A Renishaw bemutatja az új generációs, zárt, lineáris abszolút útmérők FORTiS™ sorozatát

2021. január

A globális méréstechnikai specialista Renishaw piacra dobja az innovatív FORTiS zárt, lineáris, abszolút útmérő sorozatot szélsőséges körülmények közötti (pl. szerszámgépek) használatra.

A FORTiS kialakítás az ipari alkalmazásokban már bizonyított RESOLUTE™ útmérő technológián alapszik, és nagy ellenállást tanúsít a folyadékok és a szilárd törmelékes szennyezőanyagok beáramlása ellen. Egy hosszanti irányban rögzített, érintkező fésűs tömítésekkel, és légmentes zárósapkákkal ellátott extrudált burkolattal rendelkezik. Az olvasófej testét egy penge köti össze a zárt optikai egységgel, mely a fésűs tömítéseken át mozog az útmérő hossza mentén. A lineáris tengely mozgása következtében az olvasófej és az optika mechanikus érintkezés nélkül haladnak át az útmérő abszolút skáláján (amely a ház belsejéhez van rögzítve).

Az ügyfelek két különböző extrudált profilból választhatnak a helyigényeiknek megfelelően. A FORTiS-S™ lineáris útmérő szabványos méretű, 140 mm és 3040 mm közötti mérési tartománnyal rendelkező eszköz, amelyet közvetlenül a megmunkált felületre kell felszerelni az extrudált test szerelőfuratain keresztül. A 70–2040 mm mérési tartományú FORTiS-N™ útmérő keskenyebb keresztmetszeti extrudálással, és egy kompaktabb olvasófejjel rendelkezik, hogy szűk terekben is be lehessen szerelni. Ez a modell közvetlenül a megmunkált felületre szerelhető két zárósapkás szerelőfurattal vagy egy szerelőretesszel a szilárdabb illesztés érdekében.

Ian Eldred, a Renishaw vállalat FORTiS vezető gépészmérnöke számos egyedi és forradalmi dizájnelemet emel ki:

„Az új, zárt, abszolút útmérőket magában foglaló FORTiS termékcsalád a Renishaw kutatás-fejlesztésbe fektetett erőfeszítéseinek betetőzése. Kiváló megismételhetőséget, csökkent hiszterézist és továbbfejlesztett mérési teljesítményt nyújt az innovatív, érintésmentes mechanikus dizájn jóvoltából, amelyhez nincs szükség mechanikus vezetőkocsira. A legszélsőségesebb körülmények között elvégzett, ötéves, gyorsított élettartam-vizsgálat eredményei lehetővé tették a Renishaw számára, hogy kifejlessze és finomítsa az új, fejlett DuraSeal™ fésűs tömítéseket. Ez a fejlesztés kiválóan ellenáll a kopásnak és a szerszámgép-kenőanyagoknak, kiváló tömítést és akár IP64 osztályú behatolás elleni védelmet is kínál, amennyiben légtisztítót is csatlakoztatnak hozzá.”

Hozzátette, hogy „a FORTiS abszolút útmérők beépített, speciális kialakítású, hangolt tömegcsillapítókkal is rendelkeznek, amelyek a kategóriájukban legnagyobb, 30 g-os rezgésállóságot biztosítanak, és folyamatosan fokozzák a zárt útmérők tartósságát. A FORTiS útmérők gyorsan és egyszerűen beszerelhetőek, amivel az ügyfeleink gyártási és szervizelési időt takaríthatnak meg.”

A FORTiS abszolút útmérők előnyei

A FORTiS abszolútútmérő-sorozatot úgy tervezték, hogy strapabíró legyen, és a mechanikus ütések és rezgések széles körének ellenálljon. Ha szerelőretesszel látják el a FORTiS-S, illetve a FORTiS-N útmérőket, akkor azok akár 30 g-os rezgésállóságra is képesek, ami biztosítja a megbízható mérést a legnehezebb körülmények és nagy igénybevételű mozgásvezérlési alkalmazások esetén is.

Az extrudált ház mellett a FORTiS útmérőket egy további tömítésréteg is védi a szennyeződésektől: az olvasófej optikai egysége (amely a házon belül működik) is IP67 osztályú tömítéssel rendelkezik, hogy megelőzze a folyadékok, forgácsok és egyéb törmelékek általi szennyeződést. Továbbá, a FORTiS útmérő háza csökkenti a légtisztító rendszer levegőszivárgását, ami alacsonyabb működési költséget és hosszabb élettartamot eredményez.

A FORTiS számos, soros kommunikációs protokollt használ, mint például BiSS C, BiSS Safety, Siemens DRIVE-CLiQ, FANUC, Mitsubishi és Panasonic. Az útmérő méretei szintén biztosítják az adott hely és csavarlyukak kompatibilitását az alternatív jelenlegi és örökölt rendszerek széles körével.

A hagyományos beszerelési módoktól eltérően perifériás diagnosztikai berendezés használata nem létfontosságú. A Renishaw szabadalmaztatott kialakítású LED-világítása és gondosan tervezett beszerelő tartozékai biztosítják az intuitív és első alkalommal is tökéletesen illeszkedő beszerelést, ami lényegesen gyorsabb, mint a hagyományosabb rendszereknél, még szűk helyek esetében is.

További funkciók eléréséhez a beszerelést végzők csatlakoztathatják az ADTa-100 professzionális diagnosztikai eszközt egy szabványos USB-csatlakozó segítségével egy számítógéphez, amelyen fut a Renishaw ADT View szoftvere. Így egy felhasználóbarát grafikus felületet kaphat a professzionális diagnosztikai adatok eléréséhez, beleértve az útmérő legfontosabb teljesítményparamétereit, mint például a tengelyhossz menti jelerősség. A telepítési adatok naplója elmenthető a gépgyártók és a felhasználók bizalmának megőrzése céljából.

A Renishaw FORTiS abszolút útmérő rendszerek CE tanúsítvánnyal rendelkeznek, és házon belül gyártjuk ezeket az ISO 9001:2015 szerint tanúsított, minőség szempontjából ellenőrzött eljárások szerint, melyeket globális értékesítési és terméktámogatási hálózatunk is támogat.

Vegye fel a kapcsolatot a helyi Renishaw értékesítési képviselőjével, akivel egyeztetheti, hogy a FORTiS abszolút útmérő-sorozattal miként tudja megoldani az Ön előtt álló, méréstechnikával kapcsolatos kihívásokat!

A Renishaw új FORTiS zárt lineáris útmérőivel kapcsolatos további műszaki információkért látogasson el a következő weboldalra: www.renishaw.hu/fortis.

Letöltések

További képeket, videókat, cégtörténeti anyagokat, illetve a Renishaw-val és termékeivel kapcsolatban további tájékoztatást cégünk médiaközpontjában talál.