A FORTiS™ tokozott útmérőn végzett termékvizsgálat

A FORTiS tokozott útmérőket szigorú tesztprogramnak vetették alá a nehéz körülmények közötti üzemelés vizsgálatára.

A Renishaw több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az olyan méréstechnikai termékek tervezése, gyártása és üzemeltetése terén, amelyek alkalmasak a nehéz körülmények közötti, például szerszámgépekben való használatra. Ez a tapasztalat inspirálta a FORTiS tokozott lineáris útmérő termékcsaládunk szigorú vizsgálati programját, amely többek között a következő teszteket foglalja magában:
  • Rezgés
  • Tömítés kopása
  • Külső behatásokkal szembeni védettség (IP)
  • Hosszú távú működés gépek munkaterében
  • Sós permet (köd)
  • Vegyi anyagokkal szembeni ellenállás
  • Leejtés és ütés

Tekintse meg a következő termékvizsgálati videóinkat

Kemény fémek forgácsolásakor a rezgés problémát jelenthet a pozícióstabilitás szempontjából. A FORTiS tokozott útmérő szabadalmaztatott hangolt tömegcsillapítási technológiája a kategóriájában a legjobb rezgésállóságot biztosítja 30 g-ig (a FORTiS-S™ tesztelése 16 órán keresztül folyamatosan 38 g-mal történt). A FORTiS útmérő kibírja az 55–2000 Hz közötti, 0,9 g²/Hz-ig állandó gyorsulás-sűrűség-spektrumú (ASD) véletlenszerű rezgéseket is, és egyedülálló védelemmel rendelkezik az útmérő sajátfrekvenciás rezgéseivel szemben.

A DuraSeal™ fésűs tömítéseket 14 millió cikluson át tartó kopásvizsgálatnak vetették alá zsírba kevert finom vasforgács és keményfém szemcsékkel. A strapabíró DuraSeal anyag hosszú élettartamú és megbízható tömítést biztosít az olvasófej pengéje körül, amely megvédi az útmérő optikáját a szennyeződésektől. Az iparágban elterjedt tömítésekkel összehasonlítva az útmérőn keresztüli levegőveszteség ezáltal 70%-kal csökken, így hosszabb a rendszer élettartama.

A FORTiS tokozott útmérő több mint két évig volt beépítve egy szerszámgép munkaterébe: az orsó felé néző tömítésekkel és a szerszámgépeken általában használt védőburkolatok nélkül volt felszerelve, így az egyes műszakokban minden nap közvetlenül ki volt téve a hűtőfolyadéknak és a forgácsnak. A szélsőséges környezet ellenére a jelszint nem csökkent, és nincs rajta látható sérülés.

A FORTiS™ tokozott útmérő IP64 védettséggel rendelkezik (levegőtisztítóval): IPX3 és IPX4 szintű vízpermet-, valamint IP6X szintű részecskebehatolás elleni vizsgálat. A DuraSeal™ fésűs tömítések kiváló tömítést biztosítanak a víz és a részecskék behatolása ellen, megakadályozva a víz bejutását és a teljesítmény csökkenését.

Nagy sebességű sós permet (köd) vizsgálattal szimulálták a FORTiS tokozott útmérő tíz éven keresztül történő sós permetnek (köd) való kitettségét. A vizsgálatok megállapításai szerint a teljesítmény nem csökkent, a szerkezeti részek teljesen épek maradtak, és a termék korrózióállónak bizonyult.

Az útmérő összes tömítése tesztelésre került az iparágban leginkább elterjedt hűtőfolyadékok, oldószerek és olajok széles skálájával való kompatibilitás szempontjából. A gyorsított vizsgálat 6 héten át tartott emelt, 57 °C-os hőmérsékleten: a méretstabilitás megerősítést nyert, és nem mutatkoztak sem állagromlásra, sem kémiai reakcióra utaló jelek.

A FORTiS tokozott útmérőket leejtés és ütés elleni vizsgálatoknak is alávetették. A FORTiS egyedi, belső mozgó alkatrészeket nem tartalmazó, érintésmentes kialakítása minimalizálja a törés kockázatát és növeli a megbízhatóságot a rendszer hosszabb élettartama érdekében. Az összes elektronika és optika biztonságosan egy zárt olvasófejbe van beépítve, és törésálló, edzett rozsdamentes acél skálával rendelkezik a strapabíróság és a teljesítmény csökkenésének elkerülése érdekében.