Csúcstechnológiájú tervezés

„Mióta az Equator készüléket használjuk, egyetlen rossz darab sem készült, és 27%-kal csökkentettük a darab gyártási költségét”

Folyamatszabályozás Equator mérőrendszerrel

Egy vállalat által gyártott termékek minősége és e minőség biztosítása jelentheti azt a különbséget, amin adott esetben egy szerződés megszerzése múlik. Ennek a minőségi színvonalnak a megőrzése a további megrendelések valószínűségét is jelentősen megnöveli. Az Egyesült Királyságban, a bedfordshire-i Dunstable-ban található High-Tech Engineering precíziós mérnöki gyártóvállalat mindig szem előtt tartotta az általa gyártott alkatrészek minőségét. Eszközparkjának legfrissebb kiegészítéseként a Renishaw Equator mérőrendszerrel megvalósította a 100%-os alkatrészvizsgálatot és a nulla selejthányadot, a kezelői munkaigényeket megfelezve és az alkatrészek előállítási költségét 27%-kal csökkentve.

A High-Tech mintaalkatrészei

A High-Tech Engineeringet ügyvezető igazgatója, Steve Tickner alapította 1985-ben, és minőségi gépi megmunkálású alkatrészeivel hamarosan jó hírű vállalattá nőtte ki magát az autóversenyzési ágazatban. A vállalat azóta belépett a repülőgépiparba is, olyan jelentős ágazati szereplők elismerését vívva ki, mint a Rolls-Royce és a BAE Systems, ahol kiemelt beszállítói státuszt élvez.

A közelmúltban a High-Tech egy nagy repülőgépipari megrendelő precíziós marású titán alkatrészekre kiírt pályázatát nyerte el. Az alkatrészek jellegéből adódóan a High-Technek 100% alkatrészvizsgálatot kellett végeznie. Ahogy Steve Tickner magyarázza: „A kezdetektől világos volt számunkra, hogy olyan vizsgálati módszert kell találnunk, amely nem csak a ciklusidőre vonatkozó követelményeknek tesz eleget, hanem egyben költséghatékony megoldás is lenne. Tudtuk, hogy ehhez a saját koordináta-mérőgépünkre nem támaszkodhatunk. Nem vállalhattuk a szűk keresztmetszetek kockázatát. Tisztában voltunk vele, hogy szükségünk van egy másik koordináta-mérőgépre is, vagy valami más megoldásra, ami biztosítaná a szükséges mérési kapacitást. Így jutottunk el a Renishaw Equatorhoz.”

Átfogó mérés a meglévő koordináta-mérőgép időigényének fele alatt

Minőség-ellenőrző helyiség a High-Tech Engineeringnél

Az Equator mérőrendszert kb. 150 jellemző mérésére használják, például a furatok számának, a vastagságok és az alak mérését az alkatrészen, jellemzően ±25 μm tűréssel. Az Equator mérőrendszer ezt 10 percen belül elvégzi, jóval a gyártási előírásokon belül, lényegesen kevesebb idő alatt, mint amennyi a megmunkáláshoz kell. A ciklusidő közel 50%-kal csökkent, a High-Tech koordináta-mérőgépén futó programmal összehasonlítva.

Folyamatszabályozás, a szerszámgép kezelője végzi.

A High-Technél a termelés napi 24 órában folyik, heti 5 napon, és 2 átfedő műszakra van osztva. Ezalatt az idő alatt az Equatort számos, különböző készségekkel bíró kezelő használja. Korábban a High-Tech Engineering a koordináta-mérőgépét használta volna, amely a szerszámgéptől elkülönítve, szabályozott hőmérsékletű minőség-ellenőrző helyiségben volt elhelyezve. A legutóbbi megrendeléshez a koordináta-mérőgép használatához külön kezelőkre lett volna szükség; egy főre, aki megmunkálja az alkatrészt, és egyre, aki a koordináta-mérőgép működtetéséhez szükséges szakismeretekkel és készségekkel rendelkezik. Ehelyett, az Equatort használva, az újonnan kiképzett személyzet egy hitelesített, a MEO által jóváhagyott etalonalkatrész méreteit használhatják az Equator mérőrendszer „lenullázására”, és beállíthatják pontosságát a későbbi mérésekhez. Ez lehetővé tette, hogy az alkatrész mérését az azt megmunkáló dolgozó végezze, felére csökkentve a gépkezelői munkaigényt.
Minőség-ellenőrző helyiség a High-Tech Engineeringnél

Rugalmasság és az időtállóság biztosítása

Az Equator™ idomszeres mérőrendszer teljesen programozható és több alkatrészen használható, ami a High-Tech Engineering számára azt jelenti, hogy igen ismétlőképes és gyors, több szállítási szerződést átívelő, automatikus, rutinszerű eljárásokat vezethet be, jelentősen csökkentve munkaerőköltségeit.

Üzem a High-Tech Engineeringnél

Egyszerű, nyomógombos használat

Ehhez Tickner úr még hozzáteszi: „Minden gépkezelőnk tudja használni az Equatort. Tényleg nagyon egyszerű: az ember csak behelyezi az alkatrészt, és megnyom egy gombot. Teljesen leegyszerűsíti a folyamatot, munkaerőt szabadítva fel, ami jelentősen javít a cella beruházási megtérülésén.”

A High-Tech a repülőgépipari alkatrészek gyártási költségét 27%-kal csökkentette, ami nagyban köszönhető az Equator mérőrendszernek. Ennek komoly hatása volt az ilyen típusú gyártási tevékenység versenyképességére, lehetővé téve a vállalat számára, hogy ugyanolyan minőségű precíziós alkatrészeket ügyfelei jobb kiszolgálása mellett biztosítsa. Az ilyen megoldások megvalósításának, ill. a folyamatok tökéletesítésére való törekvésének eredményeképpen a High-Tech egymás után hatszor nyerte el az SC21 ezüst díját, amely az Egyesült Királyságban páratlan. Ezzel a díjjal a repülőgépipari és védelmi ágazaton belüli kiválóságot ismerik el, egy vállalat termékeinek minőségére, és a termékellátásra vonatkozóan. Az ezüst díj elnyeréséhez egy vállalatnak folyamatosan legalább 95%-os szállítási teljesítményt és 99,5% termékminőségi szintet kell tartania minden ügyfele felé.

Ahogy Tickner úr magyarázza: „Mióta az Equator készüléket használjuk, egyetlen rossz darab sem készült. Az Equator segítségével gépkezelőink teljes folyamatszabályozást valósítanak meg. Mind a Process Monitor képernyőt nézik, amely az Equator szoftver része, és az összes mért jellemzőt felsorolja. A jellemzők képernyője mellett egy kis sáv látható, amely zöldből borostyánba, majd vörösbe megy át, ahogy egy adott jellemző mérete vagy helye eltolódik. A kezelők tudják, hogy egy jellemzőt a gép melyik szerszáma alakítja ki, így javító intézkedésekkel esetenként tudnak „csavarni egyet” a folyamaton, hogy megfelelően a tűréshatárokon belül tartsák. Mivel 100%-os vizsgálatot végzünk, nagyon nehéz feladat lenne hibás alkatrészt elkészíteni.” Így folytatja: „Az idomszeres mérési adatokat új szerszámok kikísérletezéséhez is használjuk, hogy lássuk, melyik a leghatékonyabb – ezzel a jövőben még több pénzt takaríthatunk meg.”

Az Equator™ mérőrendszer beszerzése

Steve egyszerűen, az interneten keresztül szerzett először tudomást az Equator™ mérőrendszerről. Némi kutatást követően, ill. a Renishaw képviselőivel történt személyes találkozás után a High-Tech igen meggyőzőnek találta mindazt, amit az Equator mérőrendszer nyújtani képes, a rendszer teljes vételárát pedig különösen kedvezőnek találta.

Arra a kérdésre, hogy a High-Tech miért a Renishaw Equator mérőrendszert vásárolta meg, Steve a következőket mondta: „A gyárunkban a rendelkezésre álló hely rendkívül fontos tényező. Azon az adott helyen, amit ennek a cellának különítettünk el, gyorsabb, hatékonyabb technológiát kellett telepítenünk. Ez azt is jelentette, hogy egy koordináta-mérőgép (CMM) ellenőrzött hőmérsékletű környezetben túl nagy helyet foglalt volna ahhoz, hogy praktikusan megoldható legyen. Az Equator tökéletesen elfért a neki szánt helyen, mivel igen kompakt kivitelű gép. További előnye, hogy érzéketlen a hőmérsékletre, ill. sűrített levegőt nem igényel, így sem extra időt, sem további kiadásokat és erőfeszítést nem igényelt a telepítése, mivel nem kellett ellenőrzött hőmérsékletű helyiséget és külön csőrendszert kialakítanunk.
A High-Tech jelenleg a Renishaw Equator mérőrendszerrel végzi a komplex repülőgépipari alkatrészek 100%-os mérését. Működése közben a legyártott munkadarabot egy etalonnal hasonlítja össze, egyetlen művelettel ellenőrizve az összes jellemzőt, azonnal eldöntve, hogy a munkadarab megfelelő-e, továbbá jegyzőkönyvezve az alkatrész méreteit.

Az Equator rendszer a High-Tech Engineeringnél

 

Letöltések

Jövőkép

A gyártócellája sikerén felbuzdulva Tickner úr az Equator mérőrendszert az előkészítés alatt álló megbízásokhoz kapcsolódó tervezett cellák tartozékává kívánja tenni. Összefoglalásul még hozzáteszi: „Amikor valami olyasmire bukkanunk, ami minden alkalommal tökéletes alkatrészt produkál, csökkentve a munkaerőigényt, a teljes költséget, és ráadásul nem aranyárban kínálják, akkor nyert ügyünk van. Ennek előnyeit maradéktalanul megrendelőink élvezik, akik tudják, hogy a legjobb minőséghez jutnak hozzá a legkedvezőbb áron.”

www.renishaw.hu/gauging
www.high-tech-eng.co.uk
www.adsgroup.org.uk