Az Equator™ ellenőrző rendszer bemutatása

Szabadalmaztatott, költségkímélő kivitele, illetve egyedülálló felépítése és működési elve révén az Equator rendszer alkalmas a közepes és nagy sorozatban gyártott munkadarabok gyors összehasonlító mérésére.

Az Equator ellenőrző rendszer

Az egyedülálló kivitelű és működési elvű Equator ellenőrző készülék már több ezer termelési mérnök gondolkodását változtatta meg, és lépett elő a preferált mérőeszközükké.

Az Equator rendszer az alkalmazás és a gyártási folyamat igényeihez konfigurálható a manuális és automatizált működéshez egyaránt rendelkezésre álló fizikai mérőeszközökkel, továbbá szoftver- és tartozékopciókkal.

A komparatív (összehasonlító) mérés folyamata

A Renishaw innovatív és nagy ismétlési pontosságú Equator ellenőrző rendszerei a gyártásból kikerülő alkatrészek és egy etalon (mester) darab hagyományos összehasonlításán alapszanak. Az etalonnal végzett újrakalibrálás ugyanolyan gyors, mint maga a legyártott munkadarab mérése. A gyártótérben uralkodó környezeti hőmérséklet változásaiból adódó eltéréseket a kalibrálás azonnal kompenzálja. Az Equator rendszerek olyan gyárakban is használhatók, ahol a hőmérséklet széles skálán ingadozik: az újrakalibrálást követően a rendszer lenullázódik, és az egyes munkadarabok máris újból összevethetők az etalon darabbal, természetesen kiváló ismétlési pontossággal.

Az etalonadatokat a rendszer egy etalon darab mérésével hozza létre. Ugyanez a mérési rutin kerül később végrehajtásra minden legyártott munkadarabon. A készülék ezután minden legyártott alkatrész adathalmazát összehasonlítja az etalon adataival a munkadarab tényleges méreteinek meghatározása, valamint annak megállapítása céljából, vajon azok a felhasználó által meghatározott tűréshatárokon belül vannak-e.

CMM Compare

Koordináta-mérőgépes összehasonlítás állapota

A CMM Compare funkcióval a koordináta-mérőgép kalibrált abszolút pontossága „kiterjeszthető” a gyártóüzem szintjére is, biztosítva ezáltal az Equator idomszeres mérések visszakövethetőségét. A koordináta-mérőgép az etalon darabot lemérve létrehoz egy kalibrálási (.cal) fájlt, amelyet átküld az Equator rendszerre. Etalon darabként bármelyik legyártott munkadarab használható.

A rendszer kalibrálás közben beolvassa a kalibrálási (.cal) fájlt, lehetővé téve ezzel az egyes pontok összehasonlítását a legyártott darabok méréséből származó adatokkal.

Feature Compare

Jellemzők korrigált összehasonlításának állapota

A Feature Compare a CMM Compare funkció alternatívája, amely rendkívüli mértékben megkönnyíti az etalon darab kalibrálását. A Feature Compare funkcióval a felhasználó egyszerűen átveheti az etalon darab mérési adatait egy vizsgálati jegyzőkönyvből, majd manuálisan beírhatja az egyes jellemzők méretéhez, pozíciójához vagy tájolásához tartozó tényleges értékeket.

Az etalon darab többféle módon is lemérhető, egyebek mellett koordináta-mérőgéppel vagy kalibrált kézi idomszerekkel.

Golden Compare

Arany etalon darabbal történő összehasonlítás állapota

Végül, de nem utolsósorban a Golden Compare összehasonlítási módszer is rendelkezésre áll, amely egy aranyból készült etalon darabbal kalibrálja az Equator ellenőrző rendszert. A Golden Compare összehasonlítási eljárás azt feltételezi, hogy az etalon darab a rajzon megadott névleges méretjellemzőkkel került legyártásra. Ennek megfelelően a rendszer az arany etalon darab névleges rajzi méretektől való minden eltérését beleveszi a mérésekbe.

Ez az eljárás abban különbözik a többi összehasonlító eljárástól, hogy itt nincs szükség az etalon darab előzetes kalibrálására.