Eszközkészlet lapátozás tervezéséhez és gyártáshoz

A Renishaw lapátozásvizsgálati folyamata a MODUS™ Blade lapátozás-tervezési szoftvert használja a REVO® rendszer pásztázó szkennelési rutinjának programozásához, valamint a MODUS™ méréstechnikai szoftvert a teljes lapátozás adatainak manipulálásához és elemzéséhez.

A MODUS™ Blade tervező, a SurfitBlade™ és a MODUS™ méréstechnikai szoftverek képességeit egyesítve a Renishaw Blade Toolkit áttöri a lapátszelvény-alkatrészek standard mérési technikáinak korlátait.

A hagyományos módszerek a repülőgépipari célú lapátozás korlátozott számú keresztmetszetének vizsgálatán alapulnak. A REVO 5-tengelyes mérőrendszer pásztázó szkennelési technológiája azonban lehetővé teszi a teljes lapátozás pontos és gyors mérését és kiértékelését, korlátlan számú szakasz nagy pontosságú, tapintásos mérésekből származó adatainak összegyűjtésével és elemzésével.

A Blade Toolkit használata


Az első lépés a MODUS lapátozástervező-szoftver segítségével automatikusan létrehozni egy ütközésmentes pásztázó szkennelési programot a REVO 5 tengelyes rendszer számára, amelyet aztán a MODUS méréstechnikai szoftverrel futtatnak a CMM-en.

A pásztázó szkennelés egy precíz ponthalmazt generál, amely a lapátszelvény teljes felületét lefedi. A MODUS ponthalmaz-alapú metszetkészítő funkcióját kihasználva bárhol lehetőség van metszetek létrehozására, ahol csak szükséges.

Mivel a rendszer a teljes adatkészletet tárolja, később további metszetek is létrehozhatók a mérés megismétlése nélkül.

Ezt követően a gyűjtött adatok kétféle módon dolgozhatók fel:

  • Ellenőrzés
    Az adatokat a MODUS szegmentálja és összehasonlítja a névleges CAD-modell követelményeivel. Az elemzés eredményeit a MODUS jelentéskészítő mutatja be, amely egy meghatározott PDF-dokumentumot is létrehoz az archiválás céljából.
  • Tervezés
    Az adatokat a SurfitBlade feldolgozza, és egy teljes NURBS felületet hoz létre, amely azután aerodinamikai és mechanikai feszültségelemzésekhez használható.
Lapátozás-vizsgáló ciklus