A Raman bemutatása: Mi az a Raman-spektroszkópia?

Útmutató a Raman-mikroszkópiához és képalkotáshoz. Ismerje meg, mi ez, hogyan működik, és hogyan használhatjuk kémiai elemzésre.


Üdvözöljük a Raman-spektroszkópia izgalmas világában. A Raman-spektroszkópia az egyik legegyszerűbben használható, leghatékonyabb és legsokoldalúbb tudományos analitikai technika.

A tudományban a Raman-spektroszkópiát az anyagok összetételének elemzésére használják. A Raman-spektroszkópia során egyetlen színű fényt fókuszálunk a mintára. Ezután megmérjük, a fény hogyan lép kölcsönhatásba az anyaggal, hogy információt nyerjünk róla. Így megismerhetjük a kémiai összetételét és szerkezetét.

Válasszon egy témát a Raman-spektroszkópia alapjainak megismeréséhez:

A Raman-eljárásról érthetően előadása

Mi az a Raman-szórás?


Mi az a Raman-szórás és hogyan történik? Tudjon meg többet C.V. Raman professzor felfedezésének elméleti hátteréről. Ismerje meg, hogy miként ábrázolja az energiaváltozást a Jablonski-diagram a Rayleigh- és Raman-szórás során.


Raman-szórás

inVia konfokális Raman-mikroszkóp elemez egy drágakövet

Mi tudható meg a Raman-spektroszkópiával?

Ismerje meg, hogyan tárja fel a Raman-spektroszkópia az anyagok kémiai összetételét és szerkezetét. Ismertetjük a Raman-spektrum jellemzőit, és megmagyarázzuk a Raman-sáv paramétereinek változásait. Arra is mutatunk példákat, hogy a Raman-spektrumok hogyan különböztetik meg a különböző kémiai anyagokat és polimorfokat.

Raman-spektrumok

Fehér fény és Raman képek mosóporról

Mit mutatnak meg a Raman-képek?

A Raman-képek elemzésével tanulmányozhatjuk a kémiai összetételeket és a szerkezeti eloszlásokat a mintában. Elmagyarázzuk, hogyan kell Raman-képeket gyűjteni. Különböző adatelemzési módszereket is bemutatunk, illetve azt is, hogy mikor használhatók Raman-képalkotás esetén.


Raman-képek

Öt bemélyedés egy rubinmintában

Mi az a fotolumineszcencia?

A fotolumineszcencia (PL) hasznos analitikai módszer lehet. Elmagyarázzuk, hogyan kapcsolódik a PL a fluoreszcenciához és a foszforeszcenciához. Ismerje meg, hogyan lehet megkülönböztetni a PL jellemzőket a Raman-sávokból. Gyakorlati tippeket is adunk arra vonatkozóan, hogy miként lehet elkerülni a Raman-spektrumokban a nemkívánatos fluoreszcencia-hátteret.

Fotolumineszcencia

Virsa grafén

Milyen előnyei vannak a Raman-spektroszkópiának?

Értse meg, miért ideális a Raman-spektroszkópia a minták széles skálájához. Fedezze fel az inVia™ konfokális Raman-mikroszkóp legfontosabb összetevőit. Az inVia mikroszkópot könnyen kombinálhatja más analitikai módszerekkel. Megbeszéljük, hogy a Raman-mikroszkópia hogyan egészíti ki az FTIR-spektroszkópiát és a röntgendiffrakciót (XRD).

A Raman előnyei

Vázlatos diagram

Mik a kihívások és a megoldások?

Győzze le a Raman-technikában rejlő kihívásokat a Renishaw Raman-spektrométereivel. Ismerje meg az elhajlás által korlátozott térbeli felbontást a mikroszkópos kémiai elemzéshez. Vizsgálja meg, hogyan javítható az érzékenység és a térbeli felbontás a rezonáns Raman-technikák (pl. SERS és TERS) alkalmazásával.

Kihívások és megoldások


Hogyan működik a Raman-spektroszkópia?

Még csak most ismerkedik a Raman-spektroszkópiával? Ismerje meg gyorsan a Raman-elemzés alapjait.

Ebook letöltése