A Renishaw fémipari additív gyártástechnológia ipari alkalmazásai

Komplex fém alkatrészek az iparágak széles körének részére.

Forradalmi megoldás az ipar számára

A fémipari additív gyártástechnológia segítségével a fém alkatrészek a hagyományos szerszám- és gépi háttér nélkül, sokkal kevesebb geometriai korlátozás mellett gyárthatók. Hasonlóképpen alkalmas a hagyományos forgácsolási (szubtraktív) módszerek kiegészítésére is, így azonnal beilleszthető a meglévő termelésbe.

A fém alkatrészeket használó szervezetek a jelenlegi termék és termelési életciklusok elemzésével feltárhatják azokat a hiányosságokat, ahol a fémipari additív gyártástechnológia előnyös lehet – csökkentve a fejlesztési időt, a gyártás lépéseit, költségét és az anyagfelhasználást.

A fémipari additív gyártás első alkalmazói a csúcstechnológiákat alkalmazó iparágak voltak, pl. a repülőgépipar és az autóversenyzés. A technológia szélesebb körű alkalmazásával komoly esély van arra, hogy a fémipari additív gyártás elsődleges és naponta használt megoldássá váljon minden mérnök és tervező eszköztárában.

Egészségügy – fogászati és orvosi alkalmazások

A vékony falú fogkoronákat ipari mennyiségben gyártják. Ezek a rendkívül összetett, egyedi kialakítású protézisek az additív gyártás ideális szakterületét jelentik – ahol bonyolult alkatrészeknek kis szériaszámban kell versenyképesnek lenniük a hagyományos módszerekkel összehasonlítva.

A fémipari additív gyártás első ortopédiai alkalmazói számára az előnyt a komplex geometriájú struktúrák kiváló minőségű anyagokból, pl. titánból való elkészítése jelenti.

Fém alkatrészek 3D-nyomtatása az egészségügyi ellátásban

Öntőforma-készítés és formakövető hűtőcsatornák

A fémipari additív gyártás a fröccsöntésben lerövidítheti a termelési ciklusidőt és javíthatja a termelékenységet.

A fröccsöntéshez használt fém öntőformákban hűtőcsatornák futnak, a frissen öntött termék hűtéséhez. A hagyományos szerszámkészítési eljárásokban ezeket a csatornákat egyenes vonalban, fúrással alakítják ki. A fémipari additív gyártás segítségével a hűtőcsatornák az öntött forma kontúrvonalát követik. Ez javítja a hűtési teljesítményt, meghosszabbítja az öntőforma élettartamát és csökkenti a selejtképződést.

  • Simulation of conformal cooling channels

Járműipar

Az autó-motorsportban a fémipari additív gyártást egyedi alkatrészek, pl. hűtővezetékek gyártására használják. 

Ebben az iparágban a fejlesztés teszi ki a munka oroszlánrészét és a prototípus alkatrészek átfutási ideje kulcsfontosságú a versenyelőny szempontjából. A funkcionális fém alkatrészek gyorsan előállíthatók, és teljesítményük tesztelhető.

Fém alkatrészek 3D-nyomtatása a járműiparban

Repülőgépipar

A fémipari additív technológiával gyártott funkcionális alkatrészek közé tartoznak a turbinalapátok, üzemanyagrendszerek és terelőlapátok.

Az alkatrészek topológiai optimalizálása javítja funkcionalitásukat és csökkenti a tömegüket. A könnyebb alkatrészek révén a repülőgépek is könnyebbek lesznek, így üzemanyag-fogyasztásuk csökken.

Fém alkatrészek 3D-nyomtatása a repülőgépiparban
  • Kwikbolt temporary fastening device

Kreatív iparágak

A kreatív iparágak számára a technológia új formatervezési szabadságfokot jelent, így pl. az építészetben, az ékszertervezésben és a szórakoztatóiparban is, ahol komplex és egyedi tervezésű termékekre van szükség.

Az egyedi darabokban filmzsanérok, alakzáró alkatrészek és üreges tárgyak is kialakíthatók. A fémek felületkezelése több folyamat szerint is megoldható, hogy a kívánt vizuális hatást érje el. 

Kutatás

A Renishaw számos egyetemmel, kutatóval és akadémiai intézménnyel működik együtt fémipari additív gyártási projektekben.

A rendszereiben alkalmazott anyagokkal kapcsolatos nyitott paraméter szemlélet ösztönzi az új anyagok alkalmazási paramétereinek kifejlesztését.

  • Renishaw supports Brunel Racing in Formula Student competition