Rekordgyorsaságú gyártásfejlesztés a vákuum öntészet révén az automata gyümölcspréseket gyártó Zumex cégnél

Az élelmiszer- és italgyártás olyan ágazat, amelyben a verseny kiélezett, és a vállalatok folyamatosan keresik a költségcsökkentő megoldásokat. A professzionális gyümölcspréseket gyártó Zumex nemrégiben vásárolt egy Renishaw 5/01 PLC vákuumos öntőgépet, amely lehetővé tette gyártási ciklusaik felgyorsítását, illetve a más cégektől igénybe vett szolgáltatások költségeinek csökkentését.

Háttér

A Zumex csoport a piacvezetők közé tartozik a szállodaipari, vendéglátóipari és kiskereskedelmi célú automatikus gyümölcsprések, illetve az ipari gyümölcsprések tervezése és gyártása terén is. A spanyolországi székhelyű Zumex világszinten több mint 100 országban van jelen, és az utóbbi 30 évben – innovatív vállalati kultúrájának és élenjáró formatervezésének köszönhetően – az iparág éllovasai között tartják számon.

A Zumex által képviselt szemlélet szerves része a folyamatos elkötelezettség a kutatás és fejlesztés iránt. A vállalat a termékek tervezésekor és gyártásakor is folyamatosan igazodik az aktuális piaci igényekhez, hogy ezáltal is elősegíthessék az iparág fejlődését. 2014-ben a Zumex eldöntötte, hogy beszerez egy vákuum öntőgépet, amellyel prototípusokat állíthatnak elő a gyümölcsprések alkatrészeihez, ezért felvették a kapcsolatot a mérnöki megoldások globális szakértőjével, a Renishaw-val.

A Zumex egyedülálló gyümölcsléfacsaró rendszere garantálja a kellemes ízt és a higiéniát, hiszen a gyümölcslé nem érintkezik a héjjal. Elsőként ez a vállalat alkalmazott automata facsarást a professzionális gyümölcspréseinél, a gépeket pedig antibakteriális ezüst-polimerből gyártják, amely gátolja a baktériumok szaporodását.

Mielőtt a Renishaw-hoz fordultak volna, a Zumex egy számítógéppel támogatott tervező (CAD) szoftver segítségével elkészítette a gyümölcsprés-rendszerek modelljeit, a terveket pedig elküldte egy vákuum öntéssel foglalkozó cégnek, és velük gyártatta le a prototípusokat. Az elmúlt években jellemző exponenciális növekedésnek köszönhetően a gyümölcsprésgyártó szerette volna cégen belülre hozni ezt a tevékenységet is, hogy felgyorsíthassák a prototípus-alkatrészek tervezését, tesztelését és gyártását. A Zumex felvette a kapcsolatot a Renishaw-val, és spanyolországi gyártóüzeme számára egy olyan vákuum öntőgépet rendelt, amellyel előállíthatják különféle gyümölcspréseik alkatrészeit.

Feladat

Az, hogy alvállalkozónak adták ki a vákuum öntészeti munkákat, azzal járt, hogy a Zumexnek heteket kellett várnia az alkatrészekre. Ha a technikusoknak kicsit is módosítaniuk kellett a dizájnon, akkor el kellett küldeniük az új CAD-fájlokat a vákuum öntéssel foglalkozó vállalatnak, és újabb heteket várniuk az új prototípusok megérkezésére. Ez időigényes eljárásnak bizonyult, amely lelassította a vállalat tervezési és gyártási folyamatait. A Zumex elsősorban azért vásárolt vákuum öntőgépet, hogy gyorsan állíthasson elő kis számú prototípusból álló szériákat spanyolországi gyártóüzemében anélkül, hogy külső beszállítókra kellene hagyatkoznia.

A Zumexnek olyan gépre volt szüksége, amellyel használhatják a szilikon öntőformákat és gyárthatják a gyantából készült prototípusokat. A gépnek olyan egyedi tervezésű komponenseket kellett vákuumöntéssel előállítania, amelyek alkalmasak üzemi tesztelésre egy élelmiszer-biztonsági szempontoknak megfelelő környezetben.

Műanyag vákuumos öntőgépek

A Renishaw kimagasló szintű szolgáltatást és támogatást nyújtott számunkra, helyi leányvállalatuknak, a Renishaw Ibéricának köszönhetően pedig anyanyelvünkön egyeztethetünk velük, és rövid átfutási időkkel számolhatunk. Mind közül azonban a képzés volt az, ami leginkább lenyűgözött. A Renishaw-val együttműködve a globális tudásbázisuk nyújtotta előnyökből részesülhetünk, amelyet a számunkra tartott két, Egyesül Királyságban megtartott képzési alkalom is bizonyított.

Zumex (Spanyolország)

Megoldás

„Azért döntöttünk a Renishaw mellett, mert jó hírnévnek örvend a prototípusgyártási technológiák terén” – tudtuk meg José Codinától, a Zumex prototípusgyártással foglalkozó technikusától. „Tudtuk, hogy a cég nagy szakértelemmel rendelkezik a vákuumöntés terén, így amikor úgy döntöttünk, hogy vásárolunk egy ilyen gépet, egyenesen a Renishaw-hoz fordultunk.”

A Zumex felvette a kapcsolatot a Renishaw helyi, spanyolországi leányvállalatával, a Renishaw Ibéricával, amelytől megkaptak minden szükséges információt és támogatást. Miután megvitatták, hogy a Zumex mit várna el egy vákuum öntőgéptől, a Renishaw az 5/01 PLC-vezérelt vákuum öntőgépet javasolta, mivel ez a típus képes a kisebb szériák magas minőségben történő előállítására. „A Renishaw 5/01 PLC-vezérelt vákuum öntőgépnek kisebb a helyigénye a többi Renishaw egységhez képest, így tökéletes választás volt a Zumex számára. A cégnek egy olyan gépre volt szüksége, amelyet kis szériás alkatrészgyártáshoz használhat” – fejtette ki Iñigo Bereterbide, a Renishaw Ibérica additív gyártással foglalkozó termékmenedzsere. „Ha vákuumöntéssel állítunk elő kis számú alkatrészt, fontos, hogy a késztermék már elsőre tökéletes legyen. A Renishaw 5/01 berendezés PLC-vezérlése és automatizálási funkciói révén az öntött munkadarabok egységes minőségben állíthatók elő.”

A Renishaw ezen kívül különleges fogyóeszközöket is folyamatosan szállít a Zumexnek, lehetővé téve, hogy a Zumex valós munkakörülmények között tesztelje a mérnökei által megálmodott új kivitelű gépeit. A Renishaw által a Zumex részére biztosított szolgáltatás talán legfontosabb része a szakmai képzés volt. A Renishaw Egyesült Királyságban működő, additív gyártási termékekkel foglalkozó részlegének (AMPD) vákuumos öntési szakértői, testre szabott képzési programot biztosítottak a Zumex prototípusgyártási technikusainak. Ezáltal a cég dolgozói még azelőtt alaposan megismerhették az új vákuum öntőgépet, mielőtt elkezdtek volna vele önállóan alkatrész-prototípusokat gyártani.

A gyümölcsléfacsarást végző alkatrész és a szilikon öntőformák

Eredmények

„Az innováció és a fejlesztés kiemelt helyen szerepel a Zumex által vallott értékek között, épp ezért rengeteget várunk el kutatási és fejlesztési részlegünktől” – magyarázta Codina. „A legjobb minőségű gépekre van szükségünk, amelyekkel hatékonyan gyárthatjuk le a kollégáink által kifejlesztett új, esztétikus formatervezésű, modern gépeket és komponenseket. Az általunk gyártott prototípusok nagyjából 90 százaléka teljesen egyedi tervezésű, mivel szeretnénk a lehető legalaposabban tesztelni gyümölcspréseink teljesítményét. A Renishaw 5/01 vákuum öntőgépben egyértelműen megtaláltuk azt a berendezést, amely képes megbirkózni ezekkel az igényekkel.

„Mióta megvásároltuk a vákuum öntőgépet, jelentősen csökkent az alkatrész-prototípusok gyártási ideje a Zumexnél. Saját vákuumöntési kapacitásaink kiépítése lehetővé teszi, hogy továbbra is az iparág innovatív szereplője lehessünk, és még intenzívebben vethetjük bele magunkat az új termékek tervezésébe és gyártásába, anélkül, hogy külső beszállítókra kellene hagyatkoznunk. Ezáltal ráadásul a költségeinket is csökkenthetjük.

„A Renishaw kimagasló szintű szolgáltatást és támogatást nyújtott számunkra” – folytatta Codina. Helyi leányvállalatuknak, a Renishaw Ibéricának köszönhetően pedig anyanyelvünkön egyeztethetünk velük, és rövid átfutási időkkel számolhatunk. Mind közül azonban a képzés volt az, ami leginkább lenyűgözött. A Renishaw-val együttműködve a globális tudásbázisuk nyújtotta előnyökből részesülhetünk, amelyet a számunkra tartott két, Egyesül Királyságban megtartott képzési alkalom is bizonyított. A képzés rendkívül informatív volt, ahol lehetőségünk volt gyakorlati tapasztalatot szerezni, így a lehető legtöbbet hozhatjuk ki a gépünkből. Az átfogó képzés nélkül időt, alapanyagot és pénzt vesztegettünk volna el, ha egyedül kellett volna kitapasztalnunk a vákuumöntés menetét.”

„A két cég kapcsolata olyan, hogy a Renishaw-nál is vannak a Zumex mester munkadarabjaiból, amelyekből le tudja gyártani a kész öntőformákat a gyümölcsprésgyártó számára, ha a termelésük nem képes lépést tartani a kereslettel” – osztotta meg velünk Bereterbide. „Ez jól bizonyítja azt, hogy tisztában vagyunk vele, milyen kihívásokkal szembesülnek ügyfeleink a gyártás során, és eltökélt célunk, hogy bármilyen lehetséges eszközzel megoldást biztosítsunk számukra.”

Esettanulmány:  Esettanulmány:  Zumex Speed Pro önkiszolgáló gyümölcscentrifuga

Letöltések