Kishan Auto

A mérési idő drasztikus csökkenése, továbbá az a rugalmasság, amit számos különféle munkadarab mérésének lehetősége nyújt, amelynek során azonnal eldönthető, hogy az adott munkadarab megfelelő-e vagy sem.

„Az idomszeres mérés ideje és költsége 80%-kal csökkent, miközben a pontosság a 21 °C-os hőmérsékleti tartomány ellenére megmaradt”

A Rajkot (Gujarat, India) városában működő Kishan Auto parts Pvt. Ltd., világelső a hajtókarok gyártásában; termékeit az autó-, a kompresszor-, a tehergépjármű-, a traktor-, a hajómotor- és a földmunkagép-ipar vezető márkái számára szállítja. A Kishan nemrég döntött a rugalmasan használható Renishaw Equator™ összehasonlító mérőgép megvásárlása mellett. A beruházás azonnali költségcsökkenést eredményezett, és a mérési ciklusok ideje is több mint 80%-kal csökkent.

Emellett annak ellenére, hogy a gyártóüzemi hőmérséklet több mint 21 °C-os (70 °F) tartományban ingadozik, az Equator egyedülálló komparatív módszerének – amely a Kishan koordináta-mérőgépén (CMM) kalibrált etalon darabok használatán alapul – köszönhetően a mérési teljesítmény nem romlott.

Sokoldalú idomszeres mérés a gyártóüzemben

A Kishan Auto által gyártott hajtókar az EQ33 készüléken

A Kishan Auto már a hajtókarok számos típusának méréséhez az Equator mérőgépet használja, és az ezzel vizsgált alkatrészek száma napról napra nő. A hajtókaronként jellemzően 55 másodperces mérési idő jelentős csökkentés az előző módszerekhez képest. A gépkezelők egyetlen Equator készüléket használhatnak sok különböző munkadarabhoz, egyetlen művelettel ellenőrizhetik az összes jellemzőt, azonnal eldönthetik, hogy a munkadarab megfelelő-e, továbbá jegyzőkönyvezhetik az alkatrész méreteit.

Annak ellenére, hogy a felhasználás helyén, a Gujaral állambeli Rajkot városában a hőmérséklet 40 °C és 19 °C között mozog, a Kishan kiváló ismétlési pontosságú eredményekhez jut az Equator rendszer használata révén. Ennek érdekében a rendszert legalább 3 óránként, illetve amikor a hőmérséklet drasztikusan megváltozik, újrakalibrálják: az „újranullázás” kiküszöböli a hőtágulás mérésekre gyakorolt hatását, így megfelelő minőségű munkadarabokat garantál. Az etalon darabot a géphez közel kell tartani, a legyártott darabokat érő hőmérsékleti hatásokkal azonos körülmények között. Amikor a környezeti hőmérséklet hirtelen megváltozik, és egy munkadarab jellemzőiben a tűrést meghaladó eltérés mutatkozik, a gépkezelő bemérheti az etalon darabot a rendszer újrabeállításához, és meggyőződhet arról, hogy a munkadarab nem a környezeti hatások miatt bizonyult „nem megfelelőnek”.

Visszakövethetőség és nagyobb kapacitás

Az etalon darabokat a Kishan koordináta-mérőgépén kalibrálják, ami garantálja azok visszakövethető pontosságát a minőség biztosításához. A nagy hőingadozás miatt azonban a koordináta-mérőgépnek a vállalat temperált mérőhelyiségében kell üzemelnie. Az Equator készülékkel a Kishan a gyártási környezetben is elérheti a tanúsított pontosságot, függetlenül a környezeti feltételektől. Ennek teljesüléséhez az Equator feleslegessé tette egy másik, szkennelő funkcióval is rendelkező koordináta-mérőgép beszerzését, mondja Shantibhai Changela, a Kishan Auto ügyvezető igazgatója, aki hozzáteszi: „Az Equator és a koordináta-mérőgép tökéletesen kiegészítik egymást azáltal, hogy az előbbi visszakereshető és tanúsított pontosságot nyújt, az utóbbi pedig kivédi a termikus hatásokat, és többletkapacitást biztosít.”

Az Equator előtt

A Kishan Auto által az Equator mérőgépen etalon darabként használt hajtókar kalibrálása koordináta-mérőgépen

A Kishan Auto sok éve használ légnyomásos idomszereket az átmérő, a körkörösség, illetve az elhajlás és az elcsavarodás ellenőrzéséhez. Az összesen 360-féle hajtókar mindegyik változatához külön-külön 3 vagy 4 különböző idomszert használnak. A fokozott igénybevételre tervezett, nagyobb méretű hajtókaroknál ez akár 100%-os mintavételi arány mellett is történhet, vagyis előfordulhat, hogy az összes legyártott darabot ellenőrzik velük.

A Kishan tapasztalata szerint ezek a fizikai idomszerek kb. 10 000 alkalommal használhatók, majd utánmunkálást igényelnek. Minden egyes hajtókartípushoz a 4-ből 3 idomszer ára 6000 rúpia (kb. 120 amerikai dollár), míg a kijelző 30 000 rúpiába (kb. 600 amerikai dollárba) kerül. Az elhajlást és elcsavarodást mérő 4. idomszer ára viszont nem kevesebb, mint 300 000 rúpiára (kb. 6000 dollárra) emeli a költségeket – ennek része egy arany etalon darab is, amely könnyen megsérülhet és gyakran szorul cserére.

Ezen kívül elmondható, hogy a teljes eljárás légnyomásos idomszerenként 120 másodpercig is eltarthat, így az összes vizsgált munkadarabnál a teljes művelet 8 percnél hosszabb időt is igénybe vehet. A termékei iránti egyre fokozódó igény miatt a Kishan vállalatnak gyorsabb idomszeres mérési módszerre volt szüksége.

Keresés: Gyors vizsgálórendszer

2011 szeptemberében a Kishan Auto vezetői üzleti tárgyalások céljából Németországban jártak, és kilátogattak az EMO Hannover kiállításra is. Miután több mint 2 évig hiába kerestek olyan vizsgálórendszert, amely képes az általuk elvárt működési sebességre, nem fűztek sok reményt ahhoz, hogy megtalálják a nekik kellő megoldást. Már épp hazafelé indultak a kiállításról, amikor meglátták a Renishaw standján az Equator rendszer egyik bemutatóját, amelynek keretében a készülék épp egy hajtókart vizsgált. Végül ez a véletlen találkozás oldotta meg a problémáikat. Néhány nappal azután, hogy hazatértek Indiába, bemutatót kértek, majd látván azt, hogyan teljesít az Equator a saját munkadarabjaikon, azonnal a rendszer beszerzése mellett döntöttek.

Az idomszeres mérés költségeinek lefaragása

Az idő és az ingadozó hőmérséklet kezelése csak két szempont a sok közül a Kishan Auto számára: ezeknél fontosabb az idomszeres mérés költsége. Úgy találták, hogy 77-féle hajtókar vizsgálható az Equator rendszerrel, és a gépkezelők napi 500 darabot képesek megvizsgálni ilyen módon egy 10 órás műszakban. Ha a Kishan Auto mind a 77-féle gyártmányához fizikai idomszert vásárolt volna, az 23 millió rúpiás (kb. 450 000 dollár) kiadást jelentett volna csak a mérőeszközöket nézve. További, nem elhanyagolható tényezők az idomszerek beállításához és karbantartásához szükséges képzett munkaerő, a tárolás és az üzemeltetés költsége.

A minőség a Kishan Auto legfontosabb törekvése

Egyre erősebb és erősebb

Mr Changela

Changela úr 1988-ban alapította a céget. A kezdetben havi 2000 hajtókart gyártó Kishan mára havonta 50 000 ilyen alkatrészt állít elő 360-féle változatban. Ügyfelei között a gépjárművek, kompresszorok, nehéz haszongépjárművek, traktorok, hajómotorok és földmunkagépek legnagyobb és legelismertebb gyártóit találjuk.

A Kishan terméket 90%-át olyan fejlett ipari országokba exportálja, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Szingapúr, Olaszország, Kína, Lengyelország, Brazília és Hollandia. A vállalat kiváló minőségben, az előírt tűréseken belül, mégis versenyképes áron gyártott termékeivel szerzett magának hírnevet. Szakterülete a hajtókarok gyártása: saját kovácsoló üzemeiben 60-90 napos átfutási idővel készít a nyersanyagból készterméket.

A Kishan Auto munkatársa az Equator mérőrendszer használata közben

A Kishan szerint a minőség alapja a vezetők és a gépkezelők kiváló munkamorálja és módszerei, illetve a kitűzött célok eléréséhez szükséges eszközök megléte. A Renishaw Equator idomszeres mérőrendszer bevezetése ugrásszerűen növelte a minőséget, mivel a vállalat most már képes a gyártott alkatrészek 100%-át gyorsan és könnyedén átvizsgálni, így készséggel garantálja valamennyi legyártott darab 100%-os minőségét.

Ahogy Changela mondja: „A minőség kritikus fontosságú számunkra. Folyamatosan dolgozunk a 100%-os minőség elérésén, a hatékonyság növelésén, továbbá azon, hogy költségmegtakarításainkból ügyfeleink is profitáljanak. Az Equator készülékkel magasabb szintre léptünk.”

Letöltések