5 tengelyes technológia

A méréstechnika forradalma

A hagyományos koordináta-mérőgépes mérési módszerektől eltérően a Renishaw 5-tengelyes technológiája szinkronizálja a koordináta-mérőgép és a fej tengelyeinek mozgását, hogy csökkentse a gép nagyon nagy sebességű méréseknél fellépő dinamikai hibáit.

Mit is jelent az 5-tengelyes mérési módszer?

A Renishaw 5 tengelyes mérési technológiája a továbbfejlesztett fej-, érzékelő- és vezérlőtechnológia hármasa alkotta rendszeren alapul. Ez eddig soha nem tapasztalt mérési sebességet és rugalmasságot tesz lehetővé anélkül, hogy kényszerű kompromisszumot kellene kötni a mérés sebessége és a pontosság között, mint a hagyományos mérési módszerek esetében. Forradalmi megoldásunk jelentősen megnöveli a mérési teljesítményt, minimalizálja a ciklusidőt. Így a gyártók még átfogóbb képet kaphatnak termékeik minőségéről.

Az indexálható (irányba állítható) és a fix tapintórendszerekkel ellentétben, az 5 tengelyes mozgásnak köszönhetően a tapintó mindig érintkezésben maradhat a darabbal, miközben azt körüljárja. Mindezt anélkül, hogy a tapintószárak cseréje vagy a fej indexálása miatt el kellene távolodnia a felülettől. A mérőgépet és a fejmozgatást szinkronizáló algoritmusok optimális mérési és megközelítési útvonalat kalkulálnak ki,így minimalizálják a rendszer dinamikus hibáit.

REVO-2 és PH20

Az 5 tengelyes mérési technológia ismertetése

A hagyományos mérési módszerek esetében a felületi adatok felvételéhez szükséges összes mozdulatot a koordináta-mérőgép végzi. A gyorsulás okozta tehetetlenségi erő miatt torzulás keletkezik a gép szerkezetében, ami mérési hibákhoz vezet.

A méréstechnikai rendszerek gyártói éveket szántak olyan technikák kifejlesztésére, amelyek csökkentik ezeket a dinamikus hibákat. A mérőgép és a szervorendszer merevsége azonban meghatároz egy olyan maximális sebességértéket, ami felett a mérés már nem végezhető el megbízhatóan.

Az 5 tengelyes mérési technológia ezt a határt töri át egy olyan csuklós fej használatával, amely mérés közben két tengely körül forog. Ily módon a koordináta-mérőgépre (CMM) az a feladat marad, amelyre kialakításánál fogva a legalkalmasabb – mérés közben állandó sebességgel mozoghat egyetlen vektor mentén. Mivel a fej sokkal könnyebb és dinamikusabb, mint maga a koordináta-mérőgép, és a sávszélessége is jelentősen jobb, ezért gyorsan és káros dinamikus hibák előidézése nélkül tudja követni a munkadarab geometriai jellemzőinek változását, így gyorsabb felületi sebességekhez és rövidebb mérési ciklusokhoz vezet.

5 tengelyes mérőrendszerek