5 tengelyes mérési technikák

A Renishaw nagy sebességű és nagy pontosságú 5 tengelyes mérési technikái számos olyan előnyt biztosítanak, amelyek jelentős teljesítménynövekedést eredményeznek.

Fejérintések

REVO fejérintések

Amikor az ellenőrzött felületek pozícionálást követelnek meg, a mérőrendszer különálló pontokat rögzíti a REVO meghajtó rendszer segítségével, vagy a koordináta mérőgép XYZ tengelyeivel összhangban. A fejérintéseknek köszönhetően a koordináta-mérőgépekhez kifejlesztett REVO rendszer olyan esetekben is alkalmazható, amikor minimális számú pont rögzítésére van szükség, viszont a mérést a lehető leggyorsabban kell végrehajtani.

Körkörös szkennelés

A REVO® körkörös szkennelés közben

A körkörös szkennelés egy olyan előre definiált rutin, amely egy kör alakú elemet tapogat le, másodpercenként akár 6000 adatpont rögzítésével. A REVO rendszer meghatározza a mérőfej által bejárandó útvonalat, majd a beépített 2-tengelyes szervohajtás segítségével követi a felületet, és minimálisra csökkenti a koordináta-mérőgép három tengelyének a mérés pontosságára kifejtett hatását. A körkörös szkennelés ideális a munkadarabok belsejében kialakított furatok méréséhez, mint pl. a motorblokkok esetében, ahol a forma rendkívül fontos.

Hengeres szkennelés

REVO hengeres szkennelés

A hengeres szkennelés során a mérőeszköz egy belső vagy külső henger vagy kúp tengelye mentén mozdul el. A szkennelési folyamat alatt a hengeres szkennelést végző eszköz fordulatonként keresztirányban azonos úthosszokat tesz meg a tengely mentén. Az eredmény egy spirális útvonal, amelyen igen nagyszámú pontadathalmaz rögzítésére kerül sor a teljes meghatározott hossz mentén.

Tömítések hornyának szkennelése

REVO tömítéshorony-szkennelés

A tömítések hornyának szkennelése ideális az egyenetlen útvonalak követésére a szkennelési műveletek folyamán. A REVO rendszer célpontokat határoz meg a javasolt útvonal mentén, majd ennek alapján kiszámítja a pontok közötti optimális útvonalat, miközben nagy adatpont-halmazokat gyűjt össze, a minimálisra csökkentve ezzel a koordináta-mérőgép mozgását. A tömítések hornyának szkennelése teljes 5 tengelyes mozgásvezérlés mellett működik.

Pásztázó szkennelés – egyenes sík

REVO – egyenes sík pásztázó szkennelése

Egy sík pontjainak rögzítése a REVO szervo rendszer oda-vissza pásztázásával valósítható meg, miközben a CMM szervó rendszere egyetlen vektorirányban mozog állandó sebességgel. Ez a folyamat minimálisra csökkenti a koordináta-mérőgépek szerkezeti felépítéséből adódó pontatlanságokat, miközben a felület szkennelését nagy sebességgel végzi el.

Pásztázó szkennelés – görbe felület

REVO – görbe sík pásztázó szkennelése

A REVO szervó rendszere úgy igazodik a változó felületekhez, hogy szabályozza a tapintószár tapintóerejét a pásztázási művelet alatt. A koordináta-mérőgép egyenletes irányban mozog, így csökkenti minimálisra a szerkezeti felépítéséből adódó pontatlanságokat. Ezáltal a rendszer képes a felszín követésére, miközben nagy mennyiségű adatot gyűjt be, aminek köszönhetően az eljárás különösen alkalmas szárny- vagy lapátszelvények mérésére.

Metszet szkennelése – sík felület kerülete mentén

REVO metszet szkennelése – lapátkerék-szegmens kerülete mentén

Egy lapát keresztmetszetét vagy más külső felületek ellenőrzését a méréstechnikai szoftver és a REVO metszetszkennelési funkcióival végezhetjük el. Ennél a szkennelési módnál a metszet meghatározása CAD-modell alapján történik, így a mérés egyetlen műveletben végezhető el. A REVO rendszer által kínált végtelen számú pozicionálási lehetőségnek köszönhetően a koordináta-mérőgép a munkadarab körül mozog, miközben a REVO folyamatosan ellenőrzi a tapintószár és a munkadarab közötti érintkezést.

Videók