Eponsa

Az Eponsa is a sokoldalú és innovatív, gyártás közben használható Equator™ komparatív idomszer beszerzése mellett döntött, amelyet sajtolt alkatrészek és részegységek minőség-ellenőrzésére használnak.

A sebesség és az ismétlési pontosság csökkenti a selejtarányt és a feltorlódást

A spanyolországi Barcelona közelében működő, gépjármű-alkatrészeket gyártó Eponsa cég egy innovatív, univerzális, gyártási környezetben használható komparatív mérőeszköz, az új Renishaw Equator beszerzése mellett döntött, amivel sajtolt alkatrészeinek és részegységeinek minőségét ellenőrzi. Ezáltal a termelés kiesésével járó várakozási idők a mostani szint töredékére csökkenthetők, miközben a minőség és a gyártási folyamatok hatékonysága változatlan marad, ami elengedhetetlen egy autóipari beszállító sikeréhez. Az Esponsa számára az Equator további előnye, hogy a gép a hozzá tartozó SP25-ös mérőfej segítségével az alkatrész különböző jellemzőinek szkennelésére, a tapintószár-cserélő állvány (alapáras tartozék) révén pedig a tapintószárak könnyű cseréjére is képes, ily módon rendkívül sokféle munkadarab ellenőrizhető vele.

„Az Equator révén sikerült csökkenteni, sőt, bizonyos esetekben ki is küszöbölni a várakozási időket, amelyeket az okozott, hogy a minőség-ellenőrzés korábban külön helyiségben történt. Ez azért lehetséges, mert az Equator a gyártóüzemben helyezhető el, közvetlenül az alkatrészeket gyártó gépek mellett. Az alacsony beszerzési költségeknek köszönhetően pedig akár több Equator egységet is vásárolhatunk, és tényleg oda telepíthetjük őket, ahol csak szükséges. Terveink szerint a sajtolt alkatrészeket gyártó, valamint a több alkatrészből álló egységeket összeszerelő részlegünkbe telepítünk majd Equator egységeket, ahol különösen fontos szerepet fognak betölteni. Működési sebessége és mérési képességei révén az Equator gyors, átfogó és teljesen automatizált méréseket garantál majd.”

Automatizált gyártóüzemi mérések

Az Eponsa vállalat bízik abban, hogy az üzemben örömmel fogadják majd az Equatort, mivel az jelentős mértékben egyszerűsíti majd a munkát. Az Eponsa gépkezelői naponta több ezer alkatrész ellenőrzését végzik el dokumentált eljárások alkalmazásával. A munkadarab először szemrevételezéses ellenőrzésen esik át annak megállapítása céljából, hogy minden szükséges furatot kialakítottak-e, illetve hogy nem észlelhetők-e repedések az anyagban; ezután a méretek ellenőrzése következik kézi mérőeszközök, úgymint tolómérő és dugós idomszer segítségével. Mivel a sajtolási folyamatok az emberi hibák esélyének csökkentése érdekében automatizáltak és ezáltal rendkívül kis méret- és minőségi eltérésekkel dolgoznak, a kezelők rendszerint még a selejtes munkadarabok legyártása előtt észlelhetik a lehetséges problémákat, így biztosítva, hogy az alkatrészek 100%-a jó minőségű legyen. A kézi mérőeszközökkel végzett mérések azonban időigényesek, ismétlődő jellegűek és teljes mértékben a kezelő gyakorlottságától függnek, így nagyobb eséllyel csúszik hiba az ellenőrzési folyamatba, mint magába a gyártásba. Az Equator ismétlési pontossága révén mindez megváltozik.

Az Equator a munkadarabok minőségének független és nyomon követhető ellenőrzését teszi lehetővé; az igazi különbség a többi módszerhez képest abban áll, hogy ezt az eszközt valamennyi gépkezelő használhatja, nem pedig csak a minőségbiztosítási személyzet tagjai – jelenleg a folyamat úgy zajlik, hogy egy minőségellenőr folyamatosan járkál az üzemben, és ellenőrzi, hogy minden fázisnál betartják-e az előírt eljárásrendeket, és a munkadarabok megfelelőek-e. Ezt először szemrevételezés útján végzi, majd minden egyes gyártási tétel utolsó darabját teljes körű ellenőrzésnek veti alá a minőség-ellenőrző helyiségben. A tapasztalat azt mutatja, hogy amennyiben az utolsó darab jó, akkor az egész tétel jó minőségű, de ettől még mindig hosszú sorok várnak a minőség-ellenőrző helyiség előtt.

Egyszerű használat gyártási környezetben

Az Equator rendszernek része a könnyen használható MODUS™ Organiser elnevezésű grafikus szoftver, amelynek célja, hogy a gyártósoron dolgozó gépkezelők mindössze pár perces betanítást követően elindíthassák vele az ellenőrzési funkciókat. Ez a szoftver elengedhetetlen az Equator üzemeltetése szempontjából; „a MODUS Organizer a tökéletes eszköz az Equator gyártóüzemi használatához, mivel egyszerű és praktikus. A kezelők néhány másodperc alatt kiválaszthatják a szükséges programot és elindíthatják a munkadarab ellenőrzését, a visszaszámlálóról pedig azonnal leolvashatják azt is, mennyi ideig fog tartani a vizsgálat. Miután az ellenőrzés befejeződött, a gépkezelő számára egyértelműen kiderül, hogy egy adott munkadarab megfelelt-e vagy sem; a minőség-ellenőrzési részlegünk munkatársainak így csupán bizonyos gyanús alkatrészekkel kell foglalkozniuk, és nem az összessel. Ez jelentős mértékben csökkenti a minőség-ellenőrzési részlegre nehezedő terhelést.”

A mérés ismétlési pontossága az etalon darabbal végzett kalibrálás (mastering) révén

Szabályozott hozzáférés a programokhoz

A mérési programok a Renishaw MODUS szoftver segítségével írhatók meg, ehhez viszont korlátozott a hozzáférés. Az Eponsa véleménye szerint „kitűnő ötlet, hogy csak a programozók hozhatnak létre és módosíthatnak programokat, így mi nyugodt szívvel telepíthetjük az Equator egységeket, annak biztos tudatában, hogy a programok helyesen működnek, és a kezelők nem fognak változtatni rajtuk. A megfelelő program megkeresését a MODUS Organizer szoftverben úgy könnyítjük meg a gépkezelők számára, hogy a megfelelő felületen a munkadarab fényképét is elhelyezzük, amely egyben azt is megmutatja, hogyan kell elhelyezni a munkadarabot a rögzítőkészüléken. Feltett szándékunk, hogy a lehető legkevesebb rögzítőkészüléket használjuk; ezt úgy érjük el, hogy az egyes konfigurációkat több munkadarabhoz is alkalmazzuk.”

Eponsa case story - Eponsa produce all the stamped parts for windscreen wiper mechanisms

Az Equator olyan komparatív kalibrálási és mérési módszert alkalmaz, amelyet mindenki ismerősnek talál majd, aki jelenleg is speciális mérőrendszereket használ. A rendszer „lenullázását” az ismert méretekkel rendelkező etalon darab segítségével végezzük el, majd valamennyi soron következő mérést ehhez a darabhoz viszonyítunk. Az Equator rendszer lényege egy nagy ismétlőképességű és a korábbiaktól radikálisan eltérő, úgynevezett párhuzamos kinematikai struktúrán alapuló méréstechnikai mechanizmus. Ez a könnyű szerkezet gyors mozgást tesz lehetővé, de ugyanakkor rendkívüli merevséget is garantál az egyes jellemzők komparatív mérése során, ±2 µm alatti ismétlési pontossággal. Ezt prizma alakú és szabad formájú jellemzők széles skáláján igazolták.

Letöltések

Az Equator elősegíti a hatékonyság növelését és a költségek csökkentését az Eponsa vállalatnál

A gépjárműipari beszállítókra nehezedő kétirányú nyomás, amely a költségek csökkentésére és ugyanakkor a hatékonyság és minőség javítására irányul, látszólag ellentmondásosnak tűnik, azonban az Eponsa szilárd meggyőződése, hogy az Equator technológia jelenti azt az áttörést, amelyre a cégnek szüksége van a fenti célok eléréséhez.

Az Eponsa 80%-ban gépjármű-alkatrészeket gyárt, a maradék 20%-ban pedig alvállalkozóként végez sajtolási, hegesztési és összeszerelési munkákat. Nagy előny, hogy valamennyi minőségbiztosítási és gyártási folyamatukat ők maguk tervezik és ültetik át a gyakorlatba, aminek köszönhetően teljesen az ellenőrzésük alatt tarthatják ezeket a műveleteket. Ide tartozik a sajtolószerszámok és hegesztésnél/összeszerelésnél használt pozicionáló eszközök tervezése is.

Az Eponsa ISO-TS16949 (a gépjárműiparra vonatkozó speciális szabvány) és ISO14001 tanúsítvánnyal rendelkezik. Közvetlenül szállít a világ minden részén található gyárakba, Mexikóba, Dél-Afrikába, Németországba, Magyarországra, Kínába és Koreába.