Egyszerűbb volumetrikus kompenzáció a Renishaw új Compensate szoftverével

augusztus 2019

A Renishaw Compensate a CARTO szoftvercsomag új eleme. Segítségével az XM-60 többtengelyes kalibrátor felhasználói gyors és egyszerű volumetrikus kompenzációt alkalmazhatnak a szerszámgépeknél.

A selejtképződés és a gép állásidejének csökkentése

Még új szerszámgépek esetén is előfordulnak pozicionálási hibák, több szabadságfokot érintően, melyek változnak a munkatartományban. Normál élettartama során a gép teljesítménye a mechanikai kopás miatt folyamatosan csökken. Ennek következtében a kívánt tűrések gyakran nehezen tarthatók, és így egyre több lesz a selejtes munkadarab. Volumetrikus kompenzáció használata esetén a szerszámgépvezérlő automatikus korrekciót alkalmaz, hogy csökkentse az ilyen hibák előfordulásának arányát. Ez egy gyorsan végrehajtható eljárás, melynek során az XM-60 kalibrációs adatokat rögzít, a Compensate szoftver pedig volumetrikus kompenzációs táblázatot hoz létre. Így a teljes munkatartományban egyenletes teljesítmény biztosítható.

Tökéletes megoldás a volumetrikus kompenzációra

Az XM-60 piacvezető megoldássá vált a szerszámgéptengelyek mind a hat szabadságfokának közvetlen mérésében (ezek: a lineáris, függőleges és vízszintes elmozdulás, ill. a bólintó, legyező és orsózó mozgás hibái). A kalibrátor egyszerre méri a hat szabadságfokot, és a hibairányok automatikus jelzésészlelése segít elkerülni az adatfeldolgozási hibákat. A mérés független a gravitációtól, így az X, Y vagy Z tengely és átlós mozgások mérésére is használható. Mindezen tényezőknek köszönhetően az XM-60 a tökéletes megoldás a volumetrikus kompenzációra.

A Compensate kompatibilis azokkal a Siemens 840D Solution vonali vezérlőkkel, melyekre telepítették a Siemens VCS opciót (A3, A5 vagy A5 plus). A későbbi verziókba további, vezérlőkkel kapcsolatos opciók is be lesznek építve.

Ha szeretne többet megtudni a Compensate szoftverről és az XM-60 többtengelyes kalibrátorról, keresse fel a Renishaw standját az EMO Hannover 2019 kiállításon (szeptember 16–21., 6. csarnok, D48 stand).

Letöltések

További képeket, videókat, cégtörténeti anyagokat, illetve a Renishaw-val és termékeivel kapcsolatban további tájékoztatást cégünk médiaközpontjában talál.