készülék rögzülését a tapadókorongokban. Ez a tájolás a gyakorlatban bevált.

Ballbar 20 szoftver

Megváltoztathatom az ívszegmens pásztázási szögét, illetve a túlszabályozás szögét?

Nem, az ívszegmens elemzése csak 220°-os pásztázási szöggel és 2°-os túlszabályozással működik. Ez a kombináció biztosítja legjobban a megfelelő ütközés elleni biztonságot és adatgyűjtési hatékonyságot

Következő lépések

Ha itt nem találna választ, juttassa el hozzánk kérdését a kapcsolatfelvételi e-mail-űrlapon keresztül, vagy forduljon helyi kirendeltségünkhöz.